CABARET POP
Gent 05/06/2021

15 anys sense Rocío Jurado han donat per a molt

La seva família s'ha desintegrat, els seus membres han fracassat i, a més, no han complert els desitjos de l'artista

5 min
Rovio Judaro a Puerto Rico el 2004

BarcelonaHo acaben de llegir però necessito repetir-ho: 15 anys sense Rocío Jurado han donat per a molt. Per a moltíssim. Tot va començar la matinada de l'1 de juny del 2006, quan va morir aquesta artista irrepetible i això va col·lapsar mediàticament Espanya durant setmanes. Era previsible, ja que s'havien estat escalfant els motors del dol durant els dos anys en què l'artista havia estat fent el cor fort entre Madrid i Houston. A vegades amb informació i d'altres amb suposicions, l'agonia pel càncer de pàncrees que patia va ser tristament narrada per televisions i revistes i, com es podia esperar, el desenllaç va acabar sent apoteòsic. L'audiència se'n va acomiadar massivament, alguns amb una tristor pròpia de qui diu adeu a una gran artista i d'altres amb la consternació de constatar que marxava una persona bondadosa al costat de la qual tots havien viscut molt bé. Aquella inevitable consternació de quan marxa algú sobre el qual ningú ha pogut dir mai ni mitja mala paraula.

El cruel destí va posar el punt final a la vida de la chipionera universal, però amb aquell sol tret va acabar també amb la nissaga sencera dels Mohedano-Jurado, que amb el decés de la cantant quedaven relegats en bloc a la irrellevància mediàtica i econòmica. No obstant, sembla que l'obstinació tot ho pot, sobretot si s'alia amb la poca vergonya i la set de popularitat. Finalment, el clan va poder més que el que el destí havia previst per a ells. Almenys durant una temporada, ja que molts van trobar acomodament en altres feines que de ben segur que la difunta no hauria aprovat.

A punt que s'acabés el termini legal per acceptar l'herència, tots els assenyalats per la generosa cantant van signar un comunicat en el qual negaven cap problema intern i anunciaven que el procés d'heretar havia culminat amb èxit. Però era mentida, tot el que va venir a continuació a nivell familiar va ser fracàs, no èxit. “A partir de ese día mi familia termina explotando. Cada uno termina por un sitio”, ha explicat Rocío Carrasco en la docusèrie en la qual els últims dos mesos ha parlat de les moltes versions de maltractament que hauria patit a mans del seu exmarit, Antonio David Flores.

Jurado havia procurat sempre mantenir la unió familiar i que cap polèmica transcendís més enllà dels que portaven el cognom, però cap dels seus dos desitjos més grans es tornaria a complir. Aquelles imatges al balcó de la seva casa de Chipiona on absolutament tots veien passar en processó la Virgen de Regla eren ja només un record. Tot i que l'artista els havia deixat les butxaques plenes a tots, sembla que no en van tenir prou i van començar a tensar les costures de la convivència interna circulant per les televisions i revistes per engreixar encara més el seu compte corrent, potser espantats perquè havien viscut molt bé amb un esforç moderat al costat de la que havia sigut la seva gallina dels ous d'or.

Xou televisiu

El germà i mànager de la cantant, Amador Mohedano, que sempre ha defensat que ell havia convertit Rocío Jurado en una artista global, ha resultat que amb un currículum tan potent mai més ha tornat a representar cap estrella rellevant. Tant ha sigut així que sembla que les seves úniques fonts d'ingressos han sigut visitar Sálvame en algunes ocasions; també anar a Supervivientes. A la revista Semana va explicar el 2019 que estava "arruïnat" i que vivia del que la seva companya portava a casa. "Vivimos con potajes, que es lo que engorda", va arribar a explicar Mohedano, que després de la mort de la seva germana també s'ha separat.

Rosa Benito a 'Sálvame'

La que va ser la seva esposa durant més de 30 anys, Rosa Benito, va passar de ser la perruquera de Rocío Jurado a un personatge estrella de les tardes de Telecinco, on va arribar a rivalitzar en popularitat amb Belén Esteban. Exclusives a revistes, col·laboracions habituals i, fins i tot, un pas victoriós per un reality com Supervivientes han sigut el que ha quedat d'ella. Posteriorment, va ser expulsada de Sálvame per problemes amb la cadena, tal com han explicat excompanys seus. En una ocasió va arribar a ser expulsada del plató del programa vespertí per intentar agredir un entrevistat.

Presó

Ortega Cano tampoc ha tingut gaire fortuna des que va desaparèixer la seva dona, amb la qual s'havia casat el 1995 en una boda amb 2.300 invitats. L'extorero va provocar un accident de trànsit el 2011 en el qual gairebé mor. De fet, es va estar dies a l'UCI en estat crític. Finalment, però, es va salvar. No va tenir la mateixa sort el conductor del cotxe contra el qual havia xocat a l'envair el carril contrari triplicant el nivell màxim d'alcohol permès. El van condemnar a més de dos anys i mig de presó, on va ingressar el 2014. Al sortir-ne va tenir un fill biològic amb una dona desconeguda que, després de casar-se, ja participa en programes de televisió i en realities.

Casament entre Rocío Jurado i Ortega Cano

Ortega Cano i Rocío Jurado van adoptar plegats dos nens a Colòmbia. Ella, Gloria Camila, no ha trobat encara la seva passió a la vida i ha anat vivint del milió d'euros que va heretar de la seva mare. Va obrir una botiga de roba a Sevilla que va acabar tancant i, posteriorment, ha viscut també de la fama heretada fent campanyes a les xarxes socials. Un exnòvio amb el qual va compartir molts anys l'ha traït i ha explicat tota mena de draps bruts d'ella i els seus pels platós.

El seu germà, José Fernando, malauradament ha tingut encara més mala sort. Fruit d'addiccions i de problemes mentals, el jove va ser detingut el 2013 per la Guàrdia Civil acusat de diversos delictes com robatori amb violència i pertinença a un grup criminal. Ha tingut diverses entrades en centres de rehabilitació fallides; també una nòvia anomenada Michu, amb qui José Fernando va tenir una filla a la qual van posar el nom de sempre: Rocío. Actualment, José Fernando porta cinc anys en un centre psiquiàtric i sembla que el podria abandonar en breu. Tant de bo.

Referent social

Per acabar, cal mencionar un cas d'èxit en aquesta nissaga, el de Rocío Carrasco. Després de vint anys en silenci mentre la difamava tothom a totes les televisions i revistes d'Espanya, la filla de Rocío Jurado i Pedro Carrasco ha trencat el seu silenci i ha deixat Espanya bocabadada. Ningú esperava res d'ella després d'una etapa infantil-juvenil en què només se li van conèixer desvaris i una vida molt còmoda auspiciada per una mare i un pare que l'adoraven.

Rocío Jurado amb la seva filla Rocío als braços

Ara, contra tot pronòstic i en només dos mesos, Rocío Carrasco Mohedano s'ha convertit en una icona social, en un referent. Ha creat el Me Too espanyol i l'ha portat fins a cases on ningú sabia ni què era el maltractament ni en quines modalitats es podia manifestar. ¿Qui hauria dit mai que aquella nena rica sense professió ni virtut coneguda que ens pintaven els mitjans de fa vint anys tindria una funció social tan majúscula? Ella és l'únic que ha sorgit del clan amb un impacte social positiu. Em jugo una mà que de l'única persona del clan que Rocío Jurado estaria orgullosa és de la seva filla gran. Com els deia al principi: 15 anys sense Rocío Jurado han donat per a molt.

stats