Rússia castiga amb més atacs els civils a Khàrkiv

Ucraïna acusa l'exèrcit rus d'utilitzar bombes de dispersió en un mercat i altres edificis públics

ARA
2 min
Un coet rus ha impactat en un mercat de Khàrkiv

BarcelonaLa guerra de desgast i terror de l'exèrcit rus entre la població ucraïnesa no s'atura, i els últims bombardejos ratifiquen que els objectius del Kremlin no es limiten al Donbass, com va avisar aquest dimecres el ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov. Una de les ciutats més martiritzades els últims dies és Khàrkiv, al nord-est. Aquest dijous, les forces russes han atacat una zona densament poblada d'aquesta ciutat, la segona més gran d'Ucraïna, on han mort almenys 3 civils i 23 més han resultat ferits. Segons les autoritats ucraïneses, l'atac ha afectat una mesquita, un hospital i una zona comercial, i s'ha produït després que a la mateixa ciutat un coet matés ahir tres persones, entre les quals un noi de 13 anys que esperava l'autobús.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'alcalde de Khàrkiv, Íhor Térekhov, ha assegurat que l'exèrcit rus ha utilitzat bombes de dispersió contra els voltants del Mercat de Barabaixovo, una de les zones més concorregudes de la ciutat. "Rússia està bombardejant zones residencials pacífiques i assassinant civils a l'atzar", ha lamentat Térekhov. Per la seva banda, el governador de la regió, Oleh Siniehubov, ha confirmat que entre les quatre persones que han resultat ferides greus hi ha un nen. Les autoritats locals han demanat als ciutadans que no surtin de casa "si no és per necessitat urgent" i que no ignorin les alertes dels atacs aeris.

En altres punts del país, les forces russes han bombardejat Mikolaiv, al sud, així com Kostiantinivka i Kramatorsk, a l'est, on dues escoles han quedat destruïdes. En aquesta última ciutat hi ha hagut almenys un mort, tot i que els treballadors d'emergència han avisat que hi poden haver dues persones més atrapades sota la runa.

Sense grans avanços a Donetsk

Tres setmanes després d'assolir el control de la regió de Lugansk, les forces russes intenten avançar a Donetsk, però el think tank nord-americà Institute for the Study of War (ISW) afirma que, de moment, Moscou no hi ha aconseguit progressos importants. Els analistes creuen que l’ofensiva russa a Donetsk pot disminuir el seu potencial ofensiu en localitats relativament poc rellevants de la regió. “Ara lluiten per moure’s per un terreny obert i relativament poc poblat, però es trobaran amb un terreny molt més propici per als defensors”, asseguren des de l’ISW.

Ucraïna ja va atacar dimecres un pont clau del riu Dniéper, controlat pels russos. Des del ministeri de Defensa britànic assenyalen que en el seu avanç cap a la ciutat de Vuhlehirska, al sud-est de Bakhmut, Rússia està prioritzant els atacs a infraestructures públiques i centrals elèctriques.

Amb l'evolució del conflicte, segueix augmentant el nombre de baixes als dos bàndols. Segons el ministeri de Defensa rus, la setmana passada van morir 600 efectius en un atac amb armes d'alta precisió a Konstantinovka, a la regió d'Odessa, i 320 militars ucraïnesos van perdre la vida en un altre atac aeri. Segons l'exèrcit ucraïnès, des que es va iniciar el conflicte, les baixes mortals de l'exèrcit rus s'eleven a unes 39.000, quasi el triple de les que va patir l'exèrcit soviètic durant els deu anys de la Guerra de l'Afganistan.

stats