Política 09/11/2017

Zoido defensa els Mossos i avisa els "radicals" identificats durant la vaga que "no els sortirà de franc"

Puigdemont, als qui van tallar l'AVE: "És un orgull representar un poble amb tanta dignitat"

Europa Press
3 min
Juan Ignacio Zoido / EFE

BarcelonaEl ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha defensat l'actuació dels Mossos d'Esquadra en coordinació amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional durant la vaga convocada aquest dimecres a Catalunya, i ha avisat el centenar de "radicals" identificats que "no els sortiran de franc" els actes de sabotatge a carreteres i vies ferroviàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a TVE, Zoido ha qualificat de "rotund fracàs" la vaga convocada per un sindicat minoritari "amb piquets molt radicalitzats", i s'ha congratulat que hagin "caigut molts mites". En aquest sentit, ha dit que els independentistes no poden queixar-se de l'actuació policial, perquè, ha assenyalat, "no va haver-hi ni un sol lesionat".

Segons el balanç de la jornada, els Mossos, amb "alguns suports" de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, van dur a terme més de 200 intervencions amb un resultat de més de 100 identificats, cadascuna amb l'aixecament de la respectiva acta d'actuació policial. Zoido ha assenyalat que es revisaran les imatges per identificar més persones que van formar part dels piquets, i ha advertit: "No els sortirà de franc". També es va detenir un noi a Sitges perquè tenia una ordre judicial que li impedia participar en manifestacions.

El ministre de l'Interior ha reconegut que va haver-hi tres punts on els sabotatges van ser especialment greus: l'AP-7 i les estacions de Sants, a Barcelona, i de Girona. En aquests dos últims casos va ser on més temps es va perllongar el sabotatge, cosa que Zoido ha justificat en l'advertiment que van dur a terme els tècnics i especialistes en seguretat per les "conseqüències inimaginables" que hauria tingut intervenir policialment: "Era molt difícil seguir-los i després fer-los pujar a les andanes", ha comentat.

En canvi, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha penjat un vídeo al seu compte d'Instagram del tall a les vies de l'AVE. "És un orgull representar un poble amb tanta dignitat", ha dit, i hi ha afegit l'etiqueta #llibertatpresospolítics.

Zoido ha criticat l'ús de nens per tallar carreteres i ha recordat que va haver-hi més consum elèctric en "un dia transcendental per a Espanya" perquè el Tribunal Constitucional va anul·lar la declaració unilateral d'independència aprovada pel Parlament, i al Parlament de Flandes la declaració d'independència de Catalunya "només va aconseguir el suport dels quatre vots de la ultradreta".

El ministre ha demanat respecte per les decisions judicials, incloent-hi la que ha d'adoptar aquest dijous el Tribunal Suprem sobre Carme Forcadell i la resta de membres de la mesa del Parlament, i ha llançat un missatge al destituït president Carles Puigdemont, que continua a Bèlgica: "Que deixi les actuacions circenses, vingui ja i respongui davant la justícia".

Ciutadans demana a Zoido que expliqui "el caos"

Per la seva banda, Ciutadans ha confirmat a Efe que demanarà la compareixença del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, davant la comissió d'Interior del Congrés, "pel caos viscut ahir a Catalunya i el bloqueig de trens, estacions i carreteres catalanes".

Així ho ha anunciat la formació, després que ahir el dirigent de Ciutadans, Albert Rivera, demanés al govern a la sessió de control que apliqués eficaçment l'article 155 de la Constitució, defensés els drets de tots els catalans i acabés amb el "xantatge" dels independentistes.

El president de Ciutadans va dir que mentre se celebrava el ple de la cambra baixa "milions" de catalans eren "objecte de xantatge" pels independentistes i no se'ls permetia acudir als seus llocs de treball, malgrat que teòricament l'executiu ha pres el control de la Generalitat.

stats