Política 02/10/2022

Junts i ERC assumeixen el trencament

Aragonès i Turull es reuniran aquest diumenge per intentar explorar un acord que avui les parts veuen molt complicat

3 min
El president Pere Aragonès ahir al Parlament.

BarcelonaEn sis dies la militància de Junts haurà decidit si vol mantenir-se al Govern o sortir-ne trencant definitivament amb ERC. Però abans queden hores de teòrica negociació, tot i que no hi hagi cap avenç a la vista. El primer document enviat per Junts divendres al vespre no va trigar a ser rebutjat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès. Aquest diumenge, el president de la Generalitat "conversarà" amb el secretari general de Junts, Jordi Turull, per intentar explorar una última opció d'acord que avui les parts veuen molt complicada. Fonts de Presidència asseguren que va ser el mateix divendres quan van respondre als seus interlocutors que ni tenien intenció de restituir Jordi Puigneró com a vicepresident ni de legitimar el Consell de la República com a coordinador de la direcció estratègica de l'independentisme. Aquestes són dues de les reclamacions de Junts en la seva croada pública per subratllar els incompliments de l'acord d'investidura per part d'Esquerra. "Signar un acord i després complir-lo ha de ser possible. Altrament, s’haurà d’explicar", insistia a la tarda la presidenta del partit, Laura Borràs, que a diferència d'Aragonès ha participat en la mobilització del cinquè aniversari de l'1-O a l'Arc de Triomf, convocada precisament pel Consell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És evident que [la proposta] està pensada per no arribar a cap acord", ha deixat dit Aragonès en una entrevista a La Vanguardia, en què ha inclòs una advertència als seus socis: “Junts ha de prendre una decisió immediatament, i si no ho fa, la prendré jo”. Fonts dels dos partits assumeixen que la situació ha arribat al límit i tothom és pessimista respecte a les opcions d'acord. La novetat és que cada cop hi ha més veus a una banda i a una altra que consideren que el trencament no és la pitjor de les opcions. "Si estàs en un govern que no avança per la independència, no estàs complint amb la gent", ha replicat més tard Borràs en declaracions a 8TV. La líder de Junts, de fet, no ha tingut problemes en reconèixer que avui "41 dels 74 diputats que van donar suport a Aragonès ja no l'hi donen", en referència als 9 diputats de la CUP però també als 32 del seu partit. Al mateix partit, però focalitzant en l'acord, Jordi Turull ha explicat a TV3 que confia en què la reunió d'aquest diumenge sigui profitosa: "Jo vull que surti bé".

Aragonès insta Junts a enviar una "proposta seriosa" per negociar, i si ho fan, es compromet a valorar-la. Tot i així, també avisa el seu soci de coalició que "no es pot tenir un peu al Govern i un altre a l'oposició" i els demana que prenguin una decisió "amb la màxima celeritat". Les posicions estan tan allunyades que ERC ni tan sols accepta la major: tant Aragonès com el president del partit, Oriol Junqueras, han negat que estiguin incomplint els tres punts que els reclamen (òrgan de direcció estratègica del Procés, coordinació dels grups a Madrid i que la taula de diàleg parli d'autodeterminació i amnistia). Mala peça al teler.

Claredat o 1-O

L'aniversari de l'1-O no ha fet més que reforçar l'abisme entre les dues formacions polítiques (de fet, entre tots els partits i entitats del moviment). Aragonès ha tornat a apel·lar a l'acord de claredat que ja va plantejar dimarts al Parlament per trobar la manera de votar en un referèndum acordat. De moment, el seu plantejament no ha sumat gaires adhesions i, en canvi, sí cops de porta com el que li va donar la Moncloa dimarts mateix. L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha ofert hores després la recepta de Junts (i del Consell de la República): no cal tornar a votar perquè l'1-O "és vàlid". El desacord és de base i el motiu original de la tibantor constant entre Junts i ERC des del 2017.

Queda diumenge per acabar de definir les posicions abans de l'executiva de dilluns on la direcció de Junts definirà la pregunta de la consulta interna. El 6 i 7 d'octubre la militància votarà i el cap de setmana que ve Catalunya podria perdre la meitat dels seus consellers.

stats