Internacional Europa 02/05/2023

Kíiv i Moscou diuen que no saben res de la missió de pau secreta del Vaticà

El Papa anuncia que ajudarà a tornar nens ucraïnesos portats a Rússia i parla d'una mediació que encara "no és pública"

ARA
3 min
El papa Francesc parla amb els periodistes en el vol de tornada des d'Hongria cap al Vaticà.

BarcelonaL'endemà que el papa Francesc anunciés una missió de pau secreta del Vaticà per intentar aturar el conflicte entre Rússia i Ucraïna, Kíiv i Moscou han assegurat que no en tenen coneixement. "No, no en sabem res", ha dit el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, aquest dimarts en la seva roda de premsa diària. Des de Kíiv, un funcionari proper a l'oficina del president Volodímir Zelenski ha assegurat a la CNN que el mandatari ucraïnès no hi està involucrat. "Si hi està havent converses, s'estan produint sense el nostre coneixement o el nostre vist-i-plau", ha dit aquest treballador, que la cadena nord-americana no ha identificat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El papa Francesc va ser qui va informar sobre aquesta missió, en una conversa aquest dilluns amb periodistes durant el trajecte de tornada al Vaticà des d'Hongria, on havia estat de visita oficial durant tres dies. "Tothom està interessat en el camí de la pau. Jo estic disposat a fer tot el que s'hagi de fer. Ara hi ha una missió en curs, però encara no és pública. Quan sigui pública la revelaré", va dir Francesc als periodistes.

El que sí que va confirmar és la col·laboració del Vaticà en un pla per al retorn de nens ucraïnesos portats de manera forçada a Rússia o als territoris ocupats per Rússia. El pontífex va contestar una pregunta sobre la petició que li va fer el primer ministre ucraïnès, Denís Xmihal, d'ajudar-lo perquè puguin tornar els nens deportats a Rússia. "Penso que sí [que podrem ajudar], perquè la Santa Seu ja ha treballat com a intermediària en algunes de les situacions d'intercanvi de presoners a través de l'ambaixada [russa al Vaticà] i crec que pot treballar també en això", va dir Francesc.

El pontífex també va confirmar que havia parlat de la guerra d'Ucraïna amb el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, i amb el representant de l'Església ortodoxa a Budapest, Hilarion. "Hem parlat de totes aquestes coses. A tothom li interessa el camí de la pau", va dir. Des que Rússia va envair Ucraïna, el 24 de febrer del 2022, Francesc, de 86 anys, va demanar la pau pràcticament cada setmana i va expressar repetidament el desig d'actuar com a intermediari entre Kíiv i Moscou. També havia manifestat ja la seva voluntat de visitar Kíiv i Moscou en missió de pau. Aquests intents, però, fins ara no s'han concretat.

El primer ministre ucraïnès va parlar amb Francesc el 27 d'abril al Vaticà, on van dialogar sobre el pla de pau que reclama el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, i sobre "els possibles passos que podria fer el Vaticà per ajudar a arribar a la pau". A més de demanar-li ajuda perquè els nens enviats a Rússia puguin tornar al seu país, Denís Xmihal també va tornar a convidar el pontífex a visitar el seu país.

Nou atac amb míssils

Les declaracions del papa Francesc van coincidir amb una nova jornada de bombardejos russos a Ucraïna, el segon gran atac rus a Ucraïna en tres dies. Des de la matinada de dilluns, Rússia va disparar un total de 18 míssils sobre el país, tot i que la majoria van ser repel·lits per les forces ucraïneses. Hi va haver una trentena de persones ferides a Pavlohrad, una ciutat de l'est pròxima a Dnipró, però no es van reportar morts. Aquest dimarts sí que s'han produït almenys tres morts, en aquest cas a Kherson, segons la Fiscalia ucraïnesa, que ha detallat que la nova onada d'atacs russos ha afectat diverses infraestructures civils.

stats