Estats Units

La Cambra de Representants autoritza una investigació per a l''impeachment' de Biden

Tots els republicans han votat a favor de la mesura, que els dona més poder per fer citacions

ARA
2 min
El president dels EUA, Joe Biden, en una imatge d'aquest dilluns

BarcelonaLa Cambra de Representants dels Estats Units ha votat aquest dimecres a la nit autoritzar l'obertura d'una investigació oficial per a un possible impeachment, o procés de destitució, del president Joe Biden. Els republicans van posar en marxa els procediments al setembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'aprovació s'ha produït amb 221 vots republicans a favor i 212 demòcrates en contra, en una nova mostra de la profunda divisió política al país. Tres comitès parlamentaris, liderats per republicans, acusen el president de corrupció durant la seva etapa com a vicepresident. Tanmateix, en les sessions que s'han celebrat fins ara no han mostrat encara cap prova de les acusacions, que diuen que Biden s'hauria beneficiat del seu càrrec per afavorir els negocis de la seva família, especialment del seu fill, Hunter Biden.

Ara s'ha obert la porta a investigar possibles motius d'impeachment. Els resultats de la investigació s'hauran de sotmetre també a la votació de la Cambra per traslladar el procés al Senat, on es duria a terme el judici polític al president per decidir la seva possible destitució. Un escenari poc probable, ja que els demòcrates tenen majoria, tot i que estreta, a la cambra alta.

Hunter Biden diu que vol declarar en una sessió oberta

La votació per tirar endavant la investigació es va produir ahir dimecres, el mateix dia que el fill de Biden es negava a comparèixer a porta tancada davant dels comitès de la Cambra de Representants que l'investiguen. Hunter Biden demanava que la sessió fos oberta i pública, però els republicans s'hi oposen. “Soc aquí per testificar en una vista pública, per respondre a qualsevol comitè, però els republicans no volen obrir el procés perquè tots els nord-americans puguin veure les seves trampes i que la seva investigació sense fonaments quedi exposada", deia Hunter Biden en una roda de premsa aquest dimecres. Desafiava així la citació del Congrés per declarar aquell mateix dia.

Ara la votació per obrir una investigació donarà als republicans més poders per fer citacions, ja que un dels arguments dels demòcrates per desobeir les compareixences fins ara era precisament que no s'havien sotmès al vot de tota la cambra. És per això que durant el debat previ a la votació, representants del Partit Republicà deien que els seus oponents no havien deixat cap altra opció que votar a favor de la investigació. Alguns dels congressistes republicans, de fet, s'havien mostrat en contra de votar a favor d'aquesta formalització a la cambra baixa, però la pressió de l'ala trumpista del partit ha aconseguit que finalment sumessin tots els vots.

Poc després, la Casa Blanca feia pública una declaració del president Biden. "El poble nord-americà necessita que els seus líders al Congrés treballin en les prioritats per a la nació i el món. En lloc de fer la feina urgent que cal fer, opten per perdre el temps ambn aquest truc polític sense fonament que fins i tot els republicans al Congrés admeten que no té cap base", deia.

stats