24/02/2022

Russia Today: guardar les formes cenyint-se al guió

2 min

Que el diari oficial del Partit Comunista de la Unió Soviètica es digués Pravda –és a dir, veritat– ja ens diu alguna cosa sobre l’actitud secular del règim rus a l’hora d’imposar un marc mental propi, en contraposició de les alternatives dominants. Tot i que el 1997 va engegar una segona etapa de rellançament, després de l’ensorrada de l'URSS, la seva influència internacional ha sigut mínima, i és el mitjà digital Russia Today qui avui dia lidera els esforços del Kremlin per influir informativament en la conversa global. (Entre els esforços públics i fets a cara descoberta, esclar. Dels altres segur que Putin ens donarà prou ocasions per parlar-ne.)

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

De moment, l’actitud del mitjà ha sigut tímida. La seva cobertura es limita a oferir informació factual. Aquest ha dit això. Aquell ha dit allò altre. No hi ha fake news barroeres, fotografies de dubtosa procedència o testimonis impossibles de contrastar. Ara bé, sota l’aparent asèpsia es detecten clares directrius. Per exemple, el mitjà es refereix sempre al que ha passat de matinada com a “operació especial militar de Rússia”, que són les paraules exactes amb què el govern del país defineix la seva actuació. La paraula invasió és tabú i només s’escriu quan es recull la declaració d’algú de l’altra banda. Tampoc es parla en termes de guerra, esclar. I jo no he sabut trobar enlloc on s’expliqui o es justifiqui què té d’’especial’ aquesta operació militar. Es vol suggerir, esclar, que és una maniobra quirúrgica que no té per què causar morts. Però ja sabem que en la guerra ningú vol morts i, quan te n'adones, estàs apilant cadàvers. L’ordenació de les notícies tampoc no és innocent. Les fonts russes ocupen les primeres posicions i les ucraïneses, comunitàries europees o americanes tendeixen a estar-hi subordinades. I allò que en molts mitjans són “condemnes internacionals” aquí es queden en “reaccions internacionals”. 

Malgrat tot, de moment Russia Today ofereix uns biaixos de (relativa) baixa intensitat, en sintonia amb l’escala de la mateixa operació militar. Però Rússia fa temps que lliura de sotamà la guerra infoxicadora, i si el conflicte s’escalfa més veurem un canvi qualitatiu en aquest camp. Veurem si Russia Today ho explica, o en fa una operació especial periodística.

stats