Política 30/09/2014

Entra en vigor la suspensió de la campanya per a la consulta del 9-N

El BOE publica la suspensió de la llei de consultes i del decret de convocatòria del 9-N. El Govern i el Parlament han de decidir avui si acaten i aturen tots els preparatius per al 9-N

Ara / Europa Press
2 min
SENSE RUIZ-GALLARDÓN 
 El consell de ministres d’ahir va ser el primer per a Rafael Catalá, el nou ministre de Justícia.

Barcelona / MadridEl Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica aquest dimarts les decisions del Tribunal Constitucional d'admetre a tràmit els recursos del govern espanyol contra la llei catalana de consultes i la convocatòria del 9-N, així com la suspensió de totes dues i de "tots els actes o resolucions que s'hagin pogut dictar en aplicació de les mateixes". El Constitucional precisa que la llei i la convocatòria estan suspeses des del mateix dilluns, data de la presentació del recurs, "per les parts en el procés, i per a tercers" des de la seva publicació al BOE.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així doncs, la providència indica que s'han de suspendre tots els preparatius de la consulta, com ara la campanya informativa. Ahir a la nit, però, se seguien emetent els anuncis a TV3 i la web 9nconsulta2014.cat segueix activa aquest matí. Fonts del Govern van indicar a l'ARA que fins avui no es prendrà cap decisió sobre el tema.

L'alt tribunal va assenyalar ahir dilluns que l'admissió a tràmit no suposa cap pronunciament ferm sobre el fons dels recursos, que el TC ha de resoldre en el seu moment. I va afegir que les admissions no solen comportar dificultats des del punt de vista tecnicojurídic, ja que consisteixen a supervisar que es compleixen els requisits formals que exigeix la llei: compliment dels terminis per a la interposició del recurs, legitimació del recurrent o que la norma o disposició es puguin recórrer.

El Tribunal va traslladar les demandes al Congrés dels Diputats i al Senat, així com a l'executiu d'Artur Mas, que tenen un termini de 15 i 20 dies per presentar al·legacions al recurs de contra la llei i contra el 9-N, respectivament.

Ahir també es van designar els magistrats que seran els ponents de les sentències que es dictaran, i que seran Pedro González Trevijano per al recurs contra la llei de consultes i Juan Antonio Xiol pel recurs presentat contra la convocatòria del 9-N, segons han confirmat a Europa Press fonts del tribunal.

stats