Aragonès es compromet a reduir-se el sou un 15%

El nou president passarà de cobrar 153.000 euros bruts a 130.000

2 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres a TV3.

BarcelonaDes que va prendre possessió del càrrec dilluns passat, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anat esbossant les primeres mesures que vol prendre el seu Govern. Aquest dimecres a la nit, però, ha anunciat un compromís que només l'afecta a ell. En una entrevista amb TV3, ha explicat que té previst reduir-se el sou de president un 15% "a partir de ja mateix". Primer ho proposarà a la resta del consell executiu i, després, prendrà la decisió final. El sou del president de la Generalitat, segons dades de l'administració catalana, és de 153.000 euros bruts anuals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès vol prendre aquesta mesura com a gest de cara a la ciutadania que està patint més per l'impacte que el coronavirus ha tingut en l'economia. "Som molt conscients de les dificultats per què passa molta gent", ha justificat. En definitiva, això vol dir que el seu salari disminuiria fins als 130.000 euros. Aragonès no ha parlat de rebaixar el sou de la resta de membres del Govern, que, com a consellers, tenen una assignació de 115.000 euros anuals.

El sou del president va ser objecte de controvèrsia en l'última campanya electoral quan el candidat dels socialistes, Salvador Illa, va assegurar que es reduiria un 30% el salaris si era el pròxim inquilí del Palau de la Generalitat. El debat, però, no va durar gaire més que algunes hores de retrets entre els partits. Per exemple, la llavors candidata de JxCat i ara presidenta del Parlament, Laura Borràs, li va retreure que no plantegés primer una reducció del sou del rei Felip VI.

Avís a Sánchez

Aragonès ha fet servir l'entrevista per parlar també de les expectatives que té posades en la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat per resoldre el conflicte polític. Així, vol aprofitar els dos anys que queden de legislatura a l'Estat per "pressionar" el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez. El republicà ha avisat que no abandonarà "mai" la via de la negociació, si bé ha reconegut les dificultats que tindrà la taula: "No diré que amb dos anys ho tenim resolt". D'altra banda, el president català ha demanat que hi hagi "mobilitzacions" sobiranistes per acompanyar l'Acord Nacional per l'Amnistia i l'Autodeterminació, la plataforma que vol impulsar per unificar els partits i la societat civil al voltant de la petició de referèndum i l'amnistia dels represaliats.

Finalment, ha reiterat que entre les prioritats del seu Govern hi haurà aprovar una llei per evitar desnonaments, així com un pla de xoc per combatre la crisi econòmica, social i emocional. El president espera presentar aquest pla de xoc per fer front als estralls de la pandèmia en les pròximes setmanes, que inclourà recursos per fomentar l'ocupació juvenil i de la població més gran de 55 anys.

stats