Internacional Europa 15/05/2023

Londres pressionarà els aliats perquè Zelenski tingui els avions que vol

El Regne Unit anuncia l'obertura imminent d'una escola per formar els pilots ucraïnesos a partir de l'estiu

4 min
El primer ministre britànic Sunak s'abrasa a Zelenski a la seva arribada a Chequers, la casa de camp del primer ministre a Buckinghamshire

LondresEls avions F-16 que tant demana el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, podrien ser una mica més a prop d'enlairar-se amb destí a Kíiv, per combatre al seu costat. És la versió més optimista que es pot inferir després de la trobada que el president ucraïnès ha mantingut aquest dilluns al matí amb el primer ministre britànic, Rishi Sunak, en el segon desplaçament que fa a les illes de l'inici de la invasió russa, el 24 de febrer de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant la visita sorpresa a territori britànic, en el marc de la gira europea que Zelenski protagonitza des de dissabte, al preguntar-li sobre les peticions anteriors dels avions de caça, el líder ucraïnès ha dit: "Avui hem parlat dels avions, un tema molt important per a nosaltres perquè no podem controlar el cel. Volem crear aquesta coalició d'avions i soc molt positiu. N'hem parlat i veig que aviat s'anunciaran algunes decisions, crec, molt importants. Però hem de treballar-hi una mica més".

Per la seva banda, Sunak ha assegurat que el Regne Unit "serà una part clau de la coalició de països que ofereix aquest suport a Volodímir i Ucraïna", i ha tornat a anunciar, com ja havia fet al febrer, que el Regne Unit oferirà formació als pilots ucraïnesos a tot estirar a partir de l'estiu, per als F-16, els aparells triats pel govern ucraïnès per fer-ho. "No és només el subministrament d'avions, també és la formació de pilots i tota la logística que l'acompanya. El Regne Unit pot tenir un paper important en això. Una cosa que farem, començant relativament aviat, és entrenar pilots ucraïnesos. Estem preparats per implementar aquests plans en un termini relativament curt, cosa que significarà que estem entrenant ciutadans ucraïnesos perquè esdevinguin pilots d'avions totalment preparats per al combat".

Kíiv vol assegurar-se una superioritat aèria per donar cobertura a l'esperada contraofensiva, sobre la qual Zelenski ha assegurat que falta “poc” perquè les seves forces estiguin preparades.

Sunak ha dit també que aquesta setmana parlarà amb altres líders estrangers sobre els nous passos a completar en l'ajuda a Ucraïna: "Estem molt interessats en construir aquesta coalició de països per donar a Volodímir i la seva gent el suport d'avions que necessiten". Paraules prometedores, però de moment només paraules, en relació amb els tan anhelats caces de combat, han tancat la minigira europea de Zelenski, que des de dissabte ha visitat Itàlia, el Vaticà, Alemanya i França.

Quan Zelenski va viatjar a Londres, París i Brussel·les el mes de febrer passat, la seva petició d'avions va ser pública i directa, especialment cridanera en el moment en què va regalar un casc d'un aviador ucraïnès al president de la Cambra dels Comuns, Lindsay Hoyle. Aquests dilluns, i després que els aliats refredessin aquella demanda, l'actitud de Zelenski ha sigut una mica més discreta, i potser més persuasiva, al llarg de les dues hores de trobada amb Sunak. Els potencials resultats, però, no es coneixeran d'immediat. Amb tot, abans que el líder ucraïnès aterrés a Chequers, Downing Street ja havia informat que Londres subministrarà centenars de míssils de defensa aèria i nous drons d'atac de llarg abast a Kíiv. Aquest anunci s'ha afegit a l'enviament dels míssils de llarg abast Storm Shadow, que la setmana passada ja va ser comunicat.

A diferència del viatge del 8 de febrer, el premier ha rebut Zelenski a Chequers, la seva residència oficial de camp. A més de "les rellevants converses" que han tingut tots dos líders, la trobada també ha ofert un to marcadament simbòlic, ja que no ha faltat la inevitable invocació i gairebé comparació del ucraïnès amb Winston Churchill.

Mite i fantasma de Churchill

"En realitat sou el primer líder estranger que he tingut el privilegi d'acollir aquí com a primer ministre i aquí hi ha molta història", ha dit Sunak davant les càmeres, mentre tots dos mandataris es trobaven en un dels salons de la residència, del segle XVI. "De fet, en aquesta sala on ens trobem, Winston Churchill va pronunciar molts dels seus famosos discursos durant la Segona Guerra Mundial de la mateixa manera que avui el vostre lideratge, la valentia i la fortalesa del vostre país són una inspiració per a tots nosaltres", ha comentat Sunak.

Zelenski i Sunak aquest matí a Chequers.

Churchill continua sent un dels grans mites moderns del Regne Unit, un artifici sobretot creat durant el thatcherisme, com demostra l'escriptor, director de cinema i editor de la New Left Review, Tariq Ali, en el llibre Winston Churchill, his times, his crimes, on desfà molts dels llocs comuns entorn del Vell Lleó.

Una vegada més, la bona connexió de Zelenski amb el Regne Unit –abans amb Johnson i ara amb Sunak– es demostra clau per augmentar l'ajuda militar, com ja va passar en el moment del subministrament dels tancs. Londres va tenir un paper fonamental per acabar de convèncer Alemanya a fer el pas. Tot i així, el lliurament dels avions que fa servir la RAF (Royal Air Force), els Typhoon o els F-35, és quelcom que Downing Street ha descartat. També per la tria feta per Kíiv, d'entrenar els seus pilots per als F-16, els aparells més comuns al continent.

D'altra banda, el governador regional de Donetsk, Pavlo Kyrylenko, ha informat que quatre persones han mort després d'un atac amb míssils russos a la ciutat d'Andiivka, on a primera hora d'avui ha sigut atacat un hospital.

stats