Esports 14/12/2021

Les víctimes dels abusos de Nassar arriben a un acord de 380 milions de dòlars

Més de 500 nenes i dones que van patir abusos de l'exmetge de l'equip de gimnàstica dels EUA seran indemnitzades

The New York Times / Juliet Macur
5 min
Simone Biles i les seves companyes testificant al Senat

Centenars de gimnastes que van patir abusos sexuals de Lawrence G. Nassar, l'antic metge de l'equip nacional de gimnàstica dels EUA, han arribat a un acord de 380 milions de dòlars amb la federació de gimnàstica (USA Gymnastics) i el Comitè Olímpic i Paralímpic dels Estats Units (USOPC) que posa fi a l'últim capítol d'un dels casos de pederàstia més importants i foscos de la història.

L'acord, anunciat dilluns, és un dels més grans de la història per a un cas d'abús sexual. La indemnització busca compensar més de 500 víctimes d'abusos, incloent-hi medallistes d'or olímpiques com Simone Biles, McKayla Maroney i Aly Raisman.

Diverses d'aquestes víctimes van patir abusos dels seus entrenadors o d'altres esportistes. "Cap quantitat de diners repararà mai el mal que s'ha fet i pel que han passat aquestes dones –diu Rachael Denhollander, advocada i víctima de Nassar, a més de membre d'un comitè de supervivents que participa en les negociacions de l'acord–. Però les negociacions s'havien d'acabar en algun moment, perquè aquestes dones necessiten ajuda, i la necessiten ara mateix".

Simone Biles testificant.

Moltes de les víctimes de Nassar han tingut problemes de salut mental, com ansietat, depressió o trastorn d'estrès posttraumàtic, i algunes han intentat suïcidar-se a causa dels abusos que Nassar va perpetrar sota l'aparença de tractament mèdic. Denhollander admet que a l'acord no queda clar quants diners rebrà cada supervivent, perquè un mediador independent haurà de tenir en compte molts factors, com la durada i la gravetat dels abusos, a l'hora de calcular-ho.

Els responsables d'USA Gymnastics han aplaudit l'acord, que, juntament amb el pla de reorganització de la federació, va aprovar dilluns la jutge Robyn L. Moberly. Aquesta aprovació significa que USA Gymnastics hauria de sortir de la fallida quan s'acabi l'any. Els responsables olímpics van elogiar els supervivents per la seva valentia i els van demanar disculpes. "USA Gymnastics lamenta profundament el trauma i el dolor que els supervivents han suportat com a resultat de les accions i inaccions d'aquesta organització", va dir Li Li Leung, president i director executiu d'USA Gymnastics, en un comunicat en què afegia que el pla de reorganització reflecteix la "responsabilitat de la federació amb el passat i el seu compromís amb el futur".

Sarah Hirshland, directora executiva de l'USOPC, va dir en un comunicat que el comitè havia fet molts canvis per protegir els atletes en el futur: "Reconeixem el nostre paper en la falta de protecció d'aquests atletes, i lamentem el profund mal que han sofert".

El cas Nassar, que va posar de manifest la vulnerabilitat dels joves atletes de gimnàstica i d'altres esports, va revelar que organitzacions com USA Gymnastics i USOPC no havien protegit els seus atletes i donaven més importància a les medalles que a la seva seguretat. Es van celebrar nombroses audiències al Congrés sobre el tema, i un dels resultats va ser que els legisladors van reforçar la protecció dels atletes en els esports olímpics.

En una de les audiències, el director de l'FBI, Christopher A. Wray, es va disculpar per la mala gestió que l'agència havia fet del cas. En un testimoniatge colpidor aquest setembre, Biles, Maroney, Raisman i Maggie Nichols van descriure com l'FBI va fer els ulls grossos davant dels abusos de Nassar, mentre la recerca s'estancava i les víctimes seguien patint.

Un dels llegats del cas serà com va empoderar les víctimes per poder parlar dels seus abusos sexuals i enfrontar-se als seus assetjadors. A les audiències, fetes a principis del 2018, més de 100 nenes i dones de les quals va abusar –incloent-hi algunes de les seves pacients a la Universitat Estatal de Michigan– van ser capaces de declarar davant seu per testimoniar com les havia maltractat. Les seves declaracions van ser sovint desafiadores, i van explicar com havien perseverat malgrat els abusos que havien patit.

