Futbol

De pujar de genolls (i de matinada) a la catedral a celebrar una fita històrica en només deu anys

De manera improvisada, els aficionats més engrescats del Girona van homenatjar una promesa que Machín va complir fa deu anys

3 min
La plantilla del Girona celebrant la classificació per la Lliga de Campions

BarcelonaGirona s'ha llevat aquest diumenge embriagat d'una dolça ressaca. Després de golejar, de nou, el Barça, l'equip de Míchel Sánchez va certificar una classificació històrica per a la Lliga de Campions. Mai cap club de la Lliga havia aconseguit fer-se un lloc a la màxima competició estatal de clubs en només quatre temporades a Primera Divisió. El Vila-real ho va aconseguir en sis, registre que els gironins han superat.

L'entitat de Montilivi està feta d'una altra pasta. "És un somni fet realitat, però seguim somiant. Això no s'acaba aquí", era un dels missatges que més van fer córrer els treballadors del club amb la gent que estima aquest Girona. "És una animalada. És l'hòstia i més de la manera com ho hem aconseguit!", és un dels mantres, més que merescuts, que acompanyaven les converses telefòniques de celebració.

El Girona, que està firmant en el millor any dels seus 94 anys d'història, va segellar la classificació per a la Lliga de Campions dissabte, només 685 dies després del seu últim partit a Segona Divisió, el 19 de juny del 2022. La celebració es va allargar de Montilivi fins als carrers del centre de la ciutat, on uns quants aficionats van pujar de matinada i de manera improvisada per les escales de la catedral. Això va suposar un petit epíleg.

Fa deu anys Pablo Machín, el tècnic amb qui el conjunt gironí va salvar el coll a Segona i va aconseguir el primer ascens a Primera de la història de l'entitat, va pujar, de matinada i de genolls, per les mateixes escalinates de la catedral. Va complir la seva promesa, que no era cap altra que fer aquesta pujada si aconseguia salvar l'equip. El millor encara havia d'arribar: no només va esquivar l'infern de baixar a l'antiga Segona B, sinó que, de la seva mà, el Girona viuria tres anys després el seu primer ascens a la màxima categoria del futbol estatal.

Una dècada després el Girona jugarà la Lliga de Campions i ho farà gràcies a una temporada amb uns registres d'escàndol. De moment s'han convertit el primer equip català que guanya dos partits al Barça en una mateixa temporada des de feia 84 anys. A més a més, si aconsegueixen acabar la temporada per davant dels blaugranes (els treuen un punt quan falten quatre jornades), serien el primer equip català d'aconseguir-ho en 82 anys.

Els desitjos de Míchel per a la Champions

Només hi ha quatre precedents anteriors. L'últim data de la temporada 1941-42, quan els blaugranes van quedar en 12a posició, a només dos punts del descens i per darrere de l'Espanyol, novè. Abans, i també amb el conjunt espanyolista com a protagonista, això havia passat en els cursos 1932-33, 1933-34 i 1939-40. El Girona també és el primer equip català que es classifica per a la Lliga de Campions després del Barça. L'Espanyol i el Sabadell saben com és jugar en competicions continentals, però mai en la Champions.

"Vull jugar contra el Liverpool i, tant de bo, amb algun històric de la competició: el Bayern de Múnic, el Juventus si es classifica, el Milan, l'Inter... El format ha canviat, seran quatre partits a fora i quatre a casa... Vull anar a Anfield. Em demano a casa l'Inter, el Bayern... Volem que la gent gaudeixi. També m'agradaria anar a l'estadi del Borussia Dortmund, és l'hòstia la paret [el mosaic] que fa la seva afició. També hi vull la premsa de Girona, allà", celebrava Míchel en la compareixença de premsa després de derrotar el Barça.

L'entrenador de Vallecas, ja gairebé gironí d'adopció –"Míchel català", li canta l'afició de Montilivi, i ell ho encaixa amb gust i fa esforços per aprendre la llengua–, també va dir que el "següent pas és guanyar un títol amb el Girona". Unes declaracions vinculades a la Supercopa d'Espanya, que és un trofeu que es pot assumir guanyant dos partits. Per classificar-se els gironins hauran d'acabar el campionat segons, posició per la qual rivalitzen amb un Barça en hores baixes.

"Això no pot ser", es lamentava el president Joan Laporta a la llotja de Montilivi. Recuperar la fórmula 1:1 ja aquest mateix estiu per poder fitxar i reestructurar la plantilla són els principals reptes per recuperar el crèdit de Xavi Hernández a la banqueta blaugrana.

stats