Correpins i boticlastes 12/11/2023

Halloween, Black Friday, Cyber Monday

2 min
Nens i nenes celebrant Halloween

Ja n’hi ha prou, no?

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Mirin, no soc immobilista ni retrògrad. Soc de ment oberta i soc el primer, com a economista, a entendre que la globalització no és només econòmica, sinó també social. Igual que l'Imperi Romà va deixar a Hispània, des del segle I, tradicions que avui considerem nostres, probablement després de moltes generacions es considerarà que Halloween és una tradició secular del nostre país. La història es compon de capes que sedimenten en la nostra memòria i acabem per fer nostre el que no ho va ser mai.

El meu disgust envers aquestes celebracions importades no és, per tant, de defensa de les nostres coses o de prioritzar els costums dels nostres avantpassats, perquè ells també van canviar els dels seus. La meva desaprovació té a veure amb la desafortunada raó de ser de moltes d'aquestes efemèrides. El problema no és que vinguin de fora, sinó que no tenen sentit. Tant pel nostre calendari com per la manca de lògica que comporten.

En el cas de Halloween, si bé la festa prové de la catòlica Irlanda i en origen estava relacionada amb els difunts, considero una falta de respecte als difunts disfressar-nos de zombis el dia en què recordem els éssers estimats que ens van deixar. És un dia de recolliment, de record, de respecte, d'homenatge als qui ens van estimar, ens van cuidar tal vegada i es van esforçar per nosaltres. Pares, avis, germans i amics morts han de ser rememorats des de l'amor, no des de la disfressa d'assassí, aranya o carbassa del terror. Si volen, que es designi un Dia Mundial del Zombi i aquell dia fem el burro amb els caramels, els trucs i els tractes. Però el Dia dels Difunts té un significat, sigui tradició o no. Perquè la tradició no té res a veure amb el sentit últim de les coses.

Respecte al Black Friday, potser té un origen nord-americà, però, de nou, això m'és igual. Però al nostre país, promoure al novembre, a les portes de Nadal, compres massives per descompte va contra tota la lògica de l'economia familiar i empresarial. A Espanya, per Nadal, no es dona un sol regal, com sol fer-se als països anglosaxons, sinó uns quants. Especialment als nens, que reben diversos paquets dels Reis. Després tindrem el “gener costerut”. Veuria millor un Black Friday en rebaixes. Al febrer, per exemple. El mateix amb el Cyber Monday, que correspon a les liquidacions en línia del que no s'ha venut pel Black Friday.

Mirin, jo puc acceptar canvis en els costums, però no adoptar costums que no tenen sentit.

Escriptor i economista
stats