La Xina farà pagar "un alt preu" als EUA si boicoteja els Jocs de Pequín

Washington vol denunciar la vulneració de drets humans que persisteix al gegant asiàtic

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Cartell Jocs Olímpics

BarcelonaLa Xina ha enviat una resposta contundent a Washington dient-li que "pagarà un preu" si duu a terme l'anunciat boicot diplomàtic als Jocs Olímpics d'Hivern de Pequín del 2022, que se celebraran el febrer vinent. La decisió dels Estats Units, anunciada ahir, és una protesta contra la vulneració de drets humans del gegant asiàtic. Amb aquesta nova trifulga augmenta, una vegada més, la tensió entre dues potències que fa poques setmanes, en una reunió virtual entre presidents, semblava que havien acostat posicions.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Casa Blanca va anunciar ahir que l'administració Biden no enviarà cap representant diplomàtic ni oficial a l'esdeveniment, però els esportistes sí que competiran. L'última vegada que es va prendre una decisió similar va ser l'any 1980, quan Jimmy Carter va vetar la participació tant d'autoritats com d'atletes als Jocs Olímpics d'Estiu de Moscou després de la invasió soviètica de l'Afganistan. La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va anunciar que el que motiva la decisió en aquesta ocasió és "enviar un missatge clar" a Pequín contra les "atrocitats" que tenen lloc a la Xina. Concretament, contra el "genocidi i els crims contra la humanitat que persisteixen" contra la minoria musulmana uigur en la producció de cotó de la regió de Xinjiang. Un abús que Pequín continua negant.

Mentalitat de la Guerra Freda

L'ambaixador de la Xina a Washington ha titllat de "pretensiosa" la decisió dels EUA i de ser una "manipulació política" que no tindrà cap impacte real en el transcurs dels Jocs Olímpics. "No s'ha enviat cap invitació a les autoritats estatunidenques; per tant, aquest boicot diplomàtic no té cap sentit", va dir el portaveu de l'ambaixada, Liu Pengyu. El portaveu del ministeri d'Exteriors xinès, Zhao Lijian, va advertir que "si els Estats Units continuen amb la mateixa postura, la Xina prendrà, sens dubte, contramesures". La Xina també ha acusat als Estats Units de seguir tenint "la mentalitat de la Guerra Freda" i de voler "polititzar els esports creant divisió i confrontació".

Per a la Xina, la competició que comença el 4 de febrer és una nova oportunitat de netejar la seva imatge internacional. Amb un esdeveniment que reuneix més d'un centenar de països i amb una acollida curosament planificada, la Xina pretén exportar la seva millor cara al món. I, fent-ho, voldrà recordar també que, tal com insisteix Xi Jinping, la seva gestió de la pandèmia ha sigut més eficaç que la dels països occidentals.

stats