Què és la doctrina militar Dahiya que Israel està aplicant a Gaza?

L'estratègia que va destruir completament aquest barri de Beirut s'aplica ara contra la població civil de la Franja

2 min
Soldats israelians a l’interior de la franja de Gaza.

La destrucció que l'exèrcit israelià ha causat a la franja de Gaza durant més d'un mes respon a un mètode conegut als manuals militars contemporanis com la doctrina Dahiya, que preveu una destrucció desproporcionada d'infraestructures civils per dissuadir l'enemic de futurs atacs. No és la primera vegada que Israel l'aplica contra els palestins, encara que mai ho havia fet amb tanta determinació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La doctrina pren el seu nom de Dahiya, els barris xiïtes del sud de Beirut, que en alguna ocasió, particularment el 2006, van ser totalment arrasats per l'aviació israeliana. En aquests barris relativament pobres té el seu bastió principal l'organització Hezbol·lah del clergue Hassan Nasral·lah, un líder xiïta afiliat a l'Iran i que Teheran avala generosament amb diners i armes per molestar Israel, que per la seva banda fa el mateix amb la República Islàmica.

L'ideòleg més visible d'aquesta doctrina és el general de la reserva Gadi Eizenkot, que fa un mes va entrar en el govern de Benjamin Netanyahu amb el seu company de partit Benny Gantz per incorporar-se al gabinet de guerra restringit. Eizenkot va fer una exitosa carrera militar que el va portar al lloc més elevat de l'exèrcit com a cap de l'estat major.

Tot i que fins fa un mes estava a l'oposició, Eizenkot és un polític amb una ideologia relativament moderada per a l'Israel d'avui, però que fa el joc a les polítiques de Netanyahu. En la seva opinió, Israel necessita separar-se dels palestins i fins i tot crear un estat palestí, però al mateix temps vol mantenir dintre d'Israel els grans blocs d'assentaments jueus i el sector ocupat de Jerusalem.

Aquesta posició deixaria els palestins sense una continuïtat territorial a Cisjordània i és rebutjada per la majoria dels israelians i dels diputats que hi ha a la Knesset. És per això, és a dir, particularment pel fet de tenir només un suport petit, que en el fons Eizenkot fa el joc a la majoria dels israelians que donen suport a Netanyahu i que cada dia reforcen l'ocupació.

La primera menció pública de la doctrina Dahiya la va fer Eizenkot el 2008 establint una comparació amb l'enorme destrucció que l'aviació va causar als barris del sud de Beirut en la guerra del 2006 contra Hezbol·lah. La reconstrucció d'aquests barris va ser finançada per l'Iran, però la memòria de la destrucció encara perdura avui.

Eizenkot va definir la doctrina Dahiya explicant que és una estratègia de guerra asimètrica que comprèn la destrucció d'estructures civils de l'enèmic perquè no pugui fer servir les infraestructures bàsiques. La destrucció general del territori enemic envia també un missatge dissuasiu en el sentit que tindrà unes pèrdues materials astronòmiques.

L'octubre del 2008 Eizenkot va referir-se a la destrucció pràcticament completa dels barris del sud de Beirut dient que el que havia passat a Dahiya el 2006 "li passarà a qualsevol poble des del qual es dispari contra Israel". "Aplicarem un poder desproporcionat i causarem un dany i una destrucció immensos. Des de la nostra perspectiva, [els pobles] són bases militars [...]. Es tracta d'un pla que ja ha estat autoritzat. Fer mal a la població [civil] és l'única manera de contenir Nasral·lah", va dir.

Periodista i excorresponsal a Jerusalem
stats