Política 27/05/2021

Aragonès i Colau es prometen "lleialtat" en la primera trobada entre els dos representants

Acorden reunir la comissió mixta Generalitat-Ajuntament el 18 de juny

3 min
Pere Aragonès i Ada Colau reunits aquest dijous al Palau de la Generalitat

BarcelonaTres dies després de prendre possessió del càrrec, una de les primeres reunions que ha volgut tenir el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En una trobada de gairebé dues hores, tots dos s'han conjurat a treballar conjuntament amb "lleialtat institucional i confiança mútua" en aquesta nova etapa que els dos representants polítics han coincidit que s'obria amb Pere Aragonès al capdavant de la Generalitat. "No competir entre institucions, sinó col·laborar", ha defensat Aragonès en roda de premsa després de la trobada. Hi ha insistit Colau: "És temps de col·laboració i diàleg, de posar els interessos de país per davant de qualsevol interès partidista".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La "màxima col·laboració" que s'han promès Aragonès i Colau s'ha traduït ja en un primer compromís: tornar a reunir la comissió mixta entre la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona el 18 de juny. És en aquest marc on els representants de les dues institucions volen abordar qüestions "prioritàries" com és el problema de l'habitatge. En aquest sentit, Aragonès s'ha tornat a comprometre públicament a canviar el protocol antidesnonaments. "Volem que estigui enllestit el més aviat possible", ha dit el president de la Generalitat. Aquest és un dels punts de l'acord d'investidura entre ERC i la CUP que el mateix Aragonès es va comprometre a complir fa dos dies, quan es va produir el primer desnonament sota el seu mandat.

En aquesta comissió, Colau també ha explicat que volen abordar-hi altres qüestions com la mobilitat i la reducció d'emissions a la ciutat o estendre a tot Catalunya el pla de salut mental que ha creat l'Ajuntament. Tots dos, a més, han coincidit que serà en aquest espai on s'abordarà la gestió i la distribució dels fons europeus.

Tot i aquesta promesa de col·laboració entre institucions, ni Aragonès ni Colau han volgut avançar si això es traduirà també en un suport mutu per aprovar lleis tan importants com la dels pressupostos tant al Parlament com al consistori barceloní. Els republicans ja han aprovat els últims comptes que ha elaborat el govern de Colau i els comuns van avalar els de la Generalitat de l'any passat. Ara bé, des de ja fa uns mesos, i sobretot arran de les negociacions per la investidura d'Aragonès, la relació entre ERC i els comuns s'ha anat refredant. A hores d'ara, el grup que lidera Jéssica Albiach al Parlament no es planteja asseure's a negociar uns altres pressupostos mentre Junts per Catalunya estigui al capdavant de la conselleria d'Economia.

"La col·laboració institucional és forta quan enfortim el paper de les institucions. El que puguin fer els espais polítics als quals pertanyem es debatrà en els plenaris del Parlament o l'Ajuntament. Independentment del que vulgui fer l'espai dels comuns al Parlament, el meu compromís és de lleialtat i col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona", ha afirmat Aragonès. "La col·laboració pot ser de mínims o de màxims i estem molt il·lusionats perquè la col·laboració sigui de màxims", ha refermat Colau.

Compromís per la llibertat dels presos i el "diàleg"

La sintonia entre Aragonès i Colau també s'ha exhibit a l'hora de comprometre's amb el "diàleg" i arribar a una solució política per resoldre el conflicte català. El president de la Generalitat ha tornat a defensar l'amnistia i el dret a l'autodeterminació, mentre que l'alcaldessa de Barcelona ha reiterat que el camí per arribar a una solució dialogada passa per la "desjudicialització" i la llibertat dels presos polítics. Ara bé, no ha volgut mullar-se sobre si els comuns o l'Ajuntament de Barcelona formarien part de l'Acord Nacional per l'Amnistia i l'Autodeterminació, que ha proposat Aragonès. De fet, el mateix president de la Generalitat ha admès que encara no han traslladat als actors que volen que hi participin els detalls d'aquest pacte. "Tot just encara comença a caminar. Quan es posi en marxa l'acord, ho compartirem amb les institucions", ha dit.

"En el camí cap a la desjudicialització, però també en la construcció del diàleg i els consensos, sempre hi serem", ha promès Colau. En aquest sentit, l'alcaldessa de Barcelona ha posat en valor que el president espanyol, Pedro Sánchez, té la "voluntat sincera" de concedir els indults als presos polítics. "Crec que el president del govern ha activat els indults com a pas previ a l'etapa de diàleg i consens", ha assegurat.

stats