Internacional Europa 14/05/2023

"Alemanya és un aliat fiable": Zelenski allunya els dubtes sobre el suport de Berlín a Kíiv

Una nova filtració dels documents classificats del Pentàgon revela que el president ucraïnès es planteja atacar territori rus

Núria Vila Masclans
3 min
El canceller alemany, Olaf Scholz, i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a Berlín.

Barcelona"Podem fer que la derrota de l'agressor sigui irreversible aquest any mateix", ha dit convençut el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, aquest diumenge des de Berlín. Al costat del canceller alemany, Olaf Scholz, Zelenski ha insistit que Ucraïna necessita encara més suport militar dels seus aliats occidentals per poder dur a terme la contraofensiva amb què vol recuperar territoris ocupats per les forces russes. "Estem motivats, i crec que estem gairebé a punt per a la victòria", ha afegit el dirigent ucraïnès, que ha apuntat que el contraatac podrà començar després "d'un parell de visites més" a socis occidentals per aconseguir més armament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Zelenski va arribar aquest dissabte a la nit a la capital alemanya, després de fer una visita oficial a Roma i el Vaticà. A la capital alemanya s'ha reunit primer amb el president d'Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, i després amb el canceller. El viatge arriba l'endemà que el govern alemany anunciés un nou paquet d'ajuda militar, per valor de més de 2.700 milions d'euros, el més gran per part de Berlín des de l'inici de la guerra. Inclou, entre altres equips, sistemes de defensa aèria, vehicles blindats de combat i artilleria. "Amb aquesta valuosa aportació de material militar urgentment necessari demostrem, un cop més, que Alemanya es pren seriosament el seu suport", va declarar aquest dissabte el ministre de Defensa, Boris Pistorius. D'aquesta manera, el govern alemany vol allunyar els dubtes i les crítiques rebudes durant els primers mesos de la guerra per la seva postura poc determinada en el suport militar a Kíiv. I Zelenski ho ha confirmat: "Alemanya és un aliat fiable", ha escrit al seu compte de Twitter.

A la roda de premsa conjunta amb Scholz, els periodistes li han preguntat a Zelenski si aquest paquet d'ajuda d'Alemanya seria suficient per començar la contraofensiva ucraïnesa. "Seré breu: un parell de visites més i llavors serà suficient", ha manifestat. Ha admès que "hi ha el risc" que alguns aliats es plantegin retirar el suport a Kíiv si aquesta operació "no té prou èxit", però ha apuntat que es tracta de països que no han ofert un suport gaire gran. "Independentment d'això, tots creiem en un triomf i no pensem en altres coses. Creiem que la victòria serà nostra", ha subratllat.

Un cop acabada la visita oficial a Alemanya, Zelenski es traslladarà fins a París, on soparà amb el president francès, Emmanuel Macron. Serà la segona vegada que el dirigent ucraïnès viatja a la capital francesa, després que ja ho fes a principis de febrer.

Atacs a Rússia

Aquest diumenge s'han difós noves informacions dels documents del Pentàgon filtrats el mes passat, que revelen que Zelenski hauria plantejat fer atacs a territori rus. Segons ha publicat The Washington Post, el president ucraïnès ha discutit amb els seus assessors militars la possibilitat d'ocupar localitats russes, atacar objectius a territori rus amb míssils de llarg abast, i fins i tot bombardejar un gasoducte que fa arribar petroli rus a Hongria –una acció que recorda al sabotatge al Nord Stream al mar Bàltic, que encara no està clar qui el va provocar.

Això suposa un cop a la imatge de Zelenski, ja que els atacs a Rússia són la línia vermella que han remarcat els seus aliats occidentals a l'hora de lliurar-li milionaris paquets d'ajuda militar. Des de Berlín, el president ucraïnès s'ha defensat afirmant que Ucraïna no té "ni el temps ni la força" per atacar Rússia. "Tampoc ens sobren les armes per poder fer-ho", ha afegit, reiterant el missatge que ja va subratllar quan Moscou va acusar Kíiv d'haver intentat atacar el Kremlin amb drons.

Aquests documents, inèdits fins ara, formen part d'una filtració més àmplia d'informes confidencials difosos a través de plataforma online Discord. El 14 d'abril, l'FBI va detenir un jove de 21 anys com a principal sospitós de la fuga d'informació. Treballava al departament d'intel·ligència de la Guàrdia Nacional Aèria de Massachusetts, i tot apunta que la seva intenció no era que els documents classificats transcendissin als mitjans, sinó que només volia impressionar els seus companys de xat. Però la seva imprudència ha posat Ucraïna en una situació molt complicada, en plena preparació de l'anunciada contraofensiva d'aquesta primavera, que, de moment, no arriba. Ara, a més, s'hi afegeix una informació encara més delicada per a Zelenski, que mostraria una cara més agressiva de la que ha ensenyat públicament.

stats