Internacional Europa 03/03/2023

Rússia, derrotada en una èpica batalla de tancs a Vuhledar

Un combat de tres setmanes en aquesta ciutat del sud d'Ucraïna és qualificat pels oficials ucraïnesos com la batalla de tancs més important des de l'inici de la guerra i un dur revés per als russos

Andrew E. Kramer / The New York Times
3 min
Un membre del servei ucraïnès munta a un tanc durant l'atac de Rússia a Vuhledar, a la línia de front.

Kurakhove (Ucraïna)Abans d'entrar en combat en la seva màquina de guerra esquitxada de fang, un tanc T-64, la tripulació ucraïnesa, formada per tres homes, fa un ritual. El comandant, el soldat Dmitro Hrebenok, diu un parenostre. Després, els homes caminen al voltant del tanc, apreciant el seu gruixut blindatge verd. "Diem: «Sisplau, no ens abandonis en la batalla»", explica el sergent Artiom Knignitski. "Porta'ns dins i treu-nos fora". El respecte que senten pel seu tanc és incomprensible. Potser cap arma simbolitza tant la feroç violència de la guerra com el carro de combat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En els últims mesos, els carros de combat han sigut protagonistes del conflicte d'Ucraïna, militarment i diplomàticament, mentre que els dos bàndols es preparaven per a les ofensives. Rússia va treure reserves de carros de combat dels magatzems de l'època de la Guerra Freda i Ucraïna va pressionar els governs occidentals perquè li subministressin blindats Abrams estatunidencs i Leopard 2 alemanys. S'espera que els sofisticats tancs occidentals arribin al camp de batalla en els pròxims mesos.

Maniobrant a la defensiva

Els nous blindats russos van aparèixer abans i, en el seu primer desplegament a gran escala, molts van quedar fora de combat. Els russos van avançar en columnes i els ucraïnesos van maniobrar a la defensiva, disparant a distància o des d'amagatalls quan les columnes russes quedaven a la vista.

Explotats per les mines, destrossats per l'artilleria o per míssils antitancs, les restes carbonitzades dels vehicles blindats russos cobreixen ara els camps de cultiu dels voltants de Vuhledar, segons les imatges de drons militars ucraïnesos. "Estudiàvem els camins que utilitzaven, després ens amagàvem i esperàvem" per disparar en emboscades, va dir el sergent Knignitski.

La falta d'experiència també va perjudicar els russos. Moltes de les seves unitats d'elit havien quedat destrossades pels combats anteriors. Els seus càrrecs van ser ocupats per soldats acabats de reclutar, que no coneixien les tàctiques ucraïneses d'emboscar columnes.

Durant dècades, l'exèrcit rus s'ha centrat en la guerra de tancs, i fins i tot l'ha mitificat, per la seva reminiscència de les victòries russes sobre els nazis en la Segona Guerra Mundial. A Vuhledar la setmana passada Rússia havia perdut tantes màquines per sostenir assalts blindats que havia canviat de tàctica i recorrien únicament a atacs d'infanteria, segons van dir comandants ucraïnesos.

Contra les columnes blindades russes

Les emboscades han estat la tàctica característica d'Ucraïna contra les columnes blindades russes des dels primers dies de la guerra. Treballant des d'un búnquer a Vuhledar, el tinent ucraïnès Vladislav Baiak va veure la primera columna d'uns 15 carros de combat i vehicles blindats de transport de tropes acostant-se. "Estàvem preparats", va dir. "Sabíem que alguna cosa així passaria". Ja havien preparat una zona d'extermini al llarg d'un camí de sorra pel qual avançaven els tancs a tota velocitat. El comandant només havia de donar una ordre per ràdio: "A la batalla!", va explicar el tinent Baiak.

Segons el tinent, la columna de tancs es torna més vulnerable quan comença el tiroteig i els conductors, sota un estat de pànic, intenten fer mitja volta conduint pels vorals de la carretera, que estan carregats de mines ucraïneses. Els vehicles destruïts actuen en aquell moment com a impediments, alentint o detenint la columna. Llavors és quan l'artilleria ucraïnesa obre foc, fa volar més blindats i mata els soldats que surten de les màquines inutilitzades. Es produeix una escena de caos i explosions, explica el tinent. Durant les tres setmanes de la batalla de tancs, els repetits assalts russos han fracassat.

The Wanderer

Els tripulants del tanc ucraïnès que resava abans de cada batalla van batejar el seu tanc com a The Wanderer (el vagabund), pels seus moviments erràtics pel camp de batalla. El soldat Hrebenok, de tan sols 20 anys, no tenia entrenament formal en combat de tancs a l'inici de la guerra. Els primers dies frenètics li assignen un tanc i, des de llavors, ha estat aprenent trucs sobre la marxa. "Tots els meus coneixements els he adquirit sobre el terreny", afirma.

En l'últim combat important, fa una setmana, van rebre l'ordre mentre clarejava de preparar una emboscada contra una columna de 16 tancs i vehicles blindats russos que avançaven cap a les línies ucraïneses. La tripulació va resar, va donar uns copets d'ànims al tanc i es va posar en marxa. Van amagar el tanc en una arbreda a uns cinc quilòmetres del lloc d'emboscada i van disparar coordinats amb un pilot de dron que cridava per ràdio les coordenades dels objectius que no arribaven a veure directament. La columna russa es va detenir a les mines i, segons el soldat Hrebenok, The Wanderer va obrir foc. Les tripulacions dels tancs russos van tenir poques possibilitats un cop eren a la zona de destrucció, va explicar. "Vam destruir molts equipaments russos –assegura–. El que van fer malament va ser venir a Ucraïna".

Copyright The New York Times
stats