Espai

S'enlaira amb èxit el coet Starship d'Elon Musk, però es perd durant el retorn

Després de dos intents fallits, SpaceX ha tornat a llançar l'aeronau més gran de la història de la cursa espacial

2 min
El moment en què s'enlaira l'Starship, aquest dijous a Texas

SpaceX, l'empresa aeroespacial del magnat sud-africà Elon Musk, ha assolit part del seu objectiu. Ha estat aquest dijous, 14 de març, a les 14.25 (hora catalana) quan la companyia nord-americana ha llançat el seu coet Starship en un tercer intent i enmig d'una gran incertesa, ja que la nau s'ha enlairat amb gairebé dues hores de retard. En tot cas, el gegant aeronàutic ha avisat des del seu compte de X –l'antic Twitter, un altre servei en mans de Musk– que s'aprèn i s'avança més a partir de l'errada que no pas de l'encert: “El que estem fent avui proporcionarà informació de valor incalculable per continuar el desenvolupament ràpid de Starship”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Finalment, tot i l'expectació després de dos intents accidentats previs, el coet més gran i potent de la història (121 metres d'alçada en total) s'ha enlairat des de la platja de Boca Chica, al sud de Texas. En aquesta tercera prova, Starship s'ha separat de Super Heavy, el potent propulsor de 33 motors que li dona impuls, i ha posat rumb cap a l'òrbita terrestre. Però no tot han estat flors i violes, ja que tot i haver complert l'objectiu principal, les males notícies han començat a arribar successivament: SpaceX ha perdut el rastre de l'aeronau durant un accidentat retorn a la Terra, quan el que estava previst era que tornés per aterrar a l'oceà Índic una hora després de l'enlairament.

En el moment del reingrés a l'atmosfera terrestre, la comunicació s'ha tallat. Aleshores, els controladors de la missió han confirmat que havien perdut Starship durant el descens a més de 25.000 quilòmetres per hora. Així i tot, la tercera missió d'un projecte clau per als plans de la NASA de tornar a la Lluna el 2026 ha estat descrita com un èxit.

Un èxit parcial després de dos intents fallits

El coet d'Elon Musk ha aconseguit superar diversos dels reptes marcats i l'enlairament s'ha produït després de dues proves fallides. El primer intent, fet el 20 d'abril del 2023, va acabar de manera catastròfica amb l'explosió del coet quatre minuts després de l'enlairament sense que Super Heavy i Starship s'haguessin arribat a separar. Al segon, el 18 de novembre del mateix any, van arribar a separar-se correctament, però les dues parts van acabar explotant a l'aire abans de completar la prova. Finalment, en aquesta tercera prova, els dos mòduls s'han separat sense problemes i s'ha pogut posar en òrbita el coet, tot i que el fallit retorn ha tacat una jornada històrica per a l'exploració espacial.

Amb un final més o menys feliç, el tercer test de SpaceX des del golf de Mèxic s'ha convertit en un altre pas endavant en la cursa espacial que hauria de finalitzar amb el primer viatge humà a un món extraterrestre des del 1972. Malgrat tot, Starship encara sembla estar lluny d'arribar a la Lluna d'aquí un parell d'anys. Per no parlar de Mart, l'ambiciós objectiu d'Elon Musk.

stats