Salut
Internacional Europa 31/05/2023

Alerta amb els vapejadors: la nova via d'entrada dels menors al tabaquisme

La manca de legislació comporta la banalització d'uns aparells que, amb nicotina o sense, són igualment nocius

Elisenda Forés Català / Quim Aranda
5 min
Una recreació de diferents models de vapejadors que es venen actualment a través d'internet

Barcelona / Londres"Què deu ser? Què deu ser?" És el que se sent que es pregunten amics i familiars d’una nena que obre els regals de la comunió en un vídeo que s’ha fet viral a les xarxes. Rodejada d’un ambient festiu i sota grapats de confeti, la menor descobreix el seu obsequi: un gran lot de cigarretes electròniques de diferents gustos i colors. Lluny de l’aparença innocent d’aquests regals presentats com a joguines o llaminadures, les cigarretes electròniques –o vapejadors– són la porta d’entrada al principal factor de risc de malalties cardiovasculars, respiratòries o de càncer. 

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De fet, tot i que el nombre de persones fumadores a hores d’ara s’ha estabilitzat, des del departament de Salut alerten que l’experimentació i la utilització de les cigarretes electròniques entre els adolescents és “un motiu de preocupació”. De moment, la legislació actual juga a favor d’aquests productes, que no estan subjectes a la mateixa regulació que les cigarretes convencionals. Un buit legal que provoca que es puguin comercialitzar amb una gran varietat d’aromes, colors i formes, fins i tot amb la imatge coneguts personatges de dibuixos animats –prohibit en el cas del tabac–, que segons el cap del servei de Prevenció i Control del Tabaquisme de l’Agència de Salut Pública, Josep Maria Suelves, són característiques pensades directament per fer-los més atractius entre els joves i adolescents. 

Per fer front a aquesta tendència, la Unió Europea va elaborar el novembre passat una directiva sobre els productes del tabac on, entre altres coses, es prohibeix la venda d’aromes per a cigarretes electròniques. Ara bé, aquesta legislació europea està pendent de ser adaptada per la normativa espanyola, que encara ara no ha implementat cap mesura al respecte i té com a data límit fins al mes d’octubre per fer-ho. A més a més, també es veu amb preocupació que la venda d’aquests productes sovint no es produeixi en establiments específics, sinó que es faci a través d’internet, un fet que també està previst a la directiva europea i permetria a l’estat espanyol prohibir la comercialització on line dels productes del tabac i tots els relacionats. 

Vapejadors de colors a la venda.

El doctor Suelves veu aquesta falta de cobertura legislativa com un dels elements que han contribuït a la "banalització” de les cigarretes electròniques, en especial d’aquelles que no contenen nicotina, però que segons la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica “són igual de nocives per a la salut”. De fet, amb motiu de la celebració aquest dimecres del Dia Mundial sense Tabac, el departament de Salut ha fet públic que un 11,8% dels catalans de més de 15 anys ha fet ús d’aquests aparells de forma regular o puntual. Una situació que per a molts joves es converteix en una via d’entrada al consum d’altres substàncies amb nicotina com poden ser les cigarretes convencionals. 

El màrqueting, l’altre aliat dels cigarrets electrònics

El professor dels estudis de Ciències de la Salut de la UOC i director del màster universitari en Salut Digital de la UOC, Antoni Baena, assegura que les estratègies de màrqueting que utilitzen els cigarrets electrònics “són pràcticament les mateixes” que ha utilitzat la indústria del tabac durant anys: buscar una manera de fumar que sembli més sana. La incorporació de filtres a les cigarretes convencionals perquè s’assegurava que així s'absorbia una quantitat més baixa de substàncies nocives és un exemple. 

També l’argot d’aquesta indústria és una eina per banalitzar el producte. “No és fumar, sinó vapejar” i aquests aparells “no fan fum, sinó vapor” exemplifica Baena, que explica que el que extreuen aquests productes no és en cap cas vapor, sinó aerosols que tenen components cancerígens i metalls en altes quantitats "que no són recomanables a ningú, però encara menys als menors". Segons el professor, l’ús d’aquests termes ajuda la indústria a diferenciar-se de “la cosa dolenta que és el fum”. Perquè a diferència de fa 30 anys els fumadors actuals són coneixedors de les conseqüències de fumar.

