Calor prematura

El pic de calor bat rècords de temperatura a la Península i al Marroc

A Còrdova es van fregar dijous els 40 graus

2 min
Uns cavalls beuen aigua durant la Fira d'Abril a Sevilla.

BarcelonaLa glopada d'aire molt càlid que afecta des de fa alguns dies la Península i alguns indrets del nord i de l'est d'Àfrica està provocant temperatures que no s'havien mesurat mai a l'abril. Ahir es va arribar 38,8 °C a l'aeroport de Còrdova, la temperatura més alta mai registrada a l'Espanya peninsular durant el quart mes de l'any, segons ha fet oficial l'Aemet. La dada suposa un rècord que supera l'anterior valor més alt del mes, que eren 38,6 °C mesurats a Elx durant el pic de calor del 2011. Els gairebé 39 °C d'ahir a Còrdova suposen també el rècord de temperatura de l'abril a tot Europa.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

D'entre les màximes d'aquest dijous també destaquen els 38,5 °C de Fuente Palmera, els 37,9 d'Écija i els 37,1 de Sevilla. Múltiples capitals de província va batre ahir el seu rècord d'abril, entre elles Madrid: a l'aeroport es va arribar 32,7 °C, una temperatura inèdita a l'abril que supera un rècord que datava del 1945. Ciutats com Sevilla, Cadis, Jaén, Granada, Albacete o Valladolid també van registrar temperatures inèdites a l'abril.

Màximes també a Portugal

Portugal també va batre dijous el seu rècord del mes: els 36,9 °C als quals es va arribar ahir a Mora superen el 36 de Pinhão, que fins ara eren la temperatura més alta del mes, un rècord que també datava del 1945. Segons una nota emesa pel servei meteorològic de Portugal, fins a 6 estacions van superar ahir els 36 graus i, per tant, van batre l'anterior rècord nacional del 1945. Més de meitat de les estacions de Portugal han batut el seu rècord de l'abril durant els últims dos dies.

Algunes informacions apunten també a un rècord nacional al Marroc. Ahir es va arribar a 41,3 °C a Marràqueix i a Ben Guerir, una temperatura que segons diversos experts en seguiment de rècords meteorològics, com ara Maximiliano Herrera, suposaria també un rècord nacional del mes i superaria els 41 °C que eren el màxim anterior.

stats