Política 24/11/2016

"No podem ser esclaus dels escons": El 'Fora de sèrie' amb Anna Gabriel, en 10 frases

La diputada de la CUP assegura que el referèndum no pot ser una "moneda de canvi" pels pressupostos i es mostra disposada a tenir "menys representació" al Parlament

Ara
3 min
Anna Gabriel i Julia Otero, durant l'emissió del 'Fora de sèrie' de TV3

BarcelonaLa diputada de la CUP Anna Gabriel ha estat la protagonista del programa de TV3 'Fora de sèrie', responent les preguntes de la periodista Julia Otero. Aquestes són les frases més destacades de l'entrevista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com és Anna Gabriel?

  • "Comparteixo pis amb quatre persones. Podria pagar-me un pis, si cobrés tot el sou. Com a diputada cobro uns 5.800 euros al mes, i ens quedem 1.400 euros, que és el que estableix el codi ètic de la CUP. No em queixo en absolut, estic cobrant molt més del que cobra molta gent en aquest país"
  • "Vaig treballar molt temps en una botiga de roba de dependenta. Feia coses que no estava bé: si un senyor li deia a la seva senyora "no et queda bé" jo li deia: "Escolti, per qui són aquests pantalons? Doncs fora""
  • "La meva porta giratòria serà l'atur. Segurament serà difícil trobar feina"
  • "Si visquéssim en una altra tipus de societat, potser m'ho hauria plantejat. No m'ha vingut de gust tenir fills"
  • "Si el carrer fos un reflex del que passava a les xarxes, potser no hagués aguantat. Però hi havia una part del país que amb una abraçada, un comentari, amb el puny, exemplificava que hi havia gent que entenia que diguéssim que no"

Com pensa la CUP?

  • "Defugim del debat filològic que es pot produir, crec que no és un debat acadèmic. Intenta sacsejar i pretenem ser escoltades des d’aquest punt de sorpresa que genera parlar en femení"
  • "La Unió Europea es gesta per facilitar l’engranatge d’extracció de riquesa de baix cap a dalt. Volem sortir de l’euro, no d'Europa. L’Europa dels valors de la igualtat, la fraternitat i de la llibertat, l’Europa que havia de ser referent és la que està oferint un ascens de l’extrema dreta preocupant"

La relació amb JxSí (i altres forces polítiques)

  • "No som els del “no”. Durant tota la campanya electoral ja havíem advertit que la nova etapa havia de ser liderada, no només per una altra persona, sinó que havíem de treballar per uns lideratges més col·lectius"
  • "L'origen de la incoherència se situa en l'anomalia democràtica de l'estat espanyol. si hi hagués un referèndum no caldria fer pactes antinatura"
  • "Podem ser un mur de contenció a la dreta. Potser no tots els que diuen ser d'esquerres ho són tant. Part del que s'ha anomenat esquerra, han abandonat un anàlisi crític i radical i el carrer. L'esquerra ha de tenir menys por a exercir d’esquerra: després vindrà la caverna i els poders fàctics i et diran de tot i t’insultaran. Nosaltres no hem vingut aquí per ser l'enèsima caricatura del que han de ser les esquerres"
  • "Alguns van poder empatitzar amb Pedro Sánchez. Quan veus al Felipe González veus clavegueres de l'Estat, veus traïció, gent que ha fet molt mal a aquest país"

El procés independentista

  • "La millor enquesta que pot fer aquest país és el referèndum, i els que hi anirem per votar ‘sí’ no ens fa por, el volem guanyar. Encara que el perdéssim, preferim fer-lo. El que no s’entén és que hi hagi tanta gent en aquest país que tingui tanta aversió a celebrar-lo, si fins i tot poden guanyar-lo i celebrar la seva victòria"
  • "Després del 27-S, mai hem defensat fer una declaració unilateral, malgrat que hi havia una majoria de diputats independentistes i que moltes veus ens deien que hi havia la legitimitat suficient per declarar unilateralment la independència"
  • Pregunta: "Què hem de fer, els que aquí som espanyolistes i allà independentistes? Gabriel: "Adonar-vos que l’estat espanyol no respecta ni tan sols la vostra posició"

Els pressupostos

  • "S’han d’apujar impostos a les rendes altes, a partir de 60.000 euros, que és un 4% de la població. Gravant un 16% més la riquesa de les 27 persones que tenen la mateixa riquesa que tot el pressupost de la Generalitat, no hauríem hagut de fer cap retallada en cap àmbit des del 2010. Els rics tenen massa, en aquest país”
  • "A vegades ens sentim una mica soles. Trobem a faltar algunes veus que defensin posar més diners a la despesa pública (en relació a Oriol Junqueras)"
  • "La militància de la CUP decidirà en el seu moment. El que seria oportú és que hi deixés d'haver xantatge al voltant dels pressupostos, perquè cada vegada que s'amenaça que si no hi ha pressupostos, no hi ha referèndum, l'amenaça no se li fa la CUP, se li fa a un país, a molta gent que entén que el referèndum s'ha de celebrar sí o sí i no ha de ser moneda de canvi de res. No poden ser moneda de canvi els drets democràtics d'un poble"
  • "Si prendre decisions que són coherents amb el que defensem ens fa perdre representació, doncs tindrem menys representació. No podem ser esclaus dels escons"

Gabriel és la segona dona política entrevistada en aquest programa, després de l'exconsellera Joana Ortega. També hi ha participat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

stats