22/11/2023

Salvem Europa del feixisme (un altre cop)

2 min
Dolors Montserrat durant la seva intervenció a l'Eurocambra per parlar de l'amnistia.

El debat d’aquest dimecres al vespre a l’Eurocambra va ser un brindis a George Orwell, que a 1984 va anomenar Ministeri de la Veritat el departament de propaganda. I això, des del mateix títol de la sessió: “Amenaça a l’estat de dret a conseqüència de l’acord de govern a Espanya”.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

En un hemicicle força buit, els arguments (per fer servir un terme benèvol) de la dreta i extrema dreta europea van constituir una apoteosi del cinisme: “A Romania també es va atacar l’estat de dret i vam sortir al carrer”; “l’amnistia és una traïció a la independència judicial perquè ara, a Espanya, si els jutges dicten sentències que no agraden al govern seran perseguits”; “els separatistes bascos són hereus d’uns terroristes”; “el 23 de juliol, Espanya se’n va a anar a dormir com un país democràtic i l’endemà es va llevar amb un govern que pactava amb delinqüents i terroristes”; “si tira endavant l’amnistia a malversadors, terroristes i sediciosos, la UE serà molt més dèbil”; “és un problema d’identitat excloent i vostès, els socialistes, són els seus ostatges”.

El món al revés: els feixistes que foradaven la bandera d’Espanya, saludaven braç enlaire i exhibien nines inflables, i la dreta que els acompanyava, mostraven la seva preocupació perquè Espanya deixi de ser un estat de dret. No parlaven, esclar, de l’espionatge amb Pegasus a telèfons d’adversaris polítics, ni d’imputacions de terrorisme i rebel·lió a polítics desarmats ni, per descomptat, de l’amenaça a l’estat de dret que significa tenir cinc anys bloquejada la renovació del poder judicial per por de perdre el control del Tribunal Suprem per la “porta del darrere”.

El més trist és comprovar com l’Europa comunitària ha normalitzat la presència de l’extrema dreta. El PP buscava un “Help Spain”, però va acabar sortint un “Salvem Europa del feixisme, un altre cop”.

Antoni Bassas és periodista
stats