Mèdia 28/07/2015

Fèlix Riera, destituït com a director de Catalunya Ràdio

La CCMA justifica la decisió com a part del "procés transformador" de la Corporació en una única empresa

Ara
3 min
Fèlix Riera deixarà de ser el director de Catalunya Ràdio.

BarcelonaFèlix Riera ha estat cessat aquest dimarts com a director de Catalunya Ràdio. Després que dilluns la proposta del president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Brauli Duart, no aconseguís prosperar en no obtenir la majoria de dos terços necessària en la primera votació, aquest dimarts la mesura sí que ha rebut l'aprovació de la majoria absoluta del consell de govern i ha quedat aprovada, tal com s'esperava.

En un comunicat, la Corporació agraeix a Riera "la dedicació i els serveis prestats" des del seu nomenament, el 2012, i explica que "el canvi s’emmarca en el procés de transformació de la CCMA com a empresa única de mitjans", que té com a objectiu "superar la gestió tradicional dels mitjans a través de potenciar la creació i difusió de continguts de manera transversal per a tots els àmbits de la CCMA, atenent les dinàmiques de consum actuals i amb un increment en l’eficiència dels recursos disponibles". "El nou model, que simplifica l’estructura directiva empresarial, ha de permetre assolir aquests objectius per potenciar les missions de servei públic de la CCMA i garantir-ne la viabilitat en el futur", remarca la Corporació.

Per aquest motiu, tal com avançava ahir l'ARA, no està previst nomenar cap substitut per a Riera, si més no amb les mateixes atribucions. Fonts de la Corporació citades per l'ACN asseguren que al setembre es decidirà si la plaça es cobreix o bé es crea una sola direcció per a la ràdio i la televisió públiques.

Malgrat tot, el cessament de Riera ha generat polèmica, més enllà de la divisió en el si del consell de govern de la Corporació. Aquest dimarts al migdia la federació del districte de l'Eixample d'Unió –partit del qual és militant el ja exdirector de Catalunya Ràdio– atribuïa la decisió a "raons polítiques", i hores abans la diputada del PSC Núria Ventura s'hi referia com a una "depuració política", una acusació que Duart ha rebutjat.

El cessament de Riera arriba en un moment en què Catalunya Ràdio, malgrat no haver aconseguir recuperar el lideratge radiofònic, que segueix en mans de RAC1, ha tancat la millor temporada de la seva història, en aconseguir més de 600.000 oients en cadascuna de les tres onades de l'EGM. La graella de l'emissora per a la pròxima temporada ja està definida.

La decisió s'ha pres en un moment en què la distribució de forces al consell de govern de la CCMA acaba de canviar. L'actual equip va prendre possessió a principis del 2012 gràcies a un acord parlamentari entre CiU, el PP i el PSC, i inicialment estava format per tres consellers proposats per la federació nacionalista –dos dels quals corresponien a CDC, incloent-hi el president, i l'altre a Unió– dos al grup socialista i un al popular. A finals del 2013, però, un dels representants proposats pel PSC, Xavier Guitart, va deixar el càrrec, i la seva cadira va quedar vacant fins la setmana passada, quan la va ocupar Rita Marzoa, proposada per ERC. Això, unit a la fractura de CiU, permet que ara hi hagi tres consellers proposats per partits sobiranistes –dos de CDC i un d'ERC–, que gràcies al vot de qualitat de Duart tenen majoria.

stats