És per això que les empreses de cigarretes electròniques sovint aprofiten aquesta estratègia i venen els seus productes com una eina que ajuda a deixar de fumar. Però en el 90% dels casos, els fumadors de cigarretes electròniques també consumeixen els anomenats vapejadors. De fet, són les mateixes empreses de tabac qui subvencionen la indústria dels cigarrets electrònics. Aquest és el cas de la gran empresa tabaquera Altria, que ha invertit 38 bilions de dòlars en finançar l’empresa JUUL, una de les més avançades en cigarrets electrònics. 

El govern britànic reformarà la llei

Qui també ha comprovat que els cigarrets electrònics no ajuden a deixar el tabac convencional és el Regne Unit. En els últims anys al país ha augmentat de forma preocupant el consum d'aquests aparells entre la població més jove. L'NHS, el Servei Nacional de Salut de les illes, indicava que el 2021 el 9% dels nens d'11 a 15 anys havien consumit cigarretes electròniques en alguna ocasió, un increment del 3% en relació amb les dades del 2016. A més, una enquesta feta recentment per Action on Smoking and Health Smokefree GB Youth Survey ha mostrat un increment molt més accentuat: el 2022, el 15,8% dels joves d'11 a 17 anys havia provat el vapeig, davant l'11,2% del 2021. I l'any passat, el 7,0% dels joves d'11 a 17 anys admetien ser-ne consumidors habituals, en comparació amb el 4,1% del 2020. Aquest dimarts el govern britànic ha anunciat que revisarà la llei que regula la venda i la promoció dels vapejadors.

Fins ara, l'escletxa legal ha permès als minoristes i sobretot a les companyies productores oferir mostres gratuïtes als menors, també en actes multitudinaris, com ara festivals de música i concerts. "El màrqueting i la venda il·legal de vapejadors a nens és completament inacceptable i faré tot el que estigui a la meva mà per acabar amb aquesta pràctica definitivament", deia El premier Rishi Sunak, mentre visitava un laboratori a Kent on s'analitzaven mostres de productes de vapeig.

Rishi Sunak durant la visita aquest dimarts al laboratori de Kent on s'analitzen els productes de vapeig.

El govern també ha anunciat que revisarà la llei per prohibir als botiguers que venguin vapejadors sense nicotina a menors de 18 anys. L'amenaça de tancament de locals on puguin vapejar els menors, així com l'enduriment de les sancions a tots els minoristes que els puguin vendre aquests productes, són altres mesures que s'introduiran en la normativa.

Els nous plans anunciats avui refermen la decisió presa el mes passat de finançar la creació d'una unitat especialitzada a implementar les regles sobre vapeig i denunciar els locals il·legals i les vendes a menors. Una tasca en paral·lel a la dotació de recursos en línia per a les escoles per informar els alumnes dels riscos tant de vapejar com de l'addicció a la nicotina. En aquest sentit, al congrés de la Societat Europea de Cardiologia, fet a Roma a finals d’agost del 2016, el professor grec Charalambos Vlachopoulos va presentar un estudi en què s’assegurava que una sessió de vapeig de trenta minuts, habitual segons deia, té els mateixos efectes que fumar-se una cigarreta. 

D'altra banda, una investigació recent de la BBC ha conclòs que els productes per al vapeig confiscats als alumnes de secundària contenien nivells de plom, níquel i crom molt més alts dels que es consideraven segurs per a la salut humana.

1.
Cigarretes convencionals

Conté nicotina, quitrans i agents cancerígens. Segons l'OMS cada any moren més de 8 milions de persones al món pel tabac.

Una cigarreta convencional
2.
Cigarretes electròniques o vapejadors

No contenen tabac, però poden portar nicotina. Emeten aerosols nocius i cancerígens.

Cigarretes electròniques o vapejadors
3.
Productes de tabac per escalfament (PTE)

D'ús minoritari a l'Estat. Contenen tabac i nicotina.

Un producte de tabac per escalfament
stats