Torra, sobre els presos: "No volem que siguin jutjats, però ells volen ser-hi per plantar un mirall davant l'Estat"

El Govern fa un acte de suport institucional als empresonats i exiliats abans del trasllat a Madrid

La mateixa setmana que està previst el trasllat dels presos a Madrid –serà aquest divendres dia 1–, la Generalitat ha fet un acte de suport institucional als processats per rebel·lió que afronten el judici pel referèndum de l’1-O.

El missatge, transmès a través de Meritxell Lluís, presidenta de l'Associació Catalana pels Drets Civils i parella de Josep Rull, ha sigut clar: "Els presos volen que comenci el judici per poder parlar i que els sentim. [...] Acompanyem-los amb la serenor i la certesa que són innocents i amb la voluntat i la fermesa de no renunciar a res".

També el president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit en la mateixa idea: "Ara ens toca acompanyar els nostres companys cap a Madrid. Cap de nosaltres vol que siguin jutjats, però ells volen anar allà per plantar un mirall immens davant l'Estat i fer que sigui un altaveu pels drets civils i les llibertats", ha assegurat, amb el suport de consellers, alts càrrecs del Govern, diputats de JxCat, ERC, els comuns i la CUP. També amb la presència de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, i membres de la junta d'Òmnium. "[Els presos] Volen anar al judici no pas a defensar-se de res perquè no han comès cap delicte, sinó a dir la veritat", ha afegit el president. Una manera també d'esvair –amb el suport del Govern, entitats i familiars– qualsevol convocatòria per impedir-ne el trasllat, ja que els empresonats també volen anar a aquest judici.

Torra ha reclamat que no hi hagi condemna: "Marxen com a presoners de l'estat espanyol amb la consciència tranquil·la que van fer el que havien de fer i el que els havíem demanat que fessin. [...] Demanem la seva absolució i que tornin com a homes i dones lliures", ha afegit el president.

Amb tot, ha insistit que votar en un referèndum no es pot convertir en un delicte i que aquest procés judicial representa també un "judici a tot un poble i al seu dret a l'autodeterminació". Després de recordar que "ja els han pres més d'un any de llibertat que ningú els podrà tornar", ha augurat que els tribunals internacionals els donaran la raó.

Més continguts de