Indústria europea
Internacional Europa 09/03/2023

Els estats de la UE podran igualar els ajuts que ofereixen els EUA per evitar la fuga d’empreses

Brussel·les flexibilitza les subvencions estatals i n'agilitza els tràmits per mantenir la indústria europea

2 min
La vicepresidenta de la Comissió Europea, Margrethe Vestager.

Brussel·lesBrussel·les no es queda de braços plegats davant la pluja de milions amb què l'administració de Joe Biden està ruixant les fàbriques instal·lades o que es desplacen als Estats Units i que amenaça la indústria europea. Aquest dijous la Comissió Europea ha anunciat que flexibilitzarà les ajudes públiques dels estats membres i els permetrà igualar els ajuts que les empreses rebrien de Washington o d'altres països tercers. "La normativa ofereix als països l'opció de donar ajudes de pressa i de manera clara i predictible, i permet als estats accelerar les inversions en transició digital i mediambiental en aquest moment tan crític", ha destacat la vicepresidenta de Competència de la Comissió Europea, Margrethe Vestager.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'executiu comunitari també vol accelerar les ajudes dels sectors que són més susceptibles de ser atrets pels subsidis de Biden, que sobretot van destinats a la indústria verda i digital. Agilitzarà els tràmits i només controlarà les ajudes estatals una vegada ja s'hagin efectuat —i no abans, com fins ara— que vagin destinades, per exemple, a la producció de bateries, plaques solars, bombes de calor, turbines eòliques o l'extracció i tractament de matèries primeres fonamentals per a la indústria tecnològica i digital, com són les terres rares o el liti.

La Comissió Europea també avisa que els estats no podran utilitzar aquest marc legal excepcional, que estarà en vigor fins al desembre del 2025, per mirar d'atraure empreses que es troben en un altre país comunitari. Ara bé, sí que ho podran fer per evitar que les companyies se'n vagin EUA o a la Xina, que també ha anunciat un paquet de subsidis de fins a 280.000 milions d'euros. En aquest sentit, l'executiu comunitari admet que la iniciativa podria provocar una carrera de subvencions entre Washington i les capitals europees, però assegura que el fet que els subsidis dels dos blocs siguin públics minimitza aquest perill.

L'endemà de l'amenaça de Volkswagen

Brussel·les finalment ha anunciat aquesta mesura just l'endemà que el Financial Times publiqués que la companyia alemanya Volkswagen està estudiant traslladar part de la seva producció als Estats Units i no obrir una altra fàbrica a l'Europa de l'Est, tal com tenia previst. D'aquesta manera, l'automobilística calcula que es podria beneficiar d'entre 9.000 i 10.000 milions d'euros en subsidis i préstecs del pla de Biden. De fet, representants de Volkswagen, tot i que asseguren que encara no han pres una decisió definitiva i estan temptejant el terreny, ja han traslladat la seva voluntat a les autoritats de la Unió Europea, que precisament avui ja han donat via lliure als estats per dopar les empreses privades com ho fan els EUA.

stats