El ministre de l'Interior ucraïnès mor a l'estavellar-se l'helicòpter en què viatjava sobre una escola bressol

La cúpula del ministeri i almenys una criatura, entre les 14 víctimes mortals de l'accident, que ha tingut lloc als afores de Kíiv

4 min

BarcelonaUn helicòpter del servei d'emergències ucraïnès s'ha estavellat aquest dimecres al matí sobre una escola bressol a la ciutat de Brovarí, als afores de la regió de Kíiv, i ha deixat 14 víctimes mortals, segons la xifra oficial de les autoritats ucraïneses. Entre elles, el ministre de l'Interior ucraïnès, Denís Monastirski; el seu viceministre primer, Ievhen Ienin, i el secretari d'estat d'Interior, Iuri Lubkovitx. Tots tres viatjaven a l'helicòpter, on han mort els nou passatgers, que anava en direcció a la línia del front. La caiguda de l'aparell i el posterior incendi de l'edifici també han deixat una criatura morta i almenys 25 persones ferides, 11 de les quals són menors. Monastirski és el responsable polític ucraïnès de més alt rang mort des de l'inici de la invasió.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Aquest matí un helicòpter del servei d'emergències s'ha estavellat a Brovarí. A conseqüència de l'accident han mort la cúpula del ministeri de l'Interior: el ministre, el viceministre primer i el secretari d'estat", ha informat la policia nacional, sense donar més informació sobre les causes del sinistre, que ja s'està investigant. Fonts del ministeri de l'Interior ucraïnès han explicat a l'ARA que es treballa amb la teoria que ha estat un "error del pilot", que a causa de la boira no hauria vist el terrat de l'escola bressol. Les autoritats han demanat la col·laboració dels veïns que han estat testimonis de l'accident.

L'hèlix de l'helicòpter ha quedat incrustada sobre un cotxe i al davant de l'escola bressol ha quedat un gran cràter. El centre ha quedat molt malmès, perquè l'impacte ha causat un incendi. Glib, un jove de 17 anys veí de la zona, ha explicat a Reuters: "Hem vist ferits i les criatures, tot estava fet miques, hem sentit crits i hem corregut cap a l'escola bressol. Hem agafat les criatures i les hem tret per sobre una tanca: l'escola s'estava cremant, sobretot el segon pis".

Sigui com sigui, el fiscal general ucraïnès, Andrí Kostin, que ha assumit personalment el cas, ha informat que els serveis secrets estan a càrrec de la instrucció i que no descarten cap teoria. "Investigadors i experts estan treballant ara al lloc de la tragèdia. S'estan duent a terme mesures d'instrucció de caràcter urgent. En aquest moment estem considerant totes les versions possibles de l'accident d'helicòpter", ha dit.

En cap moment s'ha relacionat el succés amb un atac rus i el portaveu del comandament de les forces aèries, Iuri Ihnat, s'ha limitat a dir que "desgraciadament això ha passat amb un helicòpter del servei d'emergència estatal que estava complint la seva tasca". L'helicòpter era un Super Puma francès, un model operat per les agències policials d'Ucraïna.

Un tecnòcrata al capdavant dels cossos policials

El ministre de l'Interior, de 42 anys, era un advocat i polític que va guanyar un escó a les eleccions parlamentàries del 2019 en representació del partit Servidor del Poble, la formació de Zelenski. Va accedir al càrrec després que l'anterior ministre, Arsén Avàkov, dimitís el juliol del 2021. El politòleg ucraïnès Petro Burkovslij explica a l'ARA que Monastirski tenia un paper d'assessor legal en l'equip que va portar Volodímir Zelenski a guanyar les eleccions de 2019. "Era un dels membres de l'equip presidencial i en qualitat d'advocat especialitzat en gestió policial era qui liderava la reforma de la policia", un dels grans temes pendents a Ucraïna. Monastriski tenia un paper més aviat tecnocràtic i no va arribar al capdavant del ministeri fins a l'estiu de 2021, sis mesos abans de la invasió russa.

El ministre Denís Monastirski, en una imatge d'arxiu.

Durant la primera meitat del seu mandat, Zelenski va mantenir en el càrrec el ministre de l'Interior del govern del seu predecessor, el president Petró Poroixenko. "Avàkov tenia una biografia molt controvertida i el fet que es mantingués al ministeri de l'Interior permetia intuir un pacte secret que va acabar sent molt impopular", apunta el politòleg. "L'elecció de Monastirski era sinònim de posar algú amb experiència professional acreditada, i amb una lleialtat demostrada a Zelenski, en l'àmbit de la gestió policial al capdavant d'un dels ministeris més grans d'Ucraïna".

Des de l'inici de la invasió, Monastirski ha estat dirigint la resposta de tots els cossos policials (les forces d'elit, la guàrdia nacional i la de fronteres s'han traslladat al front) i també dels serveis d'emergència que han liderat feines com el rescat víctimes dels bombardejos russos o el desminatge dels territoris alliberats. "El sistema continuarà funcionant raonablement bé com fins ara, però caldrà fer el relleu en el comandament", afegeix Burkovslij. Un altre dels actius del ministre mort era la xarxa de contactes que havia establert amb els seus col·legues europeus.

Zelenski parla de "terrible tragèdia"

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha qualificat els fets de "terrible tragèdia". "El dolor és indescriptible. L'helicòpter ha caigut en una zona d'escoles bressol", ha lamentat en un missatge al seu canal de Telegram, des d'on ha informat que ha donat instruccions al servei de seguretat del país, en col·laboració amb la policia nacional i altres organismes autoritzats, per esbrinar totes les circumstàncies dels fets. "Denís, Ievhen, Iuri, l'equip del ministeri de l'Interior... autèntics patriotes d'Ucraïna. Que descansin en pau! Que descansin en pau tots aquells que han perdut la vida en aquest matí negre!", ha conclòs.

Un militar al lloc on un helicòpter s'ha estavellat prop d'una llar d'infants als afores de la capital Kíiv i ha causat la mort de setze persones, entre elles dos nens i el ministre de l'Interior ucraïnès

"Era un amic"

Els governs europeus han reaccionat solidaritzant-se amb les víctimes. També ho ha fet la comissària europea d'Interior, Ylva Johansson: "Era un amic, i treballar amb ell l'any passat va ser un honor. La comunitat del comissariat i els ministres de l'Interior de les 27 capitals sentim molt aquesta pèrdua. Continuarem treballant per ajudar els ucraïnesos i Ucraïna, en memòria del Denís".

stats