Mèdia 29/10/2019

'Merlí' i Ramon Besa, guardonats amb els Premis Nacionals de Comunicació

També s'ha distingit Tomàs Alcoverro, 'Crític', el grup Segre, Mediapro, Cinto Niqui i Jaume Alemany

Albert Castellví
3 min
Besa, en el moment de ser investit doctor honoris causa.

BarcelonaLa sèrie de TV3 Merlí ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Comunicació en l'àmbit de televisió, el periodista Ramon Besa ha guanyat el de premsa, i el director programa de Ràdio 4 L'altra ràdio, Cinto Niqui, ha estat distingit en la categoria de radiodifusió. El Govern, que atorga els premis, ho ha anunciat aquest dimarts, després de la reunió del consell executiu.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La llista de premiats la completen el diari Crític, en la categoria de mitjans d'arrel digital; el grup Segre, en l'apartat de comunicació de proximitat, i Jaume Alemany, director de màrqueting de Damm, en l'àmbit de la publicitat. A més, s'han atorgat dues mencions honorífiques: una a Tomàs Alcoverro, corresponsal de La Vanguardia a l'Orient Mitjà, i l'altra al grup Mediapro.

El jurat dels premis destaca els "continguts i plantejaments indubtablement innovadors" de Merlí, que "han interessat tots els públics, però especialment els joves", i destaca que "ha sigut de les primeres grans sèries catalans que, sense renunciar a un exigent nivell de qualitat, ha obtingut grans audiències i difusió a nivell internacional".

En el cas de Besa, el jurat reconeix "la seva llarga i prolífica trajectòria professional en diversos mitjans" i remarca que es tracta d'un "periodista esportiu diferent, amb registres redaccionals que van molt més enllà", i que "ha esdevingut un referent de l'ofici pel seu caràcter independent, crític i ponderat".

Sobre Cinto Niqui, que dirigeix L'altra ràdio des del 1985, destaca que, amb un to divulgatiu i un llenguatge radiofònic senzill, reflexiona setmanalment sobre l'ús i l'impacte en la societat de les TIC". A més, recorda que el programa, en antena des del 1979, celebra aquest any el seu 40è aniversari, la qual cosa el converteix en "el magazín amb més anys d'emissió de la radiodifusió catalana".

Pel que fa a Crític, el jurat valora, en l'any del seu cinquè aniversari, el seu "periodisme alternatiu i de continguts informatius de profunditat i reflexió", que li ha permès "donar visibilitat a temes silenciats per grans mitjans".

En referència al grup Segre, que edita el diari Segre i gestiona Segre Ràdio i el canal Lleida Televisió, el jurat assenyala que "converteix la proximitat en un valor del periodisme, no tant per la proximitat geogràfica com per la proximitat amb els fets que s'expliquen".

Sobre Jaume Alemany, el jurat destaca "la innovació, l'activisme de marca i el compromís social" que ha demostrat al capdavant de l'àrea de màrqueting de Damm, que ha permès a l'empresa cervesera aconseguir "un posicionament de marca únic i diferencial", vinculat a "valors del territori, la cultural, la gastronomia, el paisatge i la sostenibilitat de Catalunya".

Pel que fa a les mencions d'honor, Alcoverro ha estat reconegut per la seva tasca com a "testimoni excepcional de les crisis i els canvis succeïts" al Pròxim Orient, com "els 15 anys de la guerra civil libanesa o la guerra de Síria". En aquest sentit, el jurat destaca que "ha sigut l'únic català que durant més de 40 anys i de forma ininterrompuda ha treballat per explicar-nos l'Orient Mitjà, i ho ha fet sempre des del terreny".

D'altra banda, la menció a Mediapro es justifica perquè "s'ha convertit en la productora i grup empresarial de comunicació més gran del país" i perquè "és líder en el sector audiovisual europeu".

Els premis es lliuraran el dia 13 de novembre al Palau de la Generalitat, en un acte que presidirà el president, Quim Torra. Els Premis Nacionals de Comunicació es van crear el 1999, coincidint amb el 75è aniversari de les primeres emissions regulars de ràdio a Catalunya, amb l'objectiu de "reconèixer les aportacions més rellevants en el camp de la comunicació a Catalunya o en llengua catalana". Aquesta és la 18a edició dels guardons.

stats