Política 12/08/2019

La CUP es mostra "optimista" amb els "avenços" en una resposta a la sentència que "aguditzi el conflicte"

JxCat aposta per una "confrontació intel·ligent" en la línia d'enfortir-se a les institucions

Efe / Ara
3 min
El diputat de la CUP al Parlament Carles Riera, en una entrevista amb l'agència Efe

BarcelonaEl diputat de la CUP al Parlament Carles Riera ha assegurat que "hi ha avenços" en les converses per preparar una resposta sobiranista unitària a una eventual sentència condemnatòria del Tribunal Suprem sobre el Procés i a considerar que cal "aguditzar el conflicte" amb l'Estat. En declaracions a l'agència Efe, Riera ha explicat que durant els últims mesos hi ha hagut reunions "a nivell bilateral i multilateral" per explorar una resposta unitària a unes possibles condemnes als líders independentistes jutjats pel Suprem.

Riera s'ha mostrat "una mica optimista" pels "progressos en la discussió" amb la resta de forces polítiques i socials sobiranistes, encara que no pot parlar-se encara d'"acords finals". Segons Riera, estan "d'acord en el fet que, davant la sentència del Tribunal Suprem, és necessària una resposta excepcional a nivell civil i institucional". "Jo crec que hi ha un avenç que en aquests moments la clau és intensificar i aguditzar el conflicte i la confrontació amb l'Estat, i que això ha de passar per la mobilització social, la desobediència civil no violenta i una resposta molt contundent des del punt de vista institucional", ha destacat.

En les converses amb altres forces sobiranistes, ha explicat Riera, la CUP ha plantejat aquesta necessitat de "reescalar el conflicte" i impulsar una resposta política que "posi sobre la taula una agenda per a l'autodeterminació". De fet, en aquesta mateixa línia, l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont sosté en el seu llibre 'Re-unim-nos', recentment publicat, que "l'únic camí" per assolir la independència de Catalunya "passa, lamentablement, per una inevitable confrontació amb l'Estat", ja que "el diàleg, la negociació, el referèndum acordat avui sabem que són fantasies" després de l'experiència de l'1-O.

Riera ha posat èmfasi en el fet que la resposta al Suprem "no ha de ser només independentista": "Aquí ens juguem drets civils, polítics i democràtics bàsics" que també poden defensar, per exemple, els comuns i forces sindicals de Catalunya. Per tant, ha afegit, "la resposta ha de tenir dos nivells: un nivell ampli de defensa de drets democràtics i una resposta estratègica en l'àmbit de les forces independentistes".

Per ara, ha indicat, el sobiranisme està en una fase d'"acumulació de forces, reconeixements i legitimacions internacionals" i de "desgast de l'estat espanyol per una qüestió de drets civils, polítics i democràtics", i a això contribuirà, segons el seu parer, la sentència del Suprem. "Quan arribem a la resolució final d'aquest conflicte, òbviament això es produirà en el marc d'un acord multilateral amb actors internacionals implicats", ha opinat Riera, que ha subratllat que, "com que l'Estat ha manifestat reiteradament que no té cap voluntat de diàleg ni de negociació, per arribar a aquest punt haurà de forçar-ho".

Calvet reclama "fer-se forts a les institucions"

Aquest dilluns també ha donat la seva opinió sobre la resposta a la sentència el conseller de Territori, Damià Calvet, que ha demanat no perdre la "tensió social" però ha recelat de tornar a la via unilateral. "La confrontació unilateral la vam fer l'1-O i el 27-O i vam veure què hi havia a l'altra banda del mur: la voluntat d'un estat d'utilitzar qualsevol mecanisme per reprimir. La confrontació ha de ser intel·ligent i passa per fer-nos forts a les institucions", ha defensat el dirigent de JxCat.

Calvet també ha celebrat el paper de "contrapoder" de l'ANC perquè considera que això fa "tensar els polítics". En una entrevista a RAC1, Calvet ha assegurat que "malament aniríem si tot es dictés només des dels governs" i, en aquesta mateixa línia, ha argumentat que "la riquesa que tenim és que hi ha entitats que vetllen i que fan de contrapoder". Així, el conseller s'ha desmarcat del republicà Joan Tardà, qui la setmana anterior va criticar el rumb que estava prenent l'Assemblea.

Calvet ha assegurat que assistirà a la manifestació que l'ANC ha convocat per la Diada, malgrat l'entitat hagi optat per deixar els polítics fora de la zona de convidats. Sobre la investidura al govern espanyol, el conseller ha desitjat que hi hagi un "govern valent" a l'Estat que aposti pel diàleg i la negociació.

stats