Adeu a Antonio Gasset, el crític sorneguer que estimava el cinema

Els seus comentaris irònics el van convertir en una icona televisiva

3 min
Antonio Grasset

BarcelonaLes seves frases lapidàries i els seus comentaris àcids quan era el presentador de Días de cine el van convertir en una presència televisiva icònica. El periodista Antonio Gasset, director i presentador del programa de cine de La 2, ha mort avui a l'edat de 75 anys, segons ha confirmat l'Acadèmia de Cinema espanyola. Per al record queden algunes de les frases més cèlebres que utilitzava per donar pas a la publicitat, com "Arriba el moment de la publicitat, gaudiu del cine si podeu. Si no, també us queden la música, la literatura o, fins i tot, la història, tret que vulgueu ser presidents del govern" o "Durant la pausa de publicitat resaré amb l'esperança que cap dels vostres fills s'hagi presentat al càsting d'Operación Triunfo".

Gasset va assumir la direcció de Días de cine l'any 1994, i un any després es va convertir en el presentador de l'espai en substitució d'Aitana Sánchez-Gijón, que va estar al capdavant del programa durant una única temporada. Sota la seva batuta, Días de cine va ser guardonat l'any 2002 amb el premi de l'Acadèmia de Televisió al millor programa divulgatiu i va aconseguir una menció especial als premis Ondas. El seu paper com a divulgador del setè art li va valer el premi de comunicació Alfonso Sánchez que li va concedir l'Acadèmia de Cinema espanyola.

El periodista havia explicat en diverses ocasions que la idea de fer frases lapidàries en les seves entradetes del programa va sorgir d'una manera espontània. "Una de les meves principals addiccions és l'humor. M'ha salvat de grans catàstrofes. Això, unit a certa sornegueria i mala llet pròpies de mi, em va portar a fer aquests comentaris. En els anys que porto fent entradetes mai he dedicat més de cinc minuts a pensar què diré", confessava en una ocasió.

Després de fer-se pública la seva defunció han sigut nombroses les personalitats que han volgut recordar la seva càustica figura, com el director de cine Montxo Armendariz o els actors Juan Diego Botto i José Corbacho. Gerardo Sánchez, director de Días de cine des del 2008, ha volgut retre homenatge al seu predecessor. "No va poder veure els 30 anys de Días de cine. Per sempre, «els idiotes seran sempre idiotes, projectem el que projectem». Una abraçada des de l'humil programa del qual vas ser «irresponsable» director", ha dit Sánchez a través de Twitter. També ha tingut un record per a ell el programa de TV3 Alguna pregunta més?, que durant anys ha utilitzat frases de Gasset per als seus muntatges humorístics.

L'any 2007 el periodista, que havia treballat en altres programes com Informe semanal i Off cinema, es va acollir a l'expedient de regulació d'ocupació de RTVE que preveia jubilacions a partir dels 52 anys i va deixar la televisió. El seu lloc a Días de cine el va ocupar Cayetana Guillén-Cuervo. Després de la seva jubilació, Gasset assegurava que vivia l'actualitat cinematogràfica des de la distància. "La veritat és que a la meva vida sempre hi ha hagut una certa i simpàtica impostura. Adoro i estimo el cinema, però mai he sigut un cinèfil embogit", reconeixia Gasset, que recordava el seu pas pel programa com "una de les èpoques més felices, divertides i intenses" de la seva vida en tots els sentits.

El periodista, familiar del filòsof José Ortega y Gasset, va fer incursions al cinema com a actor de la mà de directors com Pilar Miró, que el va cridar per interpretar un petit paper a Gary Cooper, que estás en los cielos, o Iván Zulueta, que va comptar amb ell per a la seva pel·lícula més famosa, Arrebato.

stats