Arran del cas Nassar, les organitzacions esportives han pres consciència de la seva responsabilitat quan els atletes pateixen abusos sota la seva supervisió. Steve Penny, expresident i director executiu de l'USA Gymnastics, va ser acomiadat i s'enfronta a una acusació de delicte greu per manipulació de proves en el cas. Scott Blackmun va dimitir sota pressió com a director executiu de l'USOPC. "L'acord demostra que aquí va haver-hi una injustícia –diu John C. Manly, un advocat que representa moltes de les víctimes–. Però si realment es vol aturar la gent que permet que hi segueixi havent pederastes, cal començar a enviar gent a la presó".

Manly afegeix que l'única persona del cas que està complint condemna a la presó és Nassar, i assegura que els facilitadors de Nassar –incloent-hi els funcionaris esportius, universitaris i de les forces de l'ordre que van escoltar les queixes sobre ell però mai en van fer un seguiment– també haurien d'estar a la presó. L'advocat assegura que té sentiments oposats sobre l'acord: li fa mal, admet, que hagin passat cinc anys des que va presentar la seva primera demanda en el cas. "No sé per què han hagut de passar cinc anys i s'han hagut de gastar centenars de milions de dòlars en advocats corporatius perquè arribem a aquest punt", lamenta.

El primer pagament significatiu a les víctimes de Nassar es va anunciar el 2018, quan la Universitat de Michigan State va prometre donar 500 milions de dòlars a les víctimes dels abusos del doctor. Es considera l'acord més gran que hi ha hagut per a un cas d'abús sexual que involucri una universitat estatunidenca.

En l'acord anunciat dilluns, les asseguradores d'USA Gymnastics i USOPC pagaran la major part dels 380 milions de dòlars, però l'USOPC també ha acordat aportar-hi 34 milions de dòlars dels seus propis diners i donar a USA Gymnastics un préstec d'uns 6 milions de dòlars. Aquesta contribució representa un gir sorprenent per al comitè olímpic, que havia argumentat que no havia de ser considerat responsable dels crims de Nassar ni ser anomenat en les demandes per abús relacionades amb Nassar, en part perquè el metge no era empleat seu.

Arran de l'allau de demandes contra Nassar i contra USA Gymnastics, la federació de gimnàstica va perdre tots els seus principals patrocinadors i va sol·licitar la protecció per fallida a finals del 2018, el mateix any que el metge va ser condemnat al que equival a cadena perpètua per múltiples delictes sexuals. L'acord de 380 milions de dòlars ajudarà ara la federació a sortir de la fallida després d'anys d'incertesa. Un altre benefici de l'acord per a la federació és que evitarà que perdi el certificat com a organització olímpica, una possibilitat que la sobrevolava des del 2018.

Simone Biles durant la seva declaració al Senat dels Estats Units.

A l'agost, USA Gymnastics i les víctimes d'abusos de Nassar van acordar una proposta d'acord de 425 milions de dòlars, però encara no s'havia finançat íntegrament perquè diverses companyies d'assegurances no havien accedit a aportar els diners que se'ls demanava. Un altre problema persistent era la quantitat de diners que devia i que havia d'aportar l'USOPC. No obstant això, tant aquesta primera proposta d'acord com l'actual inclouen una llista de disposicions no monetàries, que supervivents com Denhollander consideren crucials per reconstruir l'esport i mantenir la seguretat dels atletes.

Una de les disposicions seria que almenys una víctima de Nassar formi part de la junta directiva de la federació. Una altra seria que s'hauria de fer una investigació independent sobre el que va sortir malament en el cas Nassar i de com va poder succeir, diu Denhollander. "Per avançar hem d'assegurar-nos que això no torni a passar, a l'equip olímpic o als gimnasos de menys nivell –diu, i assenyala que només un petit percentatge, menys del 10%, de les 500 víctimes incloses en l'acord eren gimnastes d'elit–. Crec que devem a les víctimes, però també als futurs gimnastes, fer el millor que puguem per protegir-los".

stats