Xina

La dona de Xi Jinping és encara més famosa que ell a la Xina

Atractiva, elegant i budista: el perfil de la primera dama, Peng Liyuan, és una anomalia a l'opaca política xinesa

3 min
El president xinès Xi Jinping i la seva dona Peng Liyuan arribant a la cimera del G20 a Bali.

PequínLa imatge somrient de Peng Liyuan saludant des de l'escala de l'avió a l'arribar a la cimera del G-20 a Bali al costat del seu marit, el president Xi Jinping, és una ruptura amb les tradicions xineses formals, en què les dones dels mandataris passaven desapercebudes. Peng Liyuan, de 60 anys, tenia una carrera pròpia abans de convertir-se en primera dama. Era una coneguda cantant amb veu de soprano que interpretava cançons tradicionals i melòdiques, una de les cares més conegudes i assídues a les gales de la televisió de l'Any Nou Xinès.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Peng provenia d'una família d'artistes de la província de Shandong i el seu pare va ser represaliat durant la Revolució Cultural. Amb 18 anys ella va ingressar a l'Exèrcit Popular Nacional (EPL) i té rang civil de general. Les forces armades xineses compten amb divisions de músics i ballarins. Gràcies a la seva veu, es va convertir en una cantant famosa que ha venut milers de discos i ha participat en exitosos muntatges musicals i sèries de televisió. Les seves actuacions, vestida de militar o amb vaporosos vestits de nit, atreien milers de fans.

Amb 24 anys va guanyar el premi més important de teatre que s'atorga a la Xina, el Flor de Pruna. Va ser el mateix any que va conèixer l'actual president xinès, Xi Jinping. Un any després, el 1987, es van casar, però han passat gran part del seu matrimoni vivint separats. Peng desenvolupava la seva carrera des de Pequín i feia nombroses gires, incloses a l'estranger, mentre que Xi Jinping treballava a les províncies de Fujian i Zhejiang. El 2007 va abandonar la carrera quan el seu marit va ser nomenat membre del Politburó i secretari del Partit Comunista Xinès a Xangai, un càrrec que els catapulta a la cúpula de govern del país.

Revolució del rol de primera dama

Quan el 2012 Xi va ser nomenat secretari general del partit, la seva dona era molt més coneguda que ell al gegant asiàtic. La presència pública de Peng Liyuan va suposar un gran canvi, ja que la vida familiar dels líders xinesos, fins llavors, sempre havia estat desconeguda. El paper de la viuda de Mao, que va acabar executada després de morir per formar part de la “banda dels quatre”, no havia deixat un bon precedent i fins i tot es va legislar la prohibició que les dones dels alts càrrecs tinguessin poder.

La parella de Peng i Xi actualitzava la imatge dels mandataris xinesos a les seves sortides a l'exterior i feia somiar en una obertura del país. A Peng se la considerava una ambaixadora de la moda local i els models que lluïa en els seus viatges eren àmpliament comentats a la premsa nacional i internacional. Ha fet famoses marques de dissenyadors xinesos com Ma Ke o Wuyong, amb models que combinen la modernitat amb detalls de la tradició xinesa.

El 2017, Forbes la va reconèixer com la 57a dona més influent del món. Ha tingut càrrecs a l'administració xinesa com a presidenta de l'Acadèmia de l'Art de l'Exèrcit Popular d’Alliberament, entre el 2012 i el 2017. També ha estat ambaixadora de bona voluntat de l'OMS per a la tuberculosi i la sida, a més d'enviada especial de la Unesco per a l'educació de les nenes i dones.

Possible distanciament amb Xi

Durant el segon mandat de Xi Jinping, la figura de la seva esposa va perdre brillantor. Fins i tot, la seva desaparició pública va disparar rumors a les xarxes socials. Es va especular sobre un distanciament entre ells dos, perquè Peng no estaria d'acord amb les polítiques tan estrictes de control social. El moment va coincidir amb una nova política que reclamava la tornada als valors tradicionals i a abandonar l'ostentació.

La parella té una filla, Xi Mingze, nascuda el 1992. Pràcticament no se'n coneix res i n'hi ha molt poques imatges. Se sap que el 2014 es va graduar a la Universitat Harvard amb una llicenciatura en psicologia, però aquesta informació no s’ha publicat a la Xina.

stats