Política 31/12/2019

L’acord amb el PSOE obre una nova esquerda entre ERC i Torra

Tant els republicans com JxCat es mouen per garantir que la tensió no afecti el pacte a la Generalitat

Aleix Moldes
4 min
L’acord amb el PSOE obre una nova esquerda entre ERC i Torra

BarcelonaPedro Sánchez serà investit gràcies a l’abstenció d’ERC i, tot i que el bon ritme de les negociacions amb el PSOE feia presagiar que tard o d’hora s’arribaria a un acord, l’anunci que van fer dilluns els republicans ha provocat un nou terratrèmol en la relació amb els seus socis a la Generalitat. Encara cal determinar-ne la intensitat, perquè si inicialment semblava que fins i tot amenaçaria l’estabilitat de l’executiu, el pas de les hores ha anat refredant la tensió inicial. El president de la Generalitat, Quim Torra, i el seu vicepresident, Pere Aragonès, es reuniran dijous cara a cara per continuar la tibant conversa que van mantenir dilluns a través de diversos missatges creuats. Segons fonts consultades per l’ARA, Torra, que es va assabentar de l’acord entre ERC i el PSOE per la premsa, va retreure a Aragonès la “deslleialtat” d’Esquerra en una negociació que entenia que havia d’haver apel·lat al conjunt del Govern. Fonts republicanes asseguren que van intentar posar-se en contacte amb Torra abans de confirmar l’acord d’investidura -Josep Maria Jové, un dels membres de l’equip negociador, li va telefonar sense obtenir resposta- i que va ser més tard quan Aragonès va rebre els missatges del president. El vicepresident sí que va aconseguir parlar-hi dimarts al matí, quan JxCat ja havia fet una roda de premsa molt crítica amb els republicans, i davant la impossibilitat per trobar-se aquell mateix dia van quedar per dijous.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aleshores ningú de JxCat tenia els detalls del pacte per a la investidura de Sánchez, tot i que el punt principal és una taula de negociació entre governs amb una consulta per validar els possibles acords als quals puguin arribar les dues parts, tal com va avançar l’ARA.

Fonts pròximes al president confirmen el seu enuig amb els republicans, no tant per investir un president del PSOE -“un partit del 155”-, sinó per haver negociat en nom de la Generalitat sense interpel·lar en cap moment JxCat. Des d’ERC, en canvi, reivindiquen el seu paper des de la primera reunió formal amb els socialistes, a finals de novembre. Dilluns la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, subratllava que la taula de diàleg que han aconseguit treure-li al PSOE serà una eina al servei de Catalunya i no al servei del partit. De fet, ella mateixa va explicar que la liderarien els respectius presidents, és a dir, Quim Torra d’una banda i Pedro Sánchez de l’altra. I, malgrat la reacció aïrada inicial, fonts de JxCat descarten que Torra acabi deixant de banda la possibilitat de trobar-se amb Sánchez.

Ara bé, aquest fet no va restar crítiques en la compareixença de la portaveu de JxCat a Madrid, Laura Borràs, que aquest dimarts no s'ha mossegat la llengua a l’hora de carregar contra els republicans. El pacte amb el PSOE ni els “vincula” ni els “compromet” i, a més, “afebleix” el conjunt de l’independentisme, va exclamar. De fet, fonts de l’espai que lidera l’expresident Carles Puigdemont assenyalen que, malgrat que Pedro Sánchez hagi acceptat la taula de negociació amb Esquerra, en l’acord de govern amb Podem ha deixat clar que defensarà “una Espanya forta i cohesionada a partir de la Constitució i dels estatuts d’autonomia”.

Crítiques dins el sobiranisme

La reunió entre Aragonès i Torra servirà perquè el president conegui de primera mà què ha aconseguit ERC a canvi d’apuntalar el govern espanyol. L’estratègia de Torra i JxCat continua, però, instal·lada en el no a Sánchez. “No hi ha cap solució real per a Catalunya que no impliqui reconèixer el dret d’autodeterminació i el seu exercici”, deia el president en el missatge de Cap d’Any com a dard cap als seus socis a l’executiu: “El diàleg sense autodeterminació implica tapar forats amb pedaços caducs”.

El no al PSOE també és el terreny de joc de la CUP. “Tota negociació amb l’Estat que no passi per l’autodeterminació, la llibertat de totes les persones represaliades i la garantia de tots els drets forma part del problema i cal combatre-la”, va expressar dimarts el diputat anticapitalista Carles Riera a Twitter. Les crítiques als republicans també els arriben des de dins del seu grup parlamentari a Catalunya: Demòcrates debatrà el pròxim dia 11 si abandona el grup per les enormes discrepàncies estratègiques.

I des de l’ANC, a qui ERC també comunicarà dijous els detalls del pacte d’investidura, fins i tot es fa una crida a les bases d’Esquerra a “reflexionar” per tombar l’acord al qual ha arribat la direcció del partit. Precisament dijous a partir de les cinc de la tarda es reuneix el consell nacional d’Esquerra, per validar o refutar les negociacions que s’han fet amb el PSOE. Una votació que, a hores d’ara, sembla un pur tràmit.

Pedro Sánchez, doncs, continuarà a la Moncloa. I serà dijous quan la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, convocarà la primera sessió del ple d’investidura.

stats