Publicitat
Publicitat

POLÍTICA

UPyD s'enreda amb la idea d'una "Ebre Regió" per ajuntar Navarra, la Rioja i l'Aragó

La federació de la Rioja del partit proposa la "fusió" anticonstitucional de les tres comunitats autònomes i la direcció del partit en treu importància

La federació de la Rioja del partit de l'exsocialista Rosa Díez, UpyD, ha proposat aquest dijous la "fusió" de les comunitats autònomes de la Rioja, Navarra i Aragó en una sola autonomia que es denomini "Ebre Regió" considerant que, fins i tot, podria "pensar" a agrupar-hi també les províncies de Burgos i Sòria. UpyD, que sovint s'erigeix en garant de l'Espanya constitucional, ha obviat que la Constitució espanyola prohibeix la fusió de comunitats autònomes. Poc després de l'anunci, la direcció del partit s'ha afanyat a treure importància a l'assumpte, negant el coneixement de la iniciativa i assegurant que com aquesta "n'hi ha milers".

UPyD de la Rioja ha fet aquesta proposta en un comunicat posterior a la reunió que van mantenir ahir els presidents de les comunitats autònomes de la Rioja, Pedro Sanz; navarresa, Yolanda Barcina, i aragonesa, Luisa Fernando Rudi, per establir mecanismes de col·laboració. Aquesta formació política ha afegit que aquestes tres comunitats autònomes sumen més de dos milions d'habitants i creu que la creació d'una nova regió permetria que la gran majoria dels serveis fossin prestats de manera més eficaç i amb menor cost.

També podria permetre, ha posat com a exemple, tenir una única universitat pública dividida en tres campus, cada un d'ells especialitzat, cosa que evitaria "una inútil competència entre elles", i uns serveis sanitaris disponibles que, amb més massa crítica de pacients, facilitarien inversions millors i més optimitzades.

Parlament únic

A això hi ha sumat, com a exemple, la possibilitat de disposar d'un únic Parlament, la representació es dividiria en funció de la població dels seus territoris: un 17% per a la Rioja, un 33% per a Navarra i la resta, prop del 50% , per a Aragó. Ha precisat que la nova regió, vertebrada pel riu Ebre, tindria una mida òptima, "gran per ser eficaç i no massa per perdre aquesta eficàcia", i, a més, ajudaria els ciutadans a disposar de millors serveis sense incrementar la despesa.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT