Política 11/05/2021

La CUP demana "responsabilitat" a ERC i JxCat per evitar unes noves eleccions

Els anticapitalistes els reclamen asseure's a negociar una "unitat estratègica"

2 min
La diputada de la CUP al Parlament Laia Estrada.

BarcelonaJa fos el 2015 per la investidura d'Artur Mas o el 2018 per la de Jordi Turull (i Quim Torra) o pels pressupostos del 2016 i del 2017, els focus s'havien fixat en les assemblees de la CUP. Aleshores els militants anticapitalistes es van convertir en l'últim tràmit per saber si es garantia la governabilitat i els seus socis polítics no van escatimar crítiques per una actitud que consideraven gens responsable. Des del 14 de febrer l'escenari ha canviat, perquè els cupaires van tancar ja fa setmanes un acord amb ERC per investir Pere Aragonès. El paradigma és diferent fins al punt que aquest dimarts ha sigut la portaveu de la CUP al Parlament, Laia Estrada, qui ha sortit a demanar "la responsabilitat que el moment mereix" a ERC i JxCat per evitar una repetició electoral, després de la trencadissa d'aquest cap de setmana. "Afegirà encara més frustració i desencís", ha advertit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La solució no vindrà amb noves eleccions", ha avisat Estrada en roda de premsa a la cambra. "No ens ho podem permetre i la nostra gent no s'ho mereix", ha insistit. Considera imprescindible engegar la nova legislatura per "començar un nou cicle" que serveixi per "avançar en l'embat contra l'estat espanyol" i rendibilitzar, d'aquesta manera, que l'independentisme superés el 50% dels vots el 14 de febrer. Estrada ha recordat que l'acord a què van arribar amb els republicans era de "mínims", però suposa un punt de partida per avançar en l'alliberament nacional i social.

"Compartir estratègies significa arribar a consensos", ha defensat, després de reiterar que els cupaires no creuen en la taula de diàleg que defensa ERC, sinó que aposten per un "embat a gran escala en forma de referèndum unilateral d'independència", perquè assegura que un de pactat l'Estat no "el concedirà". Per tot plegat, la diputada ha demanat a JxCat i ERC que s'asseguin a compartir els seus fulls de ruta per teixir, així, la "unitat estratègica" que passi per definir el paper que ha de jugar l'independentisme al Parlament, al Congrés i als municipis, així com també a l'exili i al carrer. Estrada ha assegurat que ara mateix encara no coneixen l'estratègia de JxCat i ha carregat contra el partit de Carles Puigdemont per les crítiques a l'acord assolit amb ERC. "Si l'acord és millorable, que ho posin sobre la taula", ha demanat.

També ha aprofitat la roda de premsa per avisar els comuns que si acorden donar suport a la investidura de Pere Aragonès voldrà dir que estan acceptant "l'embat amb l'Estat" acordat amb ERC. "Si és així, perfecte. Si no és així i volen anar en la línia que plantejava Jaume Asens [que ha dit que ERC no tenia per objectiu la independència], ens hi trobaran de cara", ha subratllat Estrada, que ha indicat que de moment no tenen previst reunir-se amb el grup de Jéssica Albiach per parlar, precisament, del pacte amb els republicans. Els comuns consideren que poden assumir l'acord entre ERC i la CUP perquè confien que la taula de diàleg funcionarà i no caldrà arribar a plantejar un nou "embat" amb l'Estat.

stats