Política 27/09/2014

Suïcida, totalitari, irresponsable, gens honorable, aliat d'ETA...: carrusel d'improperis 'polítics' contra Mas pel 9-N

Des de Cospedal fins al nou líder de Plataforma per Catalunya, passant per Albert Rivera i Sánchez-Camacho, l'unionisme ha llançat uns 'ganivets' més esmolats que mai contra el president de la Generalitat per haver convocat la consulta

Ara
3 min
La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal entre el president de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, i el vicesecretari general d'organització del PP, Carlos Floriano, avui a Ávila / EFE

BarcelonaRepresentants de diverses formacions polítiques, alguns dels quals amb càrrecs d'alt nivell, com María Dolores de Cospedal, han estat la cara més furibunda de l'unionisme espanyol aquest dissabte. Entre tots, han reunit una llarga llista d'improperis contra el president de la Generalitat, Artur Mas, per haver convocat els catalans per anar a les urnes el 9 de novembre, i crítiques aspres contra la consulta sobre la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP a Catalunya, ha qualificat Mas de "temerari" i ha assegurat que "ha creuat la línia vermella de la il·legalitat" i que vol "aixecar un mur independentista" equiparable al de Berlín entre els catalans i la resta d'espanyols.

2. María Dolores de Cospedal, presidenta de Castella-la Manxa i secretària general del PP, ha titllat el president català de "suïcida" i "irresponsable" i ha afegit que el que ha fet és "propi de règims totalitaris". També ha fet saber que Mas "pretén robar a tots els espanyols el dret a decidir". Aquestes declaracions han estat difoses pel compte de Twitter oficial del PP.

3. Carlos Iturgaiz, eurodiputat del PP i expresident dels populars al País Basc, ha dit que la convocatòria és "un cop d'estat" i que "ETA és una aliada de Mas".

4. Albert Rivera, president del grup parlamentari de Ciutadans, ha parlat de "frau democràtic", d'"irresponsabilitat històrica" i de "simulacre de democràcia".

5. Rosa Díez, portaveu d'UPyD al Congrés, ha advertit que Artur Mas "es mofa" de la Constitució i de la democràcia, ha considerat la convocatòria de la consulta un "desafiament perpetrat" per Mas i ha qualificat el president de "gens honorable".

6. Robert Hernando, nou líder de Plataforma per Catalunya, ha dit que "Mas s'ha disparat un tret al peu" i ha cridat al "boicot" d'aquesta consulta "il·legal i immoral".

7. Societat Civil Catalana ha definit la consulta com un "frau de llei" i un "xantatge inacceptable" i ha assegurat que CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP "segueixen un guió teatralitzat" amb l'objectiu de provocar tensió amb l'Estat i generar mobilització independentista.

8. Libres e Iguales, la plataforma liderada, entre d'altres, per Mario Vargas Llosa, ha cridat a convertir el 9-N en "un dia de vigilància democràtica" contra el que consideren "plans atemptatoris contra la llibertat comú" per part del "nacionalisme".

Més moderats:

9. Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta del govern espanyol, ha advertit que "ningú està per sobre de la democràcia" i que "cap govern pot passar per davant de la voluntat sobirana del poble". Encara que sembli el contrari, aquestes frases no defensaven precisament la consulta, sinó que anaven contra la crida a les urnes que acabava de fer Mas. Per la vicepresidenta de Rajoy, el terme 'consulta' és una mena d'eufemisme quan tothom sap que el que s'ha convocat és "un referèndum com una casa de pagès".

10. Mariano Rajoy, president del govern espanyol, des de la Gran Muralla xinesa i en una conversa informal amb periodistes, ha avisat Mas de "l'embolic" en què s'està ficant.

stats