Crítica TV 07/12/2022

Telecinco continua exercint la violència mediàtica

2 min
Una imatge de l'emissió del programa 'Fiesta' a Telecinco.

Telecinco es va disfressar de feminista explotant el cas de Rocío Carrasco i la famosa sèrie de programes en què ella va relatar els maltractaments del seu exmarit. La cadena va admetre la complicitat amb el seu agressor i part de responsabilitat en la violència exercida contra ella. Tot plegat, un pamflet oportunista i inútil. Telecinco continua practicant la mateixa violència mediàtica de sempre contra les dones.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Dimarts, el programa Fiesta de Telecinco va anar a remolc de l’entrevista que li feien a Carlos el Yoyas a El Mundo. L’exconcursant de Gran Hermano condemnat a cinc anys de presó per maltractaments a la seva dona i els seus fills i que ha fugit de la justícia. Un exemple més de la famosa cultura de violació, permetent que un maltractador desacrediti la víctima en una entrevista morbosa.

Emma García, la presentadora de Fiesta, presumia d’haver rebut una carta de Fayna Bethencourt, l’exparella de Carlos el Yoyas, “en la que pide ayuda y se muestra muy agobiada”. Ho anunciaven en pantalla mentre mostraven imatges d’arxiu de l’antiga parella a Telecinco on es feia explícita l’agressivitat del maltractador. García va promocionar l’entrevista d’El Mundo, va destacar-ne alguns fragments en pantalla i va entrevistar en directe, llargament, el responsable de la conversa. També el van felicitar per la feina feta. Van posar a debat la situació amb col·laboradors habituals de la cadena i van fer entrar un redactor del programa amb una suposada carta de Bethencourt. A sobre, van avançar que la noia estava molt molesta amb la policia per no haver detingut la seva exparella i que l’hagués trobat abans un periodista. Una veu en off ensucrada i fleuma va llegir la carta com si fos ella: “Querida Emma...”. Res va resultar cert. Una companya de Bethencourt que hi havia al plató es va alarmar en veure aquella posada en escena. Anava murmurant a la presentadora: “Es mentira, esto es mentira...” Emma García li va fer una ganyota perquè callés. Amor, aleshores, va precisar que Bethencourt, la víctima, no havia escrit cap carta. Li havia enviat a ella uns missatges d’àudio explicant per què no volia ser entrevistada a la televisió. Havia demanat explícitament que no els posessin en antena i que, en tot cas, es comuniqués la seva voluntat en directe. Massa tard. La fàbrica de manipulació i espectacle de Telecinco ja s’havia posat en marxa transformant els missatges de veu declinant la invitació en una llarga carta com a reacció a l’entrevista del Yoyas a El Mundo. Fiesta qualificava els maltractaments de "relación tormentosa” i parlava dels “problemas de agresividad” de l’exconcursant. Emma García ja és una veterana en la pràctica de blanquejar la violència contra les dones. Ho va fer durant molts anys al capdavant del programa Mujeres y hombres y viceversa. Aquest dimarts, un vídeo inquietant del programa es preguntava al final “¿Podrá vivir Fayna algún día en paz?”, afegint més terror a la història. Difícilment. Sobretot fins que la justícia no contempli aquestes emissions com a violència mediàtica contra les víctimes d’abusos.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats