29/06/2022

'Borgen' i la truita de patates de l'OTAN

2 min
Margarita Robles posant les mans damunt la cadira de la delegació nord-americana.

MadridEl centre de premsa de la cimera de l’OTAN sembla dissenyat per als amants de sèries com Borgen o Parliament. En un moment determinat pots trobar la ministra d’Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, fent una entrevista a peu dret enmig d’una munió de periodistes, i una mica més enllà un militar d’alta graduació lituà, amb el pit decorat amb múltiples medalles, atenent un mitjà d’aquell país. Baerbock, que és dels Verds, és una Birgitte Nyborg en potència. Una política moderna que entén la importància de la comunicació. En aquest punt és inevitable pensar en algú com Margarita Robles...

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Entre la tribu de periodistes destaquen especialment els ucraïnesos, que llueixen samarretes o símbols amb els colors blau i groc per ser ràpidament identificables. Tots semblen molt conscients que Ucraïna es juga el seu futur tant a les trinxeres com als despatxos internacionals, i ells són allà per informar els seus ciutadans que el món, almenys l’occidental, està amb ells. A grans trets, en aquesta cimera hi ha dues classes de periodistes: els joves que intenten fer mèrits i els veterans de mil cimeres i mil crisis que s’ho miren amb una certa condescendència.

Al nostre costat s’asseu Reiner Wandler, corresponsal a Madrid de Die Tageszeitung, conegut com a Taz, un diari d’esquerres de Berlín que encara funciona com una cooperativa. "Sou de l’ARA? Doncs jo el llegeixo prou per saber coses de Catalunya", ens diu davant la nostra sorpresa. També ens explica el secret que explica que el seu diari no hagi estat comprat per un magnat. "Quan va caure el Mur de Berlín el nostre edifici es va revaloritzar, i de sobte érem rics", afirma rient.

L'escut al revés

Un dels objectius de la cimera per a Espanya és causar bona impressió, i les instal·lacions d'Ifema són certament impressionants, però, com en tot, hi ha un forat negre inexplicable: la mala qualitat del menjar. Entrepans de truita de patates a 7 euros i un menú de factura lamentable a més de 20. Els periodistes indígenes, acostumats a un menú de 4,5 euros al Congrés de Diputats, s’indignen.

Potser per això, per a molts la notícia del dia és que Sánchez ha parlat amb una bandereta que tenia l’escut al revés. L’OTAN rectifica l’error i demana disculpes. 50 milions invertits en la major operació d’imatge espanyola dels darrers anys i la notícia és la bandereta. A la Moncloa algú devia estar a punt de tallar-se les venes. I a sobre el wifi es talla cada dos per tres.

stats