Futbol - Primera Divisió

El gran damnificat de la històrica temporada del Girona

Arnau Martínez, que no té el futur clar al club, ha passat de ser pretès pel Barça i l'Atlètic de Madrid a jugar menys d'un quart dels minuts del 2024

Albert Caralt
4 min
Arnau Martínez, en un partit de la pretemporada del Girona

BarcelonaArnau Martínez (Premià de Dalt, Maresme, 2003) podria disputar el seu últim derbi català amb la samarreta del Girona FC aquest dissabte (18.45 h, DAZN). El lateral ha perdut molt protagonisme aquesta temporada i, amb un any de contracte restant, s’enfronta a un ultimàtum de la direcció del club. “Cal prendre la decisió de si a l'estiu el renovem o haurem de buscar una venda”, explicava Quique Cárcel, director esportiu del Girona, a Televisió de Girona fa unes setmanes. Acaba contracte l'estiu que ve i no és una opció que marxi del club sense deixar un traspàs.

Vuit anys vestint els colors del Barça

Durant la seva infantesa, Martínez feia vida entre Vilassar de Dalt, Premià de Dalt i Premià de Mar, on va donar els seus primers tocs de pilota, concretament al Cover de futbol sala. Amb sis anys, el Barça va començar a entrar a la vida de l'Arnau: hi va entrar becat per formar part de la seva escola. Durant un any ho va combinar amb el Premià de Mar, on jugava de davanter. L’any següent (2010) va entrar al futbol base blaugrana. Òscar Hernández Romero, actual membre del cos tècnic del filial del Girona, va ser una de les primeres persones que van participar en la formació del futbolista, primer com a coordinador de l’escola del club i després com a assistent de l’entrenador. “De ben petit tenia una planta molt característica, era molt seriós i entenia molt bé el joc. No semblava un nen, era com veure un petit adult. De fet, li deien Jefecito [sobrenom amb el qual també es coneix a Javier Mascherano, ídol d'Arnau]”, diu el tècnic. “Partint de la posició de lateral i buscant diferents rols és la millor posició en la qual pot jugar. Quan va pel mig al Girona, em recorda a l’època al Barça, on va arribar a jugar de sis”, afegeix.

Després de vuit anys a La Masia, va arribar l’hora dels adeus –tot i ser titular i capità–. Mai li van explicar per què. Arnau va sentir-se molt dolgut per no seguir al Barça, però es va saber refer, i recalaria a les files de l’Hospitalet. Pere Romeu, cridat a ser l'entrenador del Barça femení la pròxima temporada, va ser tècnic a l’Hospi la primera temporada del maresmenc i un dels principals artífexs de la seva arribada. En declaracions a l’ARA, ha explicat com va ser el seu procés d’adaptació: “Va tenir la maduresa d’afrontar que no s'acaba tot per sortir del Barça, i menys en edat infantil. Sempre ha tingut una mentalitat molt professional i competitiva”. Romeu afegeix: “Venia d’un lloc on domines la majoria de partits i va arribar a un context molt diferent, amb partits molt més igualats. D’aquella etapa s'endú un caràcter competitiu”.

Arnau Martínez (a la dreta de la imatge) celebrant una victòria de l'Hospitalet

Després de dues temporades a l’Hospitalet, l’any 2019 Martínez recalaria al juvenil del Girona FC. El 17 de desembre del 2020, Francisco Rodríguez el faria debutar al futbol professional partint des de la banqueta al partit de Copa al camp de la Gimnàstica Segoviana (0-2). El seu debut a la Lliga –Segona Divisió– es faria esperar fins al 28 de març de l’any següent, quan, per falta d’efectius, Francisco el va situar de central al partit a Montilivi contra l’Albacete (2-1), on el Girona consumaria una èpica remuntada amb dos gols al temps de descompte, el segon amb assistència del premianenc.

Yan Couto i Eric Garcia, dos esculls per a la seva continuïtat

Des del debut a la Lliga, Arnau disputaria tots els minuts possibles menys a l’últim partit de la temporada –substituït al minut 60–, la final de la promoció d’ascens a Primera Divisió davant del Rayo Vallecano, que acabarien remuntant a Montilivi (0-2, 2-3 de global). Fins al moment, aquest ha estat el moment més dur de la carrera del maresmenc. Amb l’arribada de Míchel l’estiu del 2021, Arnau va abandonar l’eix de la defensa i va ocupar el carril dret. Aquella temporada aconseguiria molts bons registres individuals, a més a més del dia més feliç de la seva vida sobre un terreny de joc, quan certificaria l’ascens a Primera al marcar el tercer gol a la final de promoció d’ascens al camp del Tenerife (1-3).

La primera temporada després de l’ascens, Arnau va començar com a teòric suplent de Yan Couto, encara que, amb poques jornades, li acabaria guanyant el lloc amb molt bones actuacions. La temporada va ser molt bona, i despertaria interès del Barça i altres grans d’Europa. Finalment, optaria per quedar-se a Montilivi. En la present campanya, però, la truita s'ha girat i Arnau ha perdut la confiança de Míchel. Aquest 2024, superat per Yan Couto i Eric Garcia, ha jugat 317 minuts dels 1.350 possibles a Lliga. 

La millor temporada de la història del Girona està coincidint amb l’any en què Arnau Martínez està gaudint de menys minuts. I el seu futur, si bé fa uns mesos semblava que sols faltés la signatura en el paper, ara és incert. En les últimes setmanes ja ha rebut l’avís explícit del Girona. Renovació o venda.

stats