Enemistats fora de sèrie
Mèdia 05/08/2023

Katherine Heigl i Shonda Rhimes: quan alçar la veu condiciona la carrera

L'actriu d''Anatomía de Grey' va desaparèixer sobtadament de la sèrie després d'una sèrie de comentaris que no van agradar al sector

4 min
Katherine Heigl a 'Anatomia de Grey'

BarcelonaA mitja sisena temporada, el 2010, l'actriu Katherine Heigl (Washington, 1978) va desaparèixer d'Anatomía de Grey. D'un capítol a l'altre, el personatge de la doctora Izzy Stevens va marxar de l'Hospital Mercy West, va firmar els papers de divorci amb el seu marit i va deixar d'existir. La doctora Stevens era un personatge molt estimat per l'audiència per la seva dolçor a l'hora de tractar amb la gent i pel viatge de superació personal que havia experimentat: venia d'una família molt vulnerable, va pagar-se els estudis fent de model de llenceria i amb esforç i persistència havia aconseguit el seu somni, convertir-se en metgessa. Per això la marxa sobtada de Heigl de la sèrie va deixar més d'un espectador desconcertat. L'actriu ha estat 13 anys en silenci fins que al juny, en una entrevista amb Variety, va decidir explicar què havia passat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Estava al final de la meva vintena. Hi havia una sèrie de coses que creia que havia de dir, no m'imaginava que desembocarien en una reacció tan forta. M'he passat gran part de la meva vida complaent tothom. És molt desconcertant quan sents que has molestat a tothom", va explicar Heigl. En una conversa amb la protagonista d'Anatomía de Grey, Ellen Pompeo, totes dues van posar sobre la taula l'ambient tòxic durant els rodatges, situacions d'estrès i ansietat i com no es permetia que ningú alcés la veu. Qui manava en aquest entorn era la guionista, directora i productora Shonda Rhimes, que amb Anatomía de Grey va catapultar-se com una de les showrunners més valorades dels Estats Units.

L'altra cara del relat és la versió que s'ha mantingut durant tot aquest temps i que ha impactat directament en la carrera professional de Heigl. A partir del 2008, l'actriu va començar a ser titllada de "problemàtica" perquè expressava en veu alta i amb tots els ets i uts les seves opinions. En una entrevista a Vanity Fair va dir que la pel·lícula Embolic compromès (2007), que havia protagonitzat, era "una mica sexista" perquè "pinta les dones com a harpies sense humor i els homes com a éssers adorables i amants de la diversió". En aquella mateixa conversa, Heigl va dir que la trama del seu personatge a Anatomía de Grey era "una estratègia per guanyar audiència" i criticava que els guions responguessin "al negoci i no a la creativitat".

Rebutjar una nominació als Emmy

Tot plegat no va agradar a Shonda Rhimes, però Heigl va mantenir-se a la sèrie. Malgrat que la protagonista és la Meredith (Ellen Pompeo), el personatge de la Izzy havia anat guanyant pes al llarg de les cinc primeres temporades i s'havia convertit en un trampolí per a l'actriu, que abans només havia treballat en pel·lícules menors sense gaire repercussió. El 2007, justament, la intèrpret va recollir el premi Emmy a millor actriu de repartiment en una sèrie dramàtica pel personatge de la doctora. Just després va explicar públicament que no tornaria a presentar-se als guardons i va rebutjar una nominació del 2008 perquè considerava que el material amb el qual havia treballat a la ficció "no es mereixia el premi".

Malgrat la mala maror interna, l'actriu no va callar. El 2009, en una aparició al Late show with David Letterman, va explicar que havien reprès el rodatge d'Anatomía de Grey. "El primer dia vam treballar 17 hores seguides. Ho trobo cruel i malvat", va queixar-se Heigl. El comentari va precedir poc després la seva desaparició de la sèrie i Shonda Rhimes va començar a parlar en públic sobre l'actriu. El 2014, durant una entrevista sobre la sèrie Scandal, la showrunner va dir: "No hi haurà Heigls" al repartiment.

Shonda Rhimes

Mentre que per a Rhimes Anatomía de Grey va ser l'inici d'una carrera fulgurant que l'ha portat a impulsar èxits com How to get away with murder i Bridgerton, per a Heigl va significar una frenada brusca i una època de pel·lícules que van passar sense pena ni glòria. El 2014 va tornar a la televisió amb State of affairs, un drama polític que va començar amb molt bona audiència, però que va anar decaient i va acabar cancel·lat. Més endavant va participar en Doubt (2017) de la CBS, en Firefly lane (2019) de Netflix i en la pel·lícula Fear of rain (2021).

Amb el temps, l'actriu ha explicat que li sap greu no haver aconseguit refer la relació amb Rhimes. Durant la presentació de State of affairs el 2014, Heigl va dir: "Em sap greu que la Shonda senti aquest rebuig cap a mi. Només li desitjo coses bones, no tinc res de dolent a dir sobre ella. Lamento que s'hagi quedat amb una impressió tan miserable de mi, i desitjaria poder-ho canviar. Potser seré capaç de fer-ho algun dia". Ara bé, en les entrevistes més recents l'actriu es referma en tots aquells comentaris que van portar-li problemes. "Potser vaig dir un parell de coses que no van agradar, però van desembocar en: «És una desagraïda, és difícil, no és professional» –reflexiona a Variety–. Quina és la seva definició de difícil? Algú que té una opinió que no els agrada? Ara que tinc 42 anys, tot això em fa enfadar".

stats