La SND atorga cinc premis de disseny al diari ARA

Finalista en la categoria de diaris més ben dissenyats, ha rebut també quatre medalles per treballs concrets

L’ARA ha tornat a veure reconegut el seu grafisme per la Society for News Design (SND), la principal entitat del sector dedicada al look dels diaris i l’eficiència de la presentació a l’hora de presentar les notícies. En concret, l’ha considerat finalista en la categoria de diari més ben dissenyat d’entre els que tenen entre 15.000 i 50.000 exemplars de difusió. El guardó forma part dels premis anuals que entrega el capítol espanyol i portuguès de la SND. En aquest apartat, el guanyador del guardó ÑH ha sigut el navarrès Diario de Noticias.

Entre els rotatius de més de 50.000 exemplars, el premi ha recaigut en el portuguès Público, mentre que El Correo, de Bilbao, ha quedat finalista. I, pel que fa als de menys de 15.000 còpies de circulació, s’ha premiat la nova capçalera sevillana El Decano Deportivo i el Jornal de Leiria, com a finalista.

La SND va anunciar ahir la llista de medalles d’enguany, que premien treballs concrets, incloent-hi portades, suplements o aplicatius interactius. I l’ARA ha rebut quatre d’aquestes distincions. L’interactiu Tres anys de periodisme, que celebrava el tercer aniversari del diari, ha rebut una medalla d’or en la categoria d’especials digitals. En aquest mateix apartat, l’Ara.cat s’endú també una segona medalla, de bronze, per un altre interactiu: Consulta, atur, espionatge. Publicat el desembre del 2013, es tractava d’una repassada de les notícies més destacades de l’any que es tancava, amb diverses interaccions i combinant llenguatge escrit i audiovisual.

Els suplements de l’ARA també han merescut el reconeixement del jurat dels premis. Així, la portada del Play dedicat al Carnestoltes va rebre una medalla de bronze. I també es va endur una medalla de bronze el disseny sencer del suplement Shakespeare emocionant, que l’ARA va regalar en el seu número de Sant Jordi.

L’ARA ja va rebre un premi ÑH el 2012 -el primer any que hi competia-, de disseny periodístic per a mitjans d’entre 15.000 i 50.000 exemplars. En aquella edició, l’ARA va obtenir també un segon reconeixement, en aquest cas, per al suplement dedicat a Josep Ferrater Mora i publicat per Sant Jordi, que es va endur una menció en la categoria de suplements especials.

L’any passat, el diari va obtenir també quatre medalles en aquests guardons de disseny. Van ser dues medalles de bronze del Play (una primera pàgina dedicada a Hitchcock, amb una fusió gràfica entre els films Vertigen i Psicosi, i una altra titulada Japó al plat, més que sushi, en què es veia una bandera del Japó amb bastonets). També va obtenir premi la portada Desconstruint Ikea, de l’ Emprenem. I el Play dedicat a Figueres com a capital mundial del circ es va endur una medalla de plata en la categoria de suplement complet.

Una convocatòria disputada

Els premis de la SND són els més destacats del seu àmbit. En total, enguany s’hi han presentat 2.125 treballs a consideració d’un jurat format per professionals del sector i professors universitaris. Altres guardons destacats de l’edició d’enguany són, per exemple, el premi a la revista més ben dissenyada, que s’ha endut l’edició espanyola d’ E squire. També s’han premiat els redissenys d’ O Jogo i Diario de Noticias. El jurat d’edicions online ha concedit el màxim premi a Publico.pt.

Un congrés de disseny per al 14 de novembre

Les medalles es lliuraran a Madrid, a la seu de l’ISEM Fashion Business School de la Universitat de Navarra, el 14 de novembre. A més de l’acte d’entrega, mitjans d’arreu s’aplegaran en un congrés per debatre les últimes tendències. La SND explica en el seu comunicat que amb els premis vol “apostar per una aproximació fonamentalment periodística al disseny”.