Estats Units

Biden rebaixa el to contra Netanyahu i reafirma el seu "compromís indestructible" amb Israel

El president dels Estats Units es reuneix amb l'israelià Isaac Herzog a la Casa Blanca enmig de les seves crítiques a la reforma judicial

4 min
El president d'Israel, Isaac Herzog, i el president dels Estats Units, Joe Biden, a la Casa Blanca.

WashingtonEl president d'Israel, Isaac Herzog, i el dels Estats Units, Joe Biden, han exhibit aquest dimarts a la Casa Blanca la vital aliança que mantenen els dos països des de la mateixa fundació de l'estat jueu, tot just fa 75 anys. La visita del cap d'estat, que té un paper cerimonial al país, ha estat interpretada com una manera de calmar la tensa relació que s'ha generat arran de les crítiques de Biden al primer ministre, Benjamin Netanyahu, des que va tornar a formar govern al desembre amb una coalició d'extrema dreta i ultraortodoxa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A principis de mes el mandatari va acusar el líder d'Israel d'haver creat "un dels gabinets més extremistes" que s'han vist en dècades al país, principalment per la seva polèmica reforma judicial i la seva política de mà dura amb atacs massius contra els palestins. Malgrat que Herzog, figura en gran part simbòlica, no forma part del govern i té una posició més moderada, la seva invitació serveix per rebaixar el to amb Israel. "Porto un missatge d'agraïment del poble d'Israel, de tot el país, des de totes les bandes de l'espectre polític", ha manifestat Herzog abans de començar la reunió. Biden ha mantingut el to cordial i ha qualificat la relació entre els dos països de "simplement indestructible".

En un gest per reduir tensions amb Netanyahu, Biden va mantenir-hi aquest dilluns una trucada "llarga i càlida" en què va aprofitar per convidar-lo als Estats Units per primera vegada des que va formar el nou govern de coalició al desembre. Durant la trucada, d'aproximadament tres quarts d'hora, Biden ja va expressar el seu "compromís indestructible amb la seguretat d'Israel" i va reiterar els "valors democràtics compartits que sempre han estat al centre de la relació entre els EUA i Israel", segons va resumir el portaveu de Seguretat Nacional, John Kirby. Herzog s'ha mostrat satisfet d'aquesta conversa i especialment pel fet que se centrés en la "invulnerable cooperació militar". "Hi ha alguns enemics nostres que a vegades tenen la idea incorrecta que el fet que puguem tenir algunes diferències és un impacte en el nostre lligam indestructible", ha subratllat.

Les veus progressistes a Washington han criticat la visita d'Herzog i la invitació formal de Netanyahu, perquè ho interpreten com una legitimació d'un govern ultraconservador, que manté un brutal règim d'ocupació a Palestina i que està a punt de promulgar una controvertida llei que limitarà el poder del Tribunal Suprem. Justament, mentre Herzog feia gala a la Casa Blanca de la seva aliança amb els EUA, milers de persones sortien als carrers de les principals ciutats d'Israel per protestar contra aquesta llei, que previsiblement serà aprovada dilluns i que concentrarà encara més poder en mans d'un autoritari com Netanyahu. Aquesta és la 28a setmana consecutiva de protestes al país contra el pla judicial, anunciat poc després de formar el govern extremista. 

Condemna de l'esquerra a l'"estat racista" d'Israel

Alguns legisladors demòcrates ja han avisat que boicotejaran el discurs que demà té previst fer Herzog en una sessió conjunta davant del Congrés, un acte cerimonial que només es reserva per a les visites d'estat de gran importància. Durant el mandat de Biden ho han fet el president ucraïnès, Volodímir Zelenski; l'indi, Narenda Modi, i el sud-coreà Yoon Suk Yeol, tres aliats geopolítics crucials davant les ambicions expansionistes de Rússia i la Xina.

La demòcrata Pramila Jayapal, líder del Caucus Progressista al Congrés, ha qualificat Israel d'un "estat racista" i ha assegurat que el poble palestí "mereix l'autodeterminació i l'autonomia". "El somni d'una solució de dos estats se'ns està escapant, ni tan sols sembla possible", ha afirmat. Aquests comentaris han portat a la ràpida condemna per part dels líders del Partit Demòcrata al Capitoli i han estat aprofitats políticament pels republicans, que han condemnat amb una votació a la Cambra de Representants l'"antisemitisme" de la congressista. Entre altres legisladors, Rashida Tlaib, la primera dona d'origen palestí elegida al Congrés, ha sortit en la seva defensa amb una publicació a Twitter en què afirmava que "el govern d'Israel està cometent un crim d'apartheid" i que "l'apartheid és un sistema racista d'opressió".

Un aliat clau al món àrab

Aquest episodi ha mostrat les diferències existents a l'interior del Partit Demòcrata respecte a la posició que han de tenir els EUA amb Israel, que, més enllà de les seves polítiques lesives contra els drets humans, continua sent un aliat clau a l'Orient Mitjà, especialment envers l'Iran.

Els dos països han signat nombrosos acords de cooperació en matèria de defensa, pels quals els EUA han proporcionat armes sofisticades i finançament militar, que han convertit Israel en el receptor més gran d'ajuda exterior nord-americana des de la Segona Guerra Mundial: més de 150.000 milions de dòlars. De fet, el país jueu ja és la 18a potència militar del món, tot i estar a la posició 149 en superfície i a la 93 en població. 

Biden ha estat un ferm defensor d'Israel durant els més de 50 anys de la seva carrera política, i la reunió amb Herzog li ha permès donar continuïtat a aquesta posició sense la necessitat de reunir-se amb Netanyahu.

Trump suggereix que serà imputat per la seva implicació en l'assalt al Capitoli

L'expresident dels Estats Units, Donald Trump, ha assegurat a través de la seva xarxa social, Truth Social, que ha rebut una carta del fiscal especial Jack Smith que investiga el seu intent de mantenir-se al poder després de les eleccions presidencials del 2020 i la seva participació en els fets del 6 de gener del 2021. La carta podria indicar que el magnat serà imputat per aquest cas amb càrrecs penals. El mateix fiscal ja li va enviar una notificació semblant al juny, prèvia a la imputació formal de 37 delictes pel cas dels documents classificats que havia trobat l'FBI a la seva residència de Mar-a-Lago, a Palm Beach (Florida).

Trump ha aprofitat l'ocasió per tornar a insultar el fiscal: "El trastornat Jack Smith, el fiscal del departament de Justícia de Joe Biden, va enviar una carta (de nou, el diumenge a la nit!) en la qual afirmava que soc un OBJECTIU de la investigació del Gran Jurat del 6 de gener, i em donava un termini molt curt de 4 dies per informar-lo, la qual cosa gairebé sempre significa un Arrest i Acusació", diu la publicació a Truth Social. Segons fonts properes a l'expresident consultades pel 'New York Times', està previst que Trump declini la invitació de presentar-se davant el Gran Jurat, com ja ha fet en altres investigacions penals.

stats