Política 08/11/2014

"S'ha d'intervenir Catalunya": unes 200 persones protesten a la Cibeles contra el 9-N

A diferència de l'acte de la Diada, la concentració convocada pel col·lectiu unionista Libres e Iguales no ha comptat amb la participació de membres del govern espanyol

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
La concentració de 'Libres e Iguales' a Cibeles aquest dissabte en contra del 9-N. EFE

Madrid'Sí que m'importa el 9-N'. Amb aquest lema els partidaris del col·lectiu unionista Libres e Iguales s'han concentrat aquest dissabte al migdia davant dels ajuntaments de les grans ciutats de l'Estat per demanar tant al govern espanyol com els ciutadans que "reaccionin amb fermesa davant l'agressió a la democràcia que pretén dur a terme la Generalitat". A Madrid, la trobada ha estat a la plaça Cibeles —engalanada gairebé perpètuament amb banderes espanyoles—, on s'han reunit unes 200 persones, menys que no pas durant la Diada, en què la plataforma espanyolista va saturar l'auditori del Cercle de Belles Arts (situat al davant de la delegació de la Generalitat a Madrid, el centre Blanquerna) i va comptar amb la presència del llavors ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, i l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dissabte a Madrid, però, només han participat en l'acte sis figures destacades de l'unionisme espanyol: el premi Nobel de literatura i impulsor de Libres e Iguales, Mario Vargas Llosa; el director teatral Albert Boadella; la presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme, Ángeles Pedraza; l'expresident de la Comunitat de Madrid Joaquín Leguina; l'ex secretari general de CCOO José María Fidalgo (que ha llegit el manifest), i el president de Vox, Santiago Abascal. Vox ha avançat de les dotze a les onze una manifestació contra la corrupció que tenia convocada a Sol per acabar davant de la Cibeles manifestant-se contra el 9-N. Per això es podien veure banderes verdes amb el logotip de la formació impulsada per Alejo Vidal Quadras, que no va treure cap eurodiputat a les europees del maig.

Si bé el col·lectiu intenta desmarcar-se de les manifestacions organitzades per la Falange davant del centre Blanquerna, que avui té un furgó de la Policia Nacional estacionat a la porta, durant la concentració s'han sentit crits de "'No ens enganyen, Catalunya és Espanya", els que acostumen a cridar els ultres en manifestacions contra el dret a decidir a la capital de l'Estat.

Diversos participants, en veure que els preguntava un mitjà català, han volgut convèncer de la "il·legalitat" que està cometent Mas —"un tarat i mongol que està fent pols Catalunya", assenyalava la Charo, una extremenya de 45 anys— i han exigit al govern espanyol "valentia" i que invoqui l'article 155 de la Constitució per enviar al president de la Generalitat un missatge clar. Aquest article contempla la suspensió de l'autonomia però sobretot la suspensió dels responsables polítics que actuïn en contra de la Constitució. "S'ha d'intervenir Catalunya", assenyalava el Tomás, fornit amb dos pins amb la bandera d'Espanya a les butxaques de l'abric i un clauer a joc també amb la 'rojigualda'. "Cal intervenir de seguida amb tots els poders de l'Estat, incloent-hi el militar", afegia amb neguit un jubilat octogenari. "Als joves els estan menjant el cervell".

La "manipulació" dels catalans ha estat un dels arguments constants dels participants en la concentració. La María, també octogenària, assegurava que "els joves han patit els danys de la immersió lingüística" i parlen una llengua que "no els servei de res" i que no és res més que un "espanyol mal parlat". Però per sobre de tot, s'ha defensat que se sortia a lluitar per "preservar la democràcia".

Vargas Llosa, que aquest dissabte firma un article d'opinió a 'The New York Times' juntament amb la diputada popular Cayetana Álvarez de Toledo (ha llegit el manifest a Girona) i la novel·lista catalana Núria Amat en contra del 9-N, s'ha mostrat convençut que l'independentisme "no prosperarà" perquè "la majoria del poble espanyol sortirà en defensa de la Constitució". Libres e Iguales, però, considera que el govern espanyol hauria d'actuar amb més iniciativa. En un acte a l'Hotel Ritz de Madrid a l'estiu, Arcadi Espada —també impulsor del moviment— va instar també a suspendre l'autonomia, fins i tot durant "deu dècades", si es tirava endavant la consulta. En aquest sentit, va renyar els polítics madrilenys d'haver "permès que l'Estat sigui una carcassa de Catalunya".

stats