Xina

Xi Jinping s'envolta d'homes lleials per al seu tercer mandat

El president reforça el poder amb un equip de fidels i un politburó sense dones

5 min
El secretari general i president xinès, Xi Jinping, saluda quan marxa després de parlar en un acte de premsa amb membres del nou Comitè Permanent del Buró Polític del Partit Comunista de la Xina i periodistes xinesos i estrangers al Gran Saló del pobleel 23 d'octubre de 2022 a Pequín, Xina.

PequínXi Jinping ha estat confirmat per al seu tercer mandat com a líder xinès, després de la cloenda del 20è congrés del Partit Comunista, que ha eliminat els seus rivals i ha reforçat el seu poder polític. En una cerimònia que es repeteix calcada a cada congrés, Xi Jinping ha accedit aquest diumenge a la sala de la premsa seguit pel seu nou equip, que ha desfilat darrere seu per ordre d'importància. Entre els sis membres que acompanyen Xi en el seu històric tercer mandat només hi ha homes lleials a la seva figura.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A la Xina el que compta no és el càrrec, sinó si ets el número 2 o el 7 del règim. La distància que marquen els passos que et separen del líder assenyalen el nivell de poder. Xi ha elegit un equip de fidels, sense concessions a altres contrapoders del partit, per crear un Comitè Permanent a la seva mida. No hi ha cap dubte que, més que la meritocràcia, s’ha prioritzat l’afinitat amb el líder. Només així s'entén que el nou número dos i previsible futur primer ministre sigui Li Qiang, secretari del partit a Xangai. És el responsable del llarg confinament per la pandèmia de la ciutat i la mala gestió que va deixar sense menjar i atenció mèdica els residents.

Un Comitè Central a mida

Xi ha mantingut al nou Comitè Permanent només dos membres de l'anterior direcció: Zhao Leji, conegut com el “tsar anticorrupció” i responsable de la campanya que ha depurat cinc milions de funcionaris i ha contribuït a eliminar possibles rivals de Xi. L'acompanya Wang Huning, el gran ideòleg, artífex de la tornada al control del partit sobre la societat i l'economia. Els dos funcionaris són els que han contribuït més amb la feina a recentralitzar el poder en mans del president. Al Comitè Permanent també s'hi han incorporat Cai Qi, Ding Xuexiang, i Li Xi. Tots tres amb vinculacions personals amb Xi Jinping.

L'àmplia renovació fa pensar que és un equip pensat per durar més d'un mandat, però no s'entreveu un successor. Cap d’ells sembla que pugui eclipsar el president.

La nova cúpula del Partit Comunista Xinès amb Xi Jinping al capdavant
Foto de grup en una reunió amb periodistes xinesos i estrangers a Pequín, Xina.

Xi Jinping ha estat elegit per a un tercer mandat com a secretari general del Partit Comunista Xinès (PCX) i també ha ratificat el càrrec de president de la Comissió Militar Central de la Xina. Al març, quan se celebri el ple de la sessió anual del Parlament, renovarà també el càrrec de president de la nació. El líder xinès ha promès en el seu discurs que treballarà per a la construcció d’un “país socialista modern” i ha advertit que la Xina trobarà “tempestes perilloses” pel camí.

L’hiperlideratge de Xi

Xi Jinping està disposat a protagonitzar el govern d'un sol home. Amb aquest tercer mandat enterra el model dissenyat per Deng Xiaoping d'una direcció col·legiada i diferents contrapoders al Comitè Permanent. L'objectiu era evitar els errors que va provocar el culte a la personalitat de Mao. A la vista del nou nucli de poder, l'escena de dissabte a la cloenda del Congrés amb la traumàtica sortida de l'expresident Hu Jintao acompanyat per uns assistents, encara simbolitza més el final d'una època.

Hu Jintao pertany a la facció de la Lliga de la Joventut, més aperturista i defensora de reformes econòmiques, que ara es queda sense representació a la cúpula del poder. El primer ministre Li Keqiang, protegit de Hu, ni tan sols ha estat elegit per formar part del Comitè Central, cosa que indica una jubilació política. Igual que el seu company de files Wang Yang.

La imatge fràgil de l'expresident Hu Jintao, reticent a abandonar l'estrada i una mica descentrat, va desencadenar el debat als mitjans internacionals sobre si era una purga política retransmesa en directe o bé estava indisposat.

En tot cas, els mitjans estatals xinesos no van publicar les imatges. I fins entrada la nit, l'agència Xinhua no va aclarir els fets amb un missatge publicat només a Twitter, una aplicació prohibida a la Xina. La versió oficial assegura que Hu Jintao va tenir un problema de salut i que els assistents personals el van traslladar a una habitació per descansar, on es va recuperar.

Cap dona al politburó

Al costat del Comitè Permanent també s'han elegit els 24 integrants del politburó, entre els quals no hi ha cap dona. És la primera vegada que passa en els darrers 25 anys i una demostració que la cúpula del Partit Comunista és un club d'homes i no té voluntat de reformar-se. Només onze dones han estat escollides entre els 205 membres que integren el Comitè Central.

I no és una casualitat. Xi Jinping ha impulsat idees conservadores sobre la família tradicional. En el primer mandat fins i tot va demanar a les dones que assumissin el seu paper de cuidadores de nens i gent gran. Era la primera vegada des de la creació de la República Popular que oficialment s’enviava les dones a fer el seu paper tradicional a la llar.

En el seu curt discurs, Xi Jinping ha repetit el seu compromís per aconseguir el “rejoveniment de la nació” i així assolir l'objectiu de convertir-se en una societat socialista moderna. També ha assegurat que "la Xina no es pot desenvolupar sense el món, i el món també necessita la Xina". Xi haurà de fer front en el seu nou mandat a l'alentiment de l'economia i a un context internacional més inestable. Els primers líders a felicitar Xi Jinping pel seu nou mandat han estat el dictador nord-coreà Kim Jong-un, el president rus Vladímir Putin i el president del Pakistan, Arif Alvi.

Tots els homes de Xi Jinping

Li Qiang

Li Qiang

Va ser el secretari privat de Xi Jinping. Serà el primer ministre, tot i la seva mala gestió del covid-19 a Xangai.

Zhao Leji

Zhao Leji

El cap de la comissió de disciplina, la policia del partit i cervell de les purgues per corrupció és el possible president de l’Assemblea Nacional Popular.

Wang Huning

Wang Huning

És considerat l’ideòleg del partit. Presidirà la conferència política i dirigirà la política sobre Taiwan.

Cai Qi

Cai Qi

El secretari del partit a Pequín té entre els seus mèrits l’organització dels Jocs Olímpics i haver passat la pandèmia sense confirmar la ciutat.

Ding Xuexiang

Ding Xuexiang

Ha exercit discretament com a assessor i secretari personal del president. Formava part del Comitè Central. 

Li Xi

Li Xi

Secretari a la província de Guangdong, també ha treballat amb Xi. Presidirà la poderosa oficina anticorrupció.

stats