RCD Espanyol
Esports 04/03/2022

L’hora de demostrar que l'Espanyol sí que dona per més

Els de Vicente Moreno busquen un triomf balsàmic contra el Getafe de Quique Sánchez Flores, un vell conegut a Cornellà-El Prat

3 min
Cabrera, durant el partit contra el Sevilla a l'RCDE Stadium

BarcelonaL’Espanyol té aquest dissabte (16.15 h, M. LaLiga) una oportunitat d’or per començar a espantar els fantasmes que les últimes setmanes sobrevolen Cornellà-El Prat. Els blanc-i-blaus volen sumar el primer triomf d’aquest 2022 contra l’equip que té just per sota, un Getafe que malgrat que encara és l’únic equip de la Lliga que no coneix la victòria a domicili, ha revifat sumant 29 dels 60 punts possibles des de l’arribada a la seva banqueta d’un vell conegut de la parròquia espanyolista, Quique Sánchez Flores. 

El tècnic madrileny tornarà a trepitjar l’RCDE Stadium gairebé quatre anys després de ser cessat de la banqueta espanyolista el 20 d’abril del 2018. Ho farà en el que, segurament, és el moment més convuls que viu l’Espanyol aquesta temporada, després del correctiu rebut a La Ceràmica. La sortida de Sánchez Flores va arribar a conseqüència d’una crisi de resultats nefastos, però sobretot com a resultat de la pobra imatge futbolística que oferia l’equip i del divorci explícit entre el tècnic i la plantilla.

L’acomiadament es va fer efectiu després de caure a casa davant l’Eibar (0-1). L’Espanyol encara mantenia un coixí de nou punts respecte al descens (ara el tenen a vuit), però calia posar fi a la dinàmica destructiva que acompanyava l’equip, especialment després que Sánchez Flores pronunciés una fase lapidària que va provocar un cisma entre el club i l'entrenador. Aquell “Potser ja no donem per més” no va caure gens bé al vestidor, molest per la falta d’autocrítica del seu líder. A banda del tècnic madrileny, la crisi també va provocar la sortida de l’aleshores director esportiu, Jordi Lardín, una figura que tenia un cert crèdit dins i fora del club, força superior al que actualment té Rufete. El canvi de rumb a la banqueta espanyolista va anar-li força bé a l’equip, que va encarregar-se de demostrar que sí que donava per més. Primer amb David Gallego, sumant 13 dels 15 últims punts que quedaven per disputar a la Lliga 2017-18. Després amb Rubi, que va classificar per a Europa un Espanyol que l’estiu anterior havia venut el seu millor jugador, Gerard Moreno.

"Em reconec en aquest escenari. El primer any a l'Espanyol vam fer una temporada extraordinària i el segon va ser més complicat", ha admès Sánchez Flores a la prèvia del partit d'aquest dissabte. "Sé com viuen aquestes situacions: li donaran un toc de final perquè hi ha molts equips immersos en una disputa que té molts protagonistes", ha afegit. L’ambient que es respira actualment al vestidor espanyolista és força diferent del que va viure el tècnic madrileny ara fa quatre anys. El tarannà de Vicente Moreno, més pròxim i equilibrat que Sánchez Flores, fa que encara mantingui crèdit a ulls d’un vestidor que admet que bona part de la culpa de la dinàmica és dels mateixos jugadors. “El treball tàctic [de la setmana prèvia al partit contra el Vila-real] va ser bo, però al camp no vam ser capaços de plasmar-lo davant d’un rival de nivell molt alt en el seu millor moment. Teníem arguments per tapar el millor d’ells i no vam ser capaços de fer-ho”, va admetre fa pocs dies Darder en un exercici d’autocrítica. També aquesta setmana el director general de l’entitat, José María Durán Farré, ha assegurat que el vestidor “és sa i està unit a l’entrenador”.

A quatre partits de Sánchez Flores

El preparador de Massanassa disputarà aquest dissabte el seu 76è partit al capdavant de l’Espanyol. Si no passa res estrany, Moreno superarà aviat Sánchez Flores, que en va dirigir 79 com a tècnic espanyolista, i es convertirà en l’entrenador amb més partits dirigits de l’era Chen Yansheng. Si completa la seva segona temporada, Moreno arribarà fins als 87 partits. L'últim a aconseguir-ho a l’Espanyol va ser Mauricio Pochettino, que entre el 2009 i el 2012 va dirigir 161 enfrontaments, una xifra que a hores d’ara encara sembla força llunyana.

Així, l’RCDE Stadium enfrontarà aquest cap de setmana dos tècnics que han aportat registres força diferents a l’Espanyol. Les seves xifres al capdavant del primer equip espanyolista varien força, si bé cal puntualitzar que la major part dels duels dirigits per Moreno van ser a Segona Divisió. El de Massanassa ha aconseguit de moment un 48% de victòries, un 28% de derrotes, 115 gols a favor i 77 en contra. Amb Sánchez Flores, per la seva banda, l’Espanyol va guanyar un 32% de partits, va perdre’n un 35%, va marcar 87 gols i en va encaixar 102. És l'hora de demostrar que aquest Espanyol sí que dona per més.

stats