Política 07/05/2019

La CUP reclama una "estratègia col·lectiva" de "desobediència" per tornar a posar l'autodeterminació al centre

Critica els "partidismes" de JxCat i ERC i els demana que rebutgin el "pactisme" a Madrid

Marc Toro
3 min
Membres del secretariat nacional i el grup parlamentari de la CUP, aquest dimarts al centre cívic Pati Llimona

BarcelonaLa CUP creu que per superar la fase de "bloqueig" actual de l'independentisme cal recuperar l'esperit de l'1-O. Un dia després que l'ARA avancés que els cupaires han recuperat l'opció de celebrar un nou referèndum, la formació ha ofert una conferència al centre cívic Pati Llimona, on ha reclamat l'impuls d'una "estratègia col·lectiva" de "desobediència" per tornar a posar l'autodeterminació al centre de l'interès polític.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Catalunya necessita una proposta política de país, que vagi més enllà de les cotilles que generen els espais polítics aïllats, que sigui realista i que vagi més enllà de l'independentisme màgic", ha dit la membre del secretariat nacional Mireia Vehí, mentre que Albert Botran ha apel·lat directament a JxCat i ERC perquè "actuïn com van actuar abans de l’1-O". "Hi havia complicitat per fer allò que ens havíem compromès a fer", ha recordat, i ha demanat que "s’aparqui el partidisme i que es faci una estratègia de suma".

El cap de files de la CUP al Parlament, Carles Riera, ha insistit que cal obrir un cicle de "desobediència civil i institucional" per fer efectiva l'autodeterminació. I això en què es tradueix? Per a Vehí, és "imprescindible una agenda potent de mobilització" i la "insurrecció democràtica" dins i fora del Parlament. "Quan les institucions i el carrer van junts és quan s'aconsegueixen drets". Segons Botran, cal valer-se de "totes les eines necessàries", des de "boicots" a "campanyes", tot i que no ha concretat gaire més.

Al marge de la crida a la resta d'actors sobiranistes, de fet, els cupaires han explicat que enceten un debat intern per decidir quina ha de ser la seva aposta estratègica. Vehí, en tot cas, ha deixat clar que l'objectiu és tenir un rol cabdal en l'independentisme: "Quan la CUP està forta, passen coses", ha dit. En una assemblea nacional, al juliol, els cupaires acordaran les conclusions del debat i també decidiran si la formació es presenta a les pròximes eleccions catalanes i de quina manera.

Riera, que ha cridat a bastir una "alternativa democràtica", no s'ha estat de criticar que el Govern no hagi fet "ni un acte de sobirania" i "cap pas efectiu per exercir l'autodeterminació" en aquesta legislatura i que, per contra, hagi "acatat una darrere l'altra totes les ordres de les institucions judicials espanyoles". Al marge del que passi a Catalunya, la diputada Natàlia Sánchez ha alertat del "risc important" que ERC i JxCat entrin en una "fase pactista" i contribueixin a "regenerar el pacte del '78".

És per això que els ha demanat que posin al centre de la seva acció política a l'Estat el dret a l'autodeterminació i la defensa dels drets civils i polítics. "Els seus vots han de servir per a alguna cosa més que per tancar per dalt allò que hem obert per baix", ha dit, i ha alertat que si hi ha un pacte amb el govern espanyol a canvi d'"engrunes" pot tenir "greus conseqüències" com la "desarticulació del moviment" independentista.

Riera ha considerat que el debat a l'Estat és entre la "regressió" i la "recentralització" que volen les tres dretes, i "una certa reforma autonòmica o reformulació de competències", i ha alertat que els partits sobiranistes "optin per la reforma com el mal menor", cosa que deixaria la independència en el pla merament "ideològic" i en un "horitzó llunyà".

A la conferència hi han assistit, entre d'altres, el diputat de JxCat i secretari general de la Crida, Toni Morral; el diputat d'ERC Ferran Civit; el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie.

stats