Política 30/03/2019

Vox aplega 5.000 persones per “reconquerir” Catalunya

Abascal es presenta com la millor arma anti-Procés davant la “traïció” del PSOE i la “covardia” del PP

Maiol Roger
2 min
Vox porta els seus dos missatges a Barcelona: "La unitat d'Espanya es defensa fins les últimes conseqüències"

BarcelonaEl partit d’extrema dreta Vox, que prepara les eleccions generals amb l’esperança d’irrompre amb força el 28 d'abril, va fer ahir el seu primer acte de precampanya a Barcelona en una avinguda Maria Cristina de Barcelona mig buida. Una imatge pobra que no va impedir que Vox qualifiqués “d’històric” un acte amb 5.000 persones –15.000 segons l’organització– que s'han d'encarregar de “reconquerir” Catalunya, en paraules del líder del partit, Santiago Abascal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’hora llarga que va durar l’acte es podria resumir en dos missatges, repetits en diferents variants: que Vox és l’instrument dels que formen part d’una “resistència” per fer front “al cop d’estat separatista”, i que ells són els únics que l’“han combatut” davant la covardia del PP i Ciutadans. Tot plegat, condensat en el lema d’Abascal, autoerigit en la principal arma contra el Procés: “La unitat d’Espanya fins a les últimes conseqüències”.

Les mesures del partit per a Catalunya es basen en desmuntar tota l’estructura autonòmica: aplicar un 155 permanent “per prendre la Generalitat als colpistes”, segons Abascal; il·legalitzar els partits independentistes; il·legalitzar també els Mossos d’Esquadra i “permetre l’ingrés a la Policia Nacional als que són lleials” a Espanya, i mantenir la persecució judicial. “No permetrem que al capdavant de la Generalitat hi hagi un colpista que provoca agressions. Impulsarem la detenció de Quim Torra”, va proclamar.

El líder del partit ultra va anar precedit del número 2 i advocat de la causa al Suprem, Javier Ortega Smith, que es va vanagloriar d’haver “fet seure els colpistes al banc dels acusats”. Tant Ortega Smith com Abascal van presumir d’haver encapçalat la resposta al Procés davant la “derechita cobarde” –l’apel·latiu que dediquen al PP–, Ciutadans –un partit sense principis, segons Vox– i la “traïció” del PSOE.

En l’acte, gairebé centrat exclusivament en denunciar “el cop d’estat separatista”, es van sentir càntics demanant l’empresonament de Carles Puigdemont, crits a favor de la Guàrdia Civil i de la repressió de l’1 d’Octubre, i escridassades al PP i al PSOE. Al final, Abascal va tenir temps d’exposar dues pinzellades de l’ideari del seu partit més enllà del Procés: la lluita contra la immigració, la defensa de l’espanyolitat de Llatinoamèrica i els recels respecte a la UE.

Cinc manipulacions del partit ultra

Les multes lingüístiques

Ortega-Smith va dir que es multava per retolar en castellà, tot i que és perfectament legal fer-ho sempre que la informació també estigui en català.

El finançament

Abascal va parlar de com el PP i el PSOE “van regalar la plata” a Catalunya. La inversió de l’Estat no s’equipara al PIB des del 2003, i els últims comptes en destinaven un 13,3% a Catalunya.

La lluita contra el Procés

Ortega Smith va presumir que a Vox eren els únics que lluitaven judicialment contra el Procés, tot i que ja hi havia procediments oberts –i la condemna del 9-N– abans que s’hi impliquessin.

Llatinoamèrica

Abascal va assegurar que l’independentisme vetava la immigració de l’Amèrica Llatina perquè parla castellà tergiversant una frase del 2008 de Jordi Pujol. Dels 10 països amb més immigrants a Catalunya, quatre són de l’Amèrica Llatina.

L’islam

Abascal va parlar de “l’Europa islamitzada”. Un 71,6% dels europeus són cristians (majoritàriament catòlics), i només un 1,8% musulmans.

stats