Mèdia 29/05/2019

TV3 estudia un magazín d'actualitat per als migdies amb Ricard Ustrell

El programa, que ha de ser avaluat pel consell de govern de la CCMA, s’emetria entre les 12 i les 2

à. Gutiérrez / A. Castellví
3 min
Ricard Ustrell presenta 'Preguntes freqüents'

BarcelonaTV3 vol resoldre el buit existent a la franja entre les 12 i les 2 del migdia i Ricard Ustrell és qui s’ha assenyalat des de la televisió pública per ocupar-la, segons ha pogut saber l’ARA en exclusiva. El periodista prepara un format d’anàlisi de l’actualitat amb un fort component d’autor, que té com a referent el programa 'Al rojo vivo', presentat i dirigit per Antonio García Ferreras a La Sexta. De moment, des del canal públic es veu amb bons ulls tirar endavant aquesta proposta, però cal elevar-la al consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que l’haurà d’avaluar i aprovar. L'estructura encara està per definir, però es busca alguna cosa trencadora, on els directes passin per davant de les tertúlies.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El periodista, en tot cas, ha estat viatjant un parell de mesos per desconnectar després d’un curs intens i tot just ara reemprendrà les negociacions. Això sí, alguns periodistes de Catalunya Ràdio –on havia pilotat el magazín de cap de setmana 'El suplement'– han sigut sondejats de cara a una eventual incorporació a aquest espai. Al marge de si la proposta queda confirmada per la cúpula de la CCMA, Ricard Ustrell mantindria igualment el seu programa d’entrevistes 'Quatre gats'.

Un parèntesi de dos anys

La franja de dotze a dues a TV3 va quedar buida fa dos anys, quan la cadena va remodelar la graella matinal estrenant una nova versió més curta d’'Els matins' (que llavors arribava fins a les 13.30 h) i prescindint de l’'Espai Terra', que ocupava la mitja hora prèvia al 'Telenotícies comarques'. Per ocupar la franja d’11 a 14 h, el setembre del 2017 es va estrenar 'A tota pantalla', un magazín presentat per Núria Roca que havia de ser purament d’entreteniment. Però en un moment de gran agitació política (l’estrena va arribar tres setmanes abans de l’1-O) l’actualitat va fer que el programa saltés constantment de la graella, fins al punt que només se’n van emetre set edicions entre el 12 i el 22 de setembre, i amb unes audiències ínfimes. Al cap d’un mes, i davant l’evidència que aquell no era el format adequat per omplir la franja, si més no en aquell moment, TV3 el va cancel·lar.

A partir de llavors, aquelles tres hores es van omplir amb una connexió amb les rodes informatives del canal 3/24. Aquell novembre, la cadena va anunciar que preparava 'Tot es mou', un nou magazín (en aquest cas, amb espai per a l’actualitat) per omplir el buit, però la maniobra es va veure frustrada per motius financers: 'Tarda oberta', el programa de tarda que s’havia estrenat aquell setembre amb Ruth Jiménez i Vador Lladó al capdavant, va ser cancel·lat al gener com a mesura d’estalvi i substituït per un format de producció pròpia, més barat. I l’escollit per ocupar aquell forat va ser el 'Tot es mou'. Per salvar la tarda, doncs, TV3 va deixar òrfena la franja del migdia, que va seguir en mans del 3/24.

A l’inici de la temporada actual, aquesta mancança es va maquillar allargant una hora 'Els matins' (fins a les 12 h) i amb l’estrena del '12-14', un espai presentat per Carles Costa que fa evolucionar els blocs de notícies del 3/24 per dotar-los de personalitat pròpia i aprofundir més en les informacions. La direcció de TV3 sempre ha vist aquest programa com una solució provisional, i la seva intenció és que de cara al setembre la franja s’ompli finalment amb un format més competitiu.

Preocupació per la possible cancel·lació de l’‘Esport club’

L’estrena d’un nou programa als migdies de TV3 podria tenir conseqüències en el futur de l’'Esport club', l’informatiu esportiu que presenten Marc Negre i Xavier Valls, de 20 a 21 h, a l’Esport3. En un comunicat, el comitè d’empresa de TV3 denuncia que el nou programa “s’emportaria els equips tècnics de plató i de producció que actualment fan possible” l’espai d’esports. “Ens van dir que per poder fer el nou programa del migdia un dels dos programes de l’Esport3, l’'Esport club' o 'El club de la mitjanit', havia de quedar completament afectat. I s’ha escollit l’'Esport club'”, explica a l’ARA la presidenta del comitè, Roser Mercadé, que considera “exagerat” aquest plantejament. A més, reflexiona: “Estem desmantellant una línia de producció que ja tenim per posar en marxa un programa que no sabem si funcionarà, tot i que esperem que sí”.

De tota manera, Mercadé confia que finalment la situació es pugui salvar: després de diverses trobades amb la direcció d’esports i la de TV3, aquest divendres el comitè té previst reunir-se amb l’àrea de planificació de recursos per buscar una sortida que permeti estrenar el nou programa del migdia sense perjudicar l’Esport3. “Hem de veure quina dotació quedaria afectada i quina seria la necessària per al nou programa. És un problema operatiu que creiem que es pot resoldre”, afirma. La presidenta del comitè recorda que l’'Esport club' és “l’únic contenidor d’esports que no parla només de futbol”, i considera que mantenir-lo hauria de ser “un tema estratègic”, més enllà de la seva escassa audiència.

stats