Borràs respon a ERC que el que no fa avançar el Procés és el "pactisme tràgic" a Madrid

Creu que la majoria absoluta dels escons independentistes ja legitima posar en marxa el full de ruta de Junts

i
Núria Orriols Guiu
3 min
Laura Borràs, candidata de JxCat, en una roda de premsa de l'ACN.

Després que Oriol Junqueras i Marta Rovira s'hagin referit al full de ruta de JxCat com a "drecera temerària", la candidata, Laura Borràs, ha contestat aquest dimarts en una roda de premsa a l'ACN que "temerari" seria no complir amb l'objectiu de l'independentisme i que el que és "tràgic" és el "pactisme" dels republicans a Madrid, que, segons ella, no permet avançar cap a la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Borràs ha mantingut el seu compromís de fer govern només amb forces independentistes i a no acceptar els vots de les formacions "del 155", en al·lusió al PSC, Cs, el PP i Vox. En tot cas, ha tornat a demanar una victòria a les urnes per tenir un govern "fort" i, fins i tot, "en solitari", ja que ha considerat que és millor això que un executiu "desunit". Això malgrat que el seu número 3, Joan Canadell, ha carregat aquest matí contra ERC per no descartar un govern en solitari. "Anar sols és el contrari d’unitat, que és el que demana la gent des de fa anys", ha avisat Canadell.

La presidenciable de Junts ja va demanar ahir una victòria àmplia per fer un govern independentista "desacomplexat" i "fort", a més de tornar a alertar que si Esquerra guanya les eleccions pot fer un tripartit o pactar amb els comuns.

En tot cas, a l'hora d'arribar a acords –les enquestes indiquen que cap partit traurà una majoria suficient– Borràs ha posat com a condició que les forces independentistes siguin "escrupolosament obedients" al mandat de l'1-O. Ara bé, no ha detallat quines parts del seu full de ruta haurien d'assumir per fer govern.

De fet, tampoc ha aclarit quina diferència hi haurà en el rumb de Junts per Catalunya si l'independentisme supera o no el 50% dels vots a les pròximes eleccions. En el programa electoral afirmen que si se supera aquest llindar es ratificaran totes les declaracions de sobirania i la proclamació de república del 2017 en el primer ple al Parlament i que després s'iniciarà un procés de negociació amb l'Estat pel referèndum acordat. En cas que no hi hagi voluntat per part del govern espanyol, Junts afirma que el pròxim govern ha d'estar disposat a prendre decisions unilaterals. Ara bé, ¿què passa si els partits independentistes només sumen el 50% dels escons com en aquest mandat? Borràs ha dit que el "compromís" de Junts es mantenia igual a l'hora de ratificar les resolucions al Parlament i que, en tot cas, ha de ser l'Estat qui digui si canvia alguna cosa amb la majoria absoluta de sufragis. En aquest sentit no ha descartat la unilateralitat encara que no s'aconsegueixi la fita del 50% en vots i escons, però tampoc ha posat terminis sobre quan s'hauria d'activar aquesta declaració d'independència. "Va ser un error", ha dit, parlar de calendaris el 2017.

Cobrir el 50% de les pèrdues de les empreses

En termes econòmics, Borràs ha proposat una taula per sortir de la crisi econòmica i un "pla de reobertura segura" per fer compatible la protecció de la salut amb la "salut econòmica". En aquest sentit, ha dit que crearà una taula per incloure-hi tots els agents econòmics afectats per les restriccions del coronavirus i consensuar mesures, a més d'una altra taula amb agents socials per les conseqüències econòmiques.

Així, ha posat d'exemple la possibilitat de cobrir el 50% de les pèrdues de les empreses que hagin hagut de tancar o reduir l'activitat per les mesures per prevenir la pandèmia, tot i que no ha dit si aquestes ajudes es poden ja donar amb els recursos propis de la Generalitat. Sí que ha plantejat demanar una línia de crèdit al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede) de 4.600 milions d'euros, que s'hauria de sol·licitar a través de l'Estat. "Proposo fer un front comú al Parlament per aconseguir-ho", ha dit.

Aquesta és una proposta que ja va fer l'expresident Quim Torra a l'estiu, però que no es va acabar concretant. És una idea que sorgeix de l'actual conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, que en aquell moment assessorava el cap de l'executiu en qüestions econòmiques, i que quan va arribar al capdavant d'Empresa li va retreure al vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, no haver-ho activat.

Borràs ha assegurat que fins ara la Generalitat ha fet el que ha pogut per ajudar als negocis afectats –situant tota la responsabilitat a l'Estat–, però en la línia de marcar distàncies amb Aragonès ha considerat que ella hauria esgotat encara més les possibilitats de fer dèficit aquest any 2020 (la Generalitat el tancarà amb un 0,7%).

stats