Política 28/07/2019

Les bases del PSOE a Navarra avalen l'acord de govern amb Geroa Bai, Podem i Izquierda-Ezkerra

La candidata socialista, María Chivite, necessita també l'abstenció d'EH Bildu per ser investida

Europa Press
2 min
La líder del PSN, María Chivite / EFE

Pamplona / BilbaoLa militància socialista a Navarra ha donat suport en la consulta realitzada aquest diumenge a l'acord assolit pel PSN amb Geroa Bai, Podem i Izquierda-Ezkerra per a la formació de govern a la comunitat foral. Un 89,34% dels afiliats que han participat en la consulta han donat suport a l'acord, mentre que un 10,16% hi han votat en contra i un 0,5% en blanc, segons ha informat el PSN.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La candidata a la presidència i secretària general del PSN, María Chivite, ha agraït "la participació i el suport de la militància", que "ha donat suport de manera clara a un acord que posa l'accent en les polítiques de caràcter social, la innovació, la igualtat i la cohesió territorial, i a un govern plural, d'esquerres i per al progrés de Navarra".

Està previst que aquest mateix diumenge María Chivite comuniqui el resultat de la consulta al president del Parlament de Navarra, Unai Hualde, i li traslladi la seva intenció de presentar-se a la investidura. La sessió d'investidura s'ha de convocar amb un marge de tres dies des de la celebració de la ronda de consultes, per la qual cosa, com a molt aviat, el debat podria començar dijous.

A més, previsiblement hauran de produir-se dues votacions perquè María Chivite sigui investida presidenta. A la primera, és necessària la majoria absoluta del parlament foral, una majoria amb la qual no compta la candidata socialista, ja que la suma del PSN, Geroa Bai, Podem i Izquierda-Ezkerra és de 23 escons, a tres de la majoria absoluta. En una segona votació la majoria simple és suficient per a la investidura, per la qual cosa seria necessària l'abstenció d'EH Bildu, força que s'ha mostrat partidària de "possibilitar" la formació de govern, tot i que ha deixat la decisió en mans dels seus militants a través d'una consulta vinculant.

Otegi defensa l'abstenció dels abertzales

La direcció d'EH Bildu basa la seva postura a favor de l'abstenció en l'argument que d'aquesta manera "s'evita la recomposició del règim tal com l'hem conegut" i que el partit tindrà "capacitat per condicionar i incidir en les polítiques del govern", ja que necessitarien seus vots "en cadascuna de les qüestions que vulguin tirar endavant". El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha demanat aquest mateix diumenge a la militància de Navarra que ratifiqui la decisió de possibilitar la investidura de Chivite com a presidenta, i ha advertit que un veto és "estúpid, a més d'irresponsable", ja que "no es pot vetar qui decidirà sobre totes i cadascuna de les propostes que farà l'executiu".

Per la seva banda, el PSN ha afirmat que no ha mantingut "cap reunió ni diàleg amb Bildu, ni com a partit ni amb intermediaris", per negociar sobre el govern a Navarra i ha assenyalat que aquesta formació "no és un soci" dels socialistes. Tot i això, el PP considera que s'estaria pactant amb l'esquerra abertzale si aquesta s'abstingués, i aquest diumenge ja avisava que això refermaria el 'no' dels populars a facilitar una investidura de Pedro Sánchez. El tancament del pacte a Navarra, de fet, ja va tenir repercussions en la política espanyola, perquè va tancar la porta al líder socialista a ser investit amb els vots de UPN, que els havia ofert a canvi del govern foral.

stats