Kíiv llança l'atac amb drons sobre Rússia més gran

Forces russes contràries a Putin entren al territori de la Federació però Moscou assegura que ha refusat l'assalt

ARA
4 min
Quatre imatges on es pot veure els impactes de l'atac ucraïnés  ala zona de  Bélgorod, Rússia i imatges difoses per les forces russes contràries a Putin en territori de la Federació, difoses per elles mateixes a les xarxes socials.

BarcelonaQuan falten tres dies per a les eleccions presidencials, Rússia ha patit un atac gairebé inèdit, un dels més intensos des de l'inici de la invasió contra Ucraïna. Per una banda, Kíiv ha llançat un número rècord de drons contra diverses posicions russes, especialment sobre les regions frontereres. Per l'altra, grups armats russos, però que donen suport a Kíiv, han dut a terme des d'Ucraïna incursions terrestres contra diversos punts del país de Vladímir Putin. Els grups que han protagonitzat aquesta operació són la Legió Llibertat de Rússia i el Batalló Sibèria, dues organitzacions armades russes contràries a Putin i que reben entrenament i suport de l'exèrcit ucraïnès.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sobre aquesta incursió terrestre, el ministeri de Defensa rus ha afirmat que ha frustrat "l'intent de Kíiv d'aconseguir un avenç al territori fronterer rus a les províncies de Bélgorod i Kursk" i ha informat que la incursió havia tingut lloc "simultàniament en tres direccions". Ha comentat, també, que ha infligit "greus pèrdues" als invasors.

La informació que difonien, però, bloguers militars vinculats a Kíiv era diferent. També la d'alguns mitjans de comunicació ucraïnesos, com The Kyiiv Independent o Kyiv Post. Aquests canals difonien vídeos dels combatents proucraïnesos creuant la frontera amb Rússia i consolidant posicions en alguns pobles propers a la frontera. La Legió Llibertat de Rússia també ha assegurat a través de les xarxes socials que els seus combatents s'han apoderat de la localitat de Tetkino, a Kursk, de quasi 4.000 habitants, cosa que no es pot contrastar de forma independent.

Un membre del servei inspeccionant un cràter després del que les autoritats locals instal·lades per Rússia diuen que va ser un atac militar ucraïnès en el curs del conflicte Rússia-Ucraïna, als afores de Makíivka a la regió de Donetsk, Ucraïna controlada per Rússia, 12 de març de 2024.

“Acostumem a dir que no és possible enderrocar pacíficament el règim dictatorial i criminal de la Federació de Rússia, només s'hi pot acabar amb les armes a la mà. Aquesta nit comencem a complir la promesa”, va anunciar el Batalló Siberià al canal de Telegram després de començar l'operació. La Legió Rússia Lliure, integrada per russos d'ultradreta, va publicar un vídeo en què un carro blindat suposadament travessava la frontera de nit. Ni la data de l'enregistrament ni les imatges no han pogut ser contrastades.

Arran de la incursió de forces opositores a Putin a la província de Kursk, les autoritats de la ciutat que n'és la capital han suspès les classes presencials i les han substituït per classes en línia. Per la seva banda, el comandament militar rus ha comunicat també aquest dimarts que les seves forces han capturat el poble de Nevelske, a la regió de Donetsk, segons l'agència de notícies RIA. Almenys dos civils han resultat ferits com a conseqüència dels combats.

Ucraïna es desvincula d'aquestes accions, tot i que el seu exèrcit subministra armes i entrenament als combatents russos anti-Putin. El portaveu de la intel·ligència militar de Volodímir Zelenski, Andrí Iusov, ha assegurat que les unitats estaven formades per ciutadans russos que actuen com a part de les "forces de seguretat i defensa" d'Ucraïna. "Estan ajudant a alliberar Ucraïna dels invasors russos –ha dit–. Però són ciutadans de la Federació Russa i a casa [a Rússia] tenen dret a fer tot el que creguin necessari en aquesta situació per protegir els seus drets civils i alliberar el seu país de la dictadura de Putin".

Moscou no s'ha referit directament a la Legió Llibertat de Rússia ni al Batalló Sibèria. Parla només de "terroristes ucraïnesos que han intentat entrar en territori rus" i que han estat "castigats per l'aviació, per míssils i per l'artilleria". No és la primera incursió des d'Ucraïna de grups armats russos anti-Kremlin. La Legió Llibertat de Rússia ja va penetrar a la província de Bélgorod el maig del 2023.

Objectius estratègics

Pel que fa als atacs amb drons, almenys set regions de Rússia (Moscou, Leningrad, Bélgorod, Kursk, Briansk, Tula i Oriol) s'han vist afectades per l'onada de 25 drons i set míssils llançats per Kíiv. Un dron que volava cap a Moscou ha sigut abatut sobre el districte de Ramenski, prop de la capital, segons ha informat l'alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, al seu canal de Telegram.

Els objectius han sigut dipòsits de combustible i centrals elèctriques. Els atacs nocturns, alguns dels quals han tingut lloc centenars de quilòmetres dins del territori rus, han impactat en dues refineries de les ciutats de Nijni Nóvgorod i Oriol. No s'han registrat víctimes, però, sempre segons les autoritats regionals. També hi ha informacions d'atacs a prop de la capital i a Sant Petersburg, on hi ha hagut un incendi en els terrenys d'una de les centrals elèctriques. Moscou afirma haver abatut 25 dels ginys ucraïnesos.

A Kstovo, una ciutat situada a 828 km de la frontera amb Ucraïna, a la regió de Nijni Nóvgorod, un complex de combustible i energia, propietat de Lukoil, la companyia privada més gran de Rússia, ha sigut un dels que ha patit l'atac dels drons, segons el governador regional Gleb Nikitin. Un altre s'ha estavellat contra una refineria a la ciutat d'Oriol, a uns 160 km de la frontera amb Ucraïna, segons Andrei Klitxkov, governador de la regió. Almenys 17 persones que viuen en edificis de gran alçada propers al lloc de l'impacte han hagut de ser evacuades.

Mentrestant, també aquest dimarts les forces russes han bombardejat un edifici residencial de cinc pisos a la ciutat oriental de Kupiansk, a la regió de Khàrkiv, segons el Servei d'Emergències Estatal d'Ucraïna. I també han provocat un altre bombardeig contra un altre edifici residencial a la ciutat de Kriví Rih, a la província de Dnipropetrovsk.

